Minnesblomman är symbolen för det enda folkmordet i Europa sedan andra världskriget.
Minnesblomman, som av många kallas för Srebrenica blomman, kopplas inte bara till de 8372 offer för folkmordet i Srebrenica den 11 juli 1995. Den är också en symbol för alla folkmordsoffer i hela Bosnien och Hercegovina. Exempel på andra platser där massavrättningar ägde rum under krigsåren 1992-1995 var: Prijedor, Kozarac, Foča, och Višegrad.
Minnesblommans symbolik vävs in i dess beståndsdelar: vitt symboliserar offrens oskuld, grönt representerar hopp och önskan att inte glömma folkmordets offer. De elva kronbladen står för den 11 juli 1995 när massdödandet av män och pojkar i Srebrenica började.
Minnesblomman är en symbol och påminnelse om Bosniakiernas tragedi och det kollektiva traumat. Trauma har makt att förstöra individer och nationer. Det är en slags vändpunkt i livet varefter människor förändras i grunden. Bosniaker delar upp sin närhistoria i två delar: före och efter kriget. På kollektiv nivå bär de med sig en enorm mängd smärta och lidande. Dessa destruktiva känslor sublimeras ofta genom konst, symboler, och berättelser.
Minnesblomman tillverkas av föreningen ”Gračaničko keranje”, i nordöstra Bosnien. Själva idén kommer från den tidigare Bosnien Hercegovinas Islamiska församlings överhuvud, reis Mustafa ef. Cerić. Blommans konceptdesign gjordes av Jasmina Čamdžić. Hon tog fram fem provförslag till symbolen, var av en av designerna valdes och den framtagna minnesblomman är den som alla bär idag.
Varje blomma är handgjord. Med stort tålamod och skicklighet virkas blommorna för hand av kvinnor som alla är överlevare och anhöriga till offren. Under arbetets gång delar kvinnorna med varandra minnena av kriget och minnena av de nära och kära som de förlorat. Varje blomma representerar därför en kvinnas möda, bär en berättelse, ett plågsamt minne, men också kärlek. Den som bär blomman förmedlar berättelserna om folkmorden som en påminnelse om att något sådant aldrig får hända igen.
Azemina Ahmedbegović säger ”Var och en av blommorna är autentisk och unik. Det finns inte två identiska blommor. Det skulle vara fel att massproducera och standardisera minnesblomman. Varje blomma har sin identitet, bära på sin historia och är knuten till en viss individ. Den talar om och symboliserar de 8 372 människor som förlorade sina liv i Srebrenica. Numera vill alla ha minnesblomman, vilket gör mig både glad och ledsen – glad för att de vill bära den och ledsen för att den inte kan nå alla.”
Minnesblomman är inte ett kommersiellt projekt. Kvinnorna från Gračanica tycker inte att kommersialisering går hand i hand med minnet av offren som symboliseras av varje blomma. Deras mål är att alla ska bära blomman. Världskända personligheter såsom Barak Obama, Ban Ki-moon, Påven Francis, Angelina Jolie, Recep Tayyip Erdogan, Eric Cantona och många andra har burit den.
Minnesblomman stöddes av NGO organisationen ”Srebrenicas Mödrar” redan från början och den började inte spridas förrän de accepterade den.
I Sverige är det Kvinnoförbundet (BHŠSŽ) som har kontrakt med föreningen ”Gračaničko keranje” och rätt att distribuera och sälja blomman. Kontakt: [email protected]