Sport

Savez preko svog Odbora za sport podstiče udruzanja da svojim udruženjima organizuje sportske aktivnosti jer sport i fizička aktivnost imaju važnu ulogu u svim područjima ljudskog života. Fizička aktivnost pozitivno utiče na usvajanje zdravog načina života, unapređuje zdravlje i kvalitet života. Sport je danas medij kojim se šire poruke mira, jednakosti i prijateljstva među ljudima. 

Pozitivni aspekti redovne fizičke aktivnostiuočavaju se kod fizičkog i mentalnog zdravlja, kao i  psihosocijalnog razvoja. Sport sa druge strane ima pozitivnu ulogu i u emocionalnom razvoju djece budući da olakšava i proces njihove socijalizacije.

Sa početkom formiranje udruženja formiraju se i sportske sekcije kao sto su: futbal, košarka, stoni tenis i razne borilačke vjestine. Određen broj fudbalskih sekcija, kako muških tako i ženskih, ubrzo formiraju klubove koji se danas takmiče u švedskim ligama.

Savez učestvuje na svim dosadašnjim turnirima u malom nogometu koji organizuje Svjetski Savez Dijaspore BiH. Prvi turnir organizovan je 2004. godine u Linzu, Austruja, a od 02. Do 05 maja 2013. godine čast da bude domaćin 10. Svjetskog prvenstva pripala je Savezu bh. udruženja u Švedskoj i gradu Västerås.