Zbog čega bh. građani pristigli iz Švedske još uvijek nisu testirani?

0
397

Studentski dom Bjelave trenutno je prebivalište za 131 osobu pristiglu iz inostranstva, kojima je Federalno ministarstvo zdravstva izdalo rješenja i odredilo karantin u trajanju od 28 dana.

Prvih 18 putnika koji su se vratili iz Italije u domu borave od 27. marta. Prvo testiranje pokazalo je da su svi negativni na koronavirus, a nakon pisma nekoliko putnika nadležnim institucijama ponovo su testirani u petak navečer.

S druge strane, tu je i grupa putnika koja je u dom smještena po povratku iz Švedske 5. aprila. Do danas nisu testirani niti imaju informacije da li će biti testirani.

Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav istakla je jučer kako će grupa iz Italije biti puštena danas.

– Mi smo poslali upit Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji vezano za trajanje karantena i stigla nam je preporuka da karantin može trajati 14 dana. Napravljen je epidemiološki izvještaj koji je upućen prema Federalnom zavodu za javno zdravstvo i Ministarstvu zdravstva FBiH. Ministar je taj koji mjeru stavlja van snage. Očekujemo da će rješenje biti u toku današnjeg dana, a prekid karantina će biti sa današnjim danom, odnosno mogli bi biti sutra pušteni, ističe Pilav.

Neki od građana koji su smješteni u domu ne podnose dobro izolaciju, te pitaju nadležne da li postoji mogućnost da ostatak izolacije provedu u svojim kućama s obzirom da su tu već više od 15 dana, a nemaju nikakve simptome, piše Patria. 

U Studentskom domu smješteni su i građani koji nisu u više navrata pronađeni na adresi a kojima je bila određena mjera izolacije. Takvih je pet. Također se od 10. aprila ovdje upućuju i građani koji ulaze u BiH, a prema mjestu prebivališta. Nakon što se kapacitet ovog doma popuni, svi ostali će se u karantin smještati u Studentski dom u Nedžarićima.

Moja BiH