Večer bosanskohercegovačke kulture u Stockholmu

0
354

Različiti su načini privlačenja pažnje stranih državljana na BiH. Bh. ambasada u Stockholmu prezentirala je BiH neobičnom i nadasve lijepom Bosanskohercegovačkom večeri kulture.

Piše: Fikret TUFEK

U Stockholmu, Švedska, u bašti „Ulriksdals Slottscaffe“ (dvorca), održano je 2. jula 2021. godine neobično i uspješno „Večer bosanskohercegovačke kulture“.

Uspješan organizator večeri bh. kultureu bila je Ambasada Bosne i Hercegovine u Stockholmu.

Događaju su, pored ambasadorice Elvire Dilberović i uposlenika BiH ambasade u Stockholmu, prisustvovali ugledni gosti iz švedskog političkog i ekonomskog miljea. Zvanice su imale priliku kušati reprezentativna jela iz Bosne i Hercegovine, uz koja su poslužena i poznata hercegovačka vina.

Sve je to bilo izvanredno usklađeno i režirano s ciljem da se predstavi Bosna i Hercegovin na veoma interesantan i nenametljiv način, tako de se o Bh. kulturnoj večeri pričalo i pričaće se.

Daniel Pašalić, menadžer „The Beverage Group“, održao je interesantnu i zaninljivu prezentaciju bh. vina i govorio o načinima njihove proizvodnje, posebno u Hercegovini.

Amir Ćoralić, predsjednik Švedske privredne komore za Bosnu i Hercegovinu, prisutnima je predstavio kratki film o uspješnim privrednim pričama u BiH, industrijskim, prirodnim  i turističkim potencijalima koje Bosnu i Hercegovinu čine vrlo atraktivnom zemljom za investiranje.

Dr. Semir Osmanagić u svom poznatnom šarmerskom stilu i obraćanju predstavio je zanimljivosti bosanskohercegovačkih piramida u Visokom, koje predstavljaju atrakciju i izazivaju širi turistički i znanstveni interes i izvan Bosne i Hercegovine.

Enis Žiga je gostima tokom večeri na poseban način približio porijeklo i karakteristike tradicionalne bosanskohercegovačke pjesme sevdalinke, uz izvedbu poznatih bh. sevdalinki i tradicionalnih švedskih pjesama, što je upotpunilo zaista lijepo druženje i predivnu kulturnu večer.

Prisutni su donirali sredstva za humanitarne svrhe, namijenjena djeci bez roditeljskoga staranja.

Ambasadorica Elvira Dilberović:

– Ovakve manifestacije sa kulturnim bh. sadržajima prilika su i mjesto da se Bosna i Hercegovina u inozemstvu predstavi na neobičan, lijep i nadasve suptilan način, te da se u sklopu toga ponude i daleko ozbiljniji sadržaji, a sve s ciljem da goste u zemljama gdje djelujemo upoznamo sa turističkim ljepotama BiH i tražimo sve moguće načine privrednog prezentiranja BiH, time i jačanjem interesa za privredna ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. Kulturni sadržaji su najjače sredstvo da se pobudi interes stranaca za dešavanja i pomoć BiH, a pošto u Švedskoj djeluje uspješno i preko 40 bh. udruženja pri Savezu bh. udruženja u Švedskoj, treba iskoristiti njihove kulturne sadržaje i za uspješnu prezentaciju naše BiH, što ćemo ubuuće upražnjavati na različitim destinacijama u Švedskoj.