Uspješan seminar BiH Saveza i NBV-a u Norrköpingu

0
242

„Kad se ruke slože“ – sve se može: lijepo druženje kulturnih radnika i vođa horova, iz 6 bh. udruženja, sa 46 učesnika, naznačava uspješne kulturne aktivnosti bh. građana širom Švedske.

Piše: Fikret TUFEK

Seminar za voditelje horskih sekcija održan je u Norrköpingu 26. marta 2022. godine, u organizaciji Saveza bh. udruženja u Švedskoj (BHRF) i NBV-a, te domaćina udruženja „BiH“ Norrköping.

Jako dobar odziv: 46 učesnika i predstavnika, starosne dobi od 14 – 75 godina, iz 6 bh. udruzenja i gradova u Švedskoj: Norrköping, Jönköping, Värnamo, Malmö, Gislaved i Gnosjö.

Vrhunska atmosfera

Prema izjavama brojnih učesnika, predavača, organizatora i domaćina, sve je funkcionisalo perfektno, ovo je bio primjer kako treba organizirati uspješan seminar.

Amir Islamović, koordinator Odbora za kuluru 

– Atmosfera je bila zaista na vrhunskom nivou, kako na organizacionom, tako i društveno socijalnom. Druženje, rad, pjesma i smijeh su pratili i obilježili seminar. Reakcije učesnika i njihovi utisci mi dolaze sa svih strana i uz čestitke i pohvale, mogu reći samo pozitivne. Ono što me posebno raduje je da su prisutne bile i četiri veoma mlade djevojčice iz Malmö-a, koje su veoma talentirane, vjerujem budući voditelji horski sekcija.

Seminar je osmišljen?

– Kao koordinator odradio sam organizaciju, u čemu su pomogli: Kenana Jasarspahić, predsjednik, ,Nedžad Mulazimović, sekretar i Mensur Halimanović, predsjednik udruženja „BiH“ Norrköping.

Dogovorili smo termin, mjesto i vrijeme održavanja seminara, te da u dogovoru sa predavačem osmislili koncept i sadržaj seminara, tako da je sve bilo jako dobro pripremljeno.

Predavanje linkom

Predavanje je bilo putem linka, predavač je bila Lejla Čausević Karačić, veliki poznavalac ove oblasti iz Sarajeva, za koju su svi učesnici kazali jednostavno da je bila jako stručna i oduševila predavanjem.

Lejla Čausević Karačić:

 – Zadovoljna sam i presretna presretna kako je seminar prošao, ma to je bilo super. Milina je viditi toliki broj učesnika koji upijaju svaku moju riječ i u praksu provode zamišljeno. Ono što je najvažnije je da se vidi veliki napredak u kvalitetu, te da smo super zvučali tokom izvođenja pjesama. Kada se napravi dobar posao onda je zadovoljstvo obostrano, sve da bi u inostranstvu dijaspora uspješno radila.

Veoma mi je drago i radosna sam, jer su mi organiyatori prenijeli „da su utisci i reakcije uesnika seminara, jako pozitivni, te što im nije bilo dosadno, već zanimljivo, kazala je Lejla Čausević Karačić.

Sadeta Murić:

– Hvala ti, Amire, za ovaj dan: seminar je bio osmišljen i pripremljen, baš u skladu s našim potrebama. Mislim da niko nije mogao otići kući a ne reći da je nešto novo i korisno čuo. Ja ne žalim ni za jednom minutom potrošenog vremena; riječju, seminar je uspio. Hvala BHRF-u, domaćinima i visprenoj Lejli Čausević Karačić, koja zna, jednostavna je i na razumljiv je način govorila o temi. Svaka čast!