Dan bijelih traka – 31. maj

BHRF

Updated on:

Dan bijelih traka – 31. maj

godišnje obilježavanje dana bijelih traka

31 maj 2024

Stockholm

kista folkhögskola

Organizatori: BHRF, APU Network, Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj – Džemat Stockholm u saradnji sa Kistafolkhögskola i Ambasada Bosne i Hercegovine u Švedskoj

Gost predavač: Profesor David Pettigrew

Danom bijelih traka želi se skrenuti pažnja na događaje u Prijedoru nakon 31. maja 1992. kada su vlasti Republike Srpske naredile nesrpskom stanovništvu grada da svoje kuće označi bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku nosi bijele trake oko rukava.

Bilo je to prvi put poslije 1939. kada je njemački guverner Poljske naredio da poljski Jevreji nose traku s plavom Davidovom zvijezdom oko rukava.

Tokom ratnih godina 1992–1995. protjerano je 53.000 nesrba iz svojih domova u gradu Prijedoru. 31.000 zapala je u etničke koncentracione logore kao što su Keraterm, Omarska i Trnopolje, u kojima su ljudi svakodnevno izlagani nasilju i zlostavljanju.

3.173 civila, uključujući 256 žena i 102 djece, ubijeni su, žrtve su bili muslimani i katolici. Hiljade žrtava ubijeno je u svojim domovima, a zatim su preneseni u više od 60 masovnih grobnica, uključujući i masovnu grobnicu u Tomašici, najveću u ratu u bivšoj Jugoslaviji.

Pogledajte predavanje na Facebook stranici.