Visočanin koji je zaražen koronavirusom je konobar s proslave Igmana u Konjicu

0
577

Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona danas je informisao javnost da je sedma zaražena osoba koronavirusom u ovom kantonu Visočanin koji je po zanimanju konobar, koji je prisustvovao zabavi “Igmana” u Konjicu.Iz Kriznog štaba ZDK su kazali da je novozaraženi 34-godišnji muškarac iz Visokog kojem je testiranjem na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđena infekcija koronavirusom COVID-19.

“Visočanin, po zanimanju konobar, prisustvovao je skupu u IK “Igman” Konjic, a od 16. marta, nakon što su potvrđeni prvi slučajevi zaraze kod osoba koje su prisustvovale navedenom skupu, bio je u samoizolaciji. Pacijent ima lakšu kliničku sliku, a odmah će biti prebačen u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, gdje se već nalazi pet inficiranih osoba, četiri iz Zenice i jedna iz Tešnja, dok je jedna osoba ranije iz izolatorija prebačena na Službu za infektivne bolesti KBZ-a”, kazali su iz Kriznog štaba ZDK.

Dodali su da će nadležne službe obavit će epidemiološki tretman svih potencijalnih kontakata muškarca kod kojeg je potvrđena infekcija te poduzeti potrebne epidemiološke mjere.

“Ovo je drugi slučaj unutrašnjeg prijenosa infekcije koronavirusom COVID-19 u ZDK, a kod pet osoba se radilo o uvezenoj infekciji (Italija). Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba i organa civilne zaštite, te da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih koronavirusom ili su imale kontakt sa suspektnim pacijentima, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije”, zaključili su iz Kriznog štaba ZDK.

klix.ba