VIDEO: Objavljen vodič za prijavu birača za glasanje izvan BiH za Opće izbore 2022.

0
233

Centralna izborna komisija BiH objavila je na YouTube upute za pristupanje i prijavu glasanja izvan BiH. Danas je odlučeno da će Opći izbori biti održani 2. oktobra 2022. godine.

Bitna napomena prije pristupanja aplikaciji e-Izbori, potrebno je da pripremite, skenirajte i snimite u svom računaru važeću ličnu kartu, vozačku dozvolu, ili pasoša (s obje strane).

Ako imate status izbjegle osobe umjesto navedenih dokumenata, dokaz identiteta je važeća isprava izdata od strane zemlje domaćina koja sadrži vašu fotografiju.

Za pristup aplikaciji unesite u internet pretraživač adresu: www.izbori.ba, potom idete na sliku e-Izbori čine pristupate portalu e-Izbori.

Kako biste podnijeli prijavu za glasanje izvan BiH potrebi su sljedeći koraci:

– otvorite korisnički nalog,

– prijavite se na portal e-izbori,

– unesite podatke za prijavu za glasanje izvan BiH,

– priložiti identifikaciona dokumenta,

– na kraju šaljite prijavu.

Na email adresu dobit ćete potvrdu o uspješnoj prijavi na e-portal sa podacima za aplikaciju za prijavu glasanja van BiH, a što predstavljaju korisničko ime i šifra. Da bi vaša prijava bila uspješna potrebno je potvrditi email nakon čega se sa korisničkim imenom i šifrom možete prijaviti u elektronski sistem.

Nakon što ste izvršili prijavu otvorit će se forma obrasca sa općim informacijama. Unijet ćete podatke, učitati fajlove dokumenata koji su potrebni i na kraju potpisati prijavu. Potpisani dokument isprintajte, skenirajte i ponovno učitajte na e-portal.

Možete birati da li ćete glasati u diplomatskom predstavništvu BiH ili putem pošte. Veoma je važan unos adrese stanovanja jer će vam na tu adresu biti poslan glasački materijal.

Nakon obrade zahtjeva, o uspješnoj prijavi bit ćete obaviješteni od strane CIK-a BiH putem emaila.

Detaljnije možete pogledati u videu koji je objavila Centralna izborna komisija BiH.