Vrućine u Švedskoj: Juni najtopliji u zadnjih sto godina

0
1211

Nezapamćene vrućine zahvatile su Švedsku, posebno njen sjeverni dio (Norrland), u junu 2020, tako da je juni bio najtopliji u zadnjih 50 godina: u gradu Skellefteå 25. juna bilo je 34 stepena Celzijusa! Rekordne temperature zabilježene su i u drugim mjestima, npr. grad Gävle 30,6 stepeni, dok je u mjestu Gotska Sandön 26. juna bilo 29,3 stepena, što je najviša temperatura u zadnjih 100 godina!

Piše: Fikret TUFEK

Malo tko predpostavlja da se i u Švedskoj može ljetovati, sunčati i kupati, posebno na njenoj zapadnoj obali Sjevernog mora (Nordsjön), od Malmöa do Göteborga (ca 280 km), gdje od Engleske dolaze tople golfske struje, koje čine klimu u tom dijelu Švedske jako ugodnom, daleko boljom nego npr. u sjevernoj Njemačkoj, odakle, ali i iz drugih država, u Švedsku dolaze brojni turisti, jer na tom su potezu brojni hoteli sa otvorenim i zatvorenim bazenima i sve je u znaku dužeg turizma.

Zbog pandemije korona virusa većina će ljeto provesti u Švedskoj, gdje je popularno ostrvo Gotland. Švedska ima izuzetno razvijen ne samo zimski (po čemu je poznata) već i ljetni turizam, koji je veoma značajna i razvijena privredna grana, od koje Švedska ostvaruje veće prihode npr. od Hrvatske.

Malmö treći grad u Švedskoj s najbržim razvojem – stanovništvo iz 184 zemlje!

U Švedskoj postoji 21 regija sa 290 komuna. Nakon Stockholma i Göteborga treći grad po veličini u Švedskoj je Malmö, sa 350.000 stanovnika u užem jezgru grada, dok je na tzv. „širem dijelu“ (stor Malmö) gotovo još toliko stanovnika. Malmö je i najmanji grad u svijetu sa metroom.

Malmö je centar regije Skåne (1,4 miliona), sa 33 komune, gdje su još veći gradovi: Helsingborg (148 hiljada) Lund 125), Kristianstad (86), Hässleholm (52), Landskrona (46), Trelleborg (45 hiljada) …

U Malmöu žive ljudi iz 184 različite zemlje svijeta (svaki treći stanovnik rođen je u inozemstvu), u kojem se godišnje rodi preko 5.000 beba, to je i grad mladosti, ispod 35 godina je oko pola stanovništva! Najviše doseljenika u Malmöu je iz Iraka 11.000, bivše Jugoslavije 8.000 (najviše iz BiH ca 5.000), Danske 7.700, Poljske 7.000 itd. Među mladima doseljenicu su čak iznad polovine..!  Ne vodi se religijska statistika, ali neke nezvanične procjene kažu da je od ukupnog broja doseljenika 43 posto islamske vjere, više godina je u Malmöu među bebama najbrojnije ime bilo Muhamed. Ranije je znak grada bila dizalica Kockmus, a od 2005. godine je to stambeno-poslovna zgrada Turning Torso, visoka 190,4 metra, tada druga po visini u Europi a prvi uvijeni neboder u svijetu, španski arhitekta Santiago Calatrava inspirisan Rhodenovim bacačem diska. Velika je to atrakcija smještena kod Zapadne luke, gdje je izgrađeno impresivno naselje „Noll 1“, s inspiracijom da predstavi građevine iz cijele Europe.

Desetine hiljada kupača

Od juna do septembra na plažama grada Malmöa: Ribban (s pogledom na Turning Torso) i Sibbarp (s pogledom na most Östersjöbron, koji spaja Malmö i Köpenhamn) je ogroman broj kupača, bude ih i na desetine hiljada. Ako se tome doda i velika, treća nova plaža kod Zapadne luke (Västra hamnen, neposredno iza Turning Torso), onda Malmö spada u gradove koji se može smatrati „ljetnom oazom“ za njegove stanovnike i okolinu. Temperature zraka u ljetnim mjesecima su od 20 stepeni Celzijusa pa naviše, i do preko 30, a vode od 19 stepeni naviše. Kada smo 26. juna posjetili plažu Ribban temperatura zraka je bila 27, a mora 22 sepena Celzijusa. Brojni su kulturni i sportski sadržaji vezani za ljetnu sezonu koja traje oko četiri mjeseca, sve je dostupno i šetačima i biciklistima duž obele duge 10-ak kilometara.

Sve za građane i turiste

Tokom cijelog ljeta ispuni se plaža Ribersborg u Malmöu, popularno „Ribban“, kako posjetiocima iz grada, tako i onima koji dođu iz okolnih mjesta, da bi uživali u suncu i kupanju. Uz samu obalu organizirane su brojne aktivnosti za igranje voleja (volleyboll), kupalište za hendikepirane, za nudisete, uz više kioska, luka za male brodice, te park za odmor pasa i drugo. Sve je zbog kupača, od čuvara plaže do spasioca, kao na obalama najvećih svjetskih plaža. Tokom dana svira muzika na posebno napravljenoj pozornici, izgrađenoj ove godine, gdje dok se kupate možete pohađati školu plesa. Večeri su zanimljive i ispunjene kulturnim sadržajima uz sjedenja uz gril ili u restoranima na obali, a sve je u blizini centra grada. Na „Ribbanu“ postoji i  zatvoreni bazen (Ribersborgs kallbadhus) – jedan od simbola grada, za kupanje i ostale sadržaje tokom duže sezone.

Historija plaže „Ribban“

Plaža kod Ribersborg-a bila je od stijena i kamena, gdje su se osjećali neugodni mirisi od izumrlih algi. Dijelom obale i plićaka išla je pruga Malmö – Limhamn (staro jezgro iz kojeg se razvio Malmö). Još 1890. godine projektovao je ing. Wollf gradsko šetalište uz morsku obalu, da bi 1899. Edward Glaesel to dopunio sa parkom uz dvorac (Slottsparken) i povezao sa sadašnjim Oresund parkom (Öresundsparken), Radovi su trajali sve do 1924, kada ih je nastavio njegov učenik Erstad-Jörgenssen, koji je centar grada povezao ne samo sa šetalištem i plažom Ribban, već i sa drugom po veličini gradskom plažom Sibbarp.

Nakon Drugog svjetskog rata cijela gradska obala sa plažama Ribban i Sibbarp su dograđeni pod rukovodstvom arhitekta Åke Steensa, tako da je između grada i obale sa šetalištem napravljena velika zelena zona duga desetak kilometara, u kojoj nema stambene gradnje (od mora najmanje kilometar!), već su samo prigodni sportski tereni sa kulturnim sadržajima. Sve je još značajnije osmišljeno 2000. godine, izgradnjom prve čvrste veze, mosta sa vještačkim ostrvom i tunela ukupne dužine 16 kilometara (Öresundsbron) između Malmöa i Köpenhamna, što je ekonomski promijenilo i ubrzalo razvoj čitave regije: Öresund region, koji pripada Švedskoj i Danskoj.

Održavanje plaža košta

Grad Malmö ulaže svake godine ogromna finasijska sredstva u dogradnju i održavanja gradskih plaža Ribban i Sibbarp, dovoze se kamionima ogromne količine pijeska i raspoređuju duž obale da bi grad imao pješčane plaže, a pošto je pijesak nasipan i u more plićaci su dugi gotovo kilometar i voda je tu po prinipu „more do koljena“, topla i suncem ugrijana, a samo na plaži Ribban postoji deset drvenih mostića (bryggan) da bi se došlo preko njih do pučine mora gdje se možete kupati u dubini mora. Tokom sezone plaže se održavaju, jer tokom toplih ljeta rascvjetaju se alge i „procvjeta more“, što se čisti posebnim mašinama rano ujutru ili navečer, te alge odvoze prvo na dijelove obale a onda kamionima na gradska smetljišta daleko izvan grada, miris algi je kažu ljekovit, ipak pomalo neprijatan, ali na Ribbanu ćete ga malo kad osjetiti. Sve je ovdje da vam bude lijepo, da uživate i da osjetite čari pravog „švedskog“ ljeta, koje ima sve više obožavatelja. Možete zamisliti da je Šveđanima na upravu dati bar „komadić“ Sredozemnog ili npr. Jadranskog mora – šta bi sve učinili!