Uklonjene naljepnice “Ulica Petera Handkea” s objekata u Srebrenici

0
226
СРЕБРЕНИЦА, 28. МАЈА /СРНА/ - Активисти удружења грађана "Источна алтернатива" данас су на двадесетак објеката у Сребреници налијепили натписе са текстом "Улица Петера Хандкеа", исписане ћириличним и латиничним писмом.

Komunalna policija uklonila je naljepnice s natpisom “Ulica Petera Handkea” koje su jutros postavljene na 20-ak objekata u Srebrenici.

Natpise na ćirilici i latinici su postavili aktivisti udruženja građana “Istočna alternativa”. Oni su podnijeli inicijativu Skupštini opštine Srebrenica za promjenu naziva ulica u ovom mjestu. Tražili su da se Ulica maršala Tita preimenuje. Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je da neće vječno čekati odluku Skupštine.

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, kazao je za N1 da to nisu nikakvi aktivisti, već jedan čovjek koji “uglavnom kada se bliži 11. juli kreće sa nekim inicijativama koje nemaju ništa drugo za cilj, osim da pažnju preusmjere u drugim pravcima”.

Istakao je kako ovu inicijativu nisu razmatrali. Pozvao je načelnika Srebrenice da promptno reaguje jer je poručio da neće podržati ovu inicijativu. Plakati su vrlo brzo i uklonjeni.

Podsjetimo, kontroverzni književnik Peter Handke poznat je po tome što je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i negirao zločine poput genocida u Srebrenici. Njegova posjeta BiH izazvala je burne reakcije kao i dodjela Nobelove nagrade.