Ukinute restrikcije: Švedska se vraća u normalan život od 9. februara 2022.

0
165

Od 9. februara ukida se većina restrikcija koje su vladale u Švedskoj tokom pandemije korona virusa: nema više ograničenja broja učesnika u manifestacijama, u kafanama se može biti i poslije 23 sata.

Piše: Fikret TUFEK

Vrijeme restrikcija je prošlost, Švedska od 9. februara 2022. godine se ponovo otvara: Ali ne podižu se sve dosadašnje restrikcije odjednom, kao u vremena prije pandemije. Između ostalog oni koji imaju sipmtome na covid-19, će i dalje ostati kod kuće.

Najveća azlika u odnosu na ranije faze pandemije je da Švedska zdravstvena uprava (Folkhälsomyndigheten – FMH) neće više klasifikovati covid-19 kao opću – i društveno opasnu bolest.

Zdravstvo je i dalje napregnuto, prije svega u obezbjeđenju personala. Za nevakcinisane ostaju i dalje specifične preporuke Švedske zdravstvene ustanove (FMH), između ostalog da izbjegavaju gužvu i okupljanja u kući i zatvorenim prostorima.

Majoritet od 85 procenata ima antitijela

Iznad 85 procenata Šveđana ima antitijela (antikroppar) protiv korona virusa, pokazuje analiza Švedske zdravstvene uprave (FMH), koja je napravljena prije brzog širenja varijante omikron, varijante koja se može širiti unatoč vakcini.

Istraživanje uzimanjem testova krvi je napravljeno tokom dvije sedmice krajem novembra i početkom decembra 2021. godine: kod osoba od 65 – 95 godina imalo je 90 procenata antitijela, dok je u grupi od 24 – 64 godine cifra čak 95 procenata.

Najveće promjene nakon istraživanja prije toga, napravljene u septembru 2021. godine, bile su kod uzrasta od 12 – 15 godina, gdje su one rasle sa 40 na 74 procenta.

Budite kod kuće ako imate simptome

To znači ako imate simptome koji mogu biti covid-19, ostanite kod kuće i izbjegnite kontakte sa drugima kako ih ne biste zarazili. Preporuka o karantinu od pet dana (dva dana bez temperature), važe sada samo za zdravstveno osoblje. Preporuka o vakcinisanju ostaje i dalje za sve osobe starije do 12 godina.

Pravila za nevakcinisane osobe

Nevakcinisane osobe i dalje treba da zbjegavaju mjesta na kojima ima puno drugih osoba (gužve). Važno je znati da nevakcinisane osobe iz rizične grupe ili u starijim godinama imaju veću mogućnost zaraze.

Testiranja samo u zdravstvenim i ustanovama za stare

Od 9. februara testiranja i praćenje zaraze biće samo za osobe u zdravstvu, njezi i zaposleni u staračkim domovima, ali i pacijenti i primaoci zdravstvenih usluga ako imaju simptome covid-19.

Ako je osoba nakon testiranja pozitivna primjenjuje se karantin od pet dana, od čega dva dana bez temperature, sa jasnim znakovima poboljšanja.

Zdravstveno osoblje će raditi uz mjere da se smanji rizik zaraze.

Pravila za inozemna putovanja

Oni koji imaju simptome ne trebaju putovati, preporuka je od krisinformation.se

Jako je važno da budete informisani o zemlji u koju putujete, Švedska to pomno prati za svaku zemlju, informacije na på sin hemsida. U EU i mnogim drugim zemljama treba potvrda o vakcinisanju ili covidbevis E-hälsomyndigheten listar koje zemlje koje to zahtijevaju.

Švedska je ponovo otvorena zemlja

Psiholozi procjenjuju da se stanovništvo ponovo polako vraća u normalan život, što znači jako puno.

Nakon dvije godine pandemije ukidaju se restrikcije, što je značajna sociološka, psihološka i filosovska promjena: nema rada od kuće, strogih distanci i nesocijalnog života.

Psihlog Björn Hedensjö da se postepeno trebamo vratiti svakodnevnici nakon pandemije – oživiti zagrljaje, biti u društvu, uživati nakon posla..!

– Socialne navike su pandemijom prekinute, a one se moraju njegovati; živili smo drugim životom, društvo se sada ponovo otvara, ulazimo ponovo u nove socijalne odnose i situacije, to su nove socijalne situacije i zahtjevi, vraćamo se porodicama nakon posla, sve je ponovo „normalno“. Sada su neke stvari i teže, jer mnogi su uživali kad ne idu na posao, više bili u porodici, sada se sve vraća na staro..!

400 miliona zaraženih u svijetu

Korona virus se širi, u svijetu je sa covid-19 zaraženo 399.817.112 osoba sa 8. februarom 2022, dok je ukupno umrlo 5.758. 200 osoba.

Norden (Švedska, Danska, Norveška, Finska i Island): zaraženih 5.921.727 osoba, umrlih 23.735 osoba.

Gotovo svaka četvrtia osoba zaražena

Švedska: do 8. februara 2022. godine je bilo 2.354.455 zaraženih covidom-19 od početka pandemije;

Umrle su 16.244 osobe.

U Švedskoj su registrirane 66.670 osobe koje su dobile covid-19 za tri dana (5, 6. i 7. februar); u bolnice je primljeno 2.169 osoba; 103 osobe su na intenzivnom, što je za 9 osoba manje nego 7. februara 2022.

U Švedskoj je 86,6 procenata iznad 12 godina: 7.787.020 osoba dobilo prvu vakcinu protiv covid-19; 83,8 procenata iznad 12 godina ili 7.534.073 osobe dobilo je drugu dozu vakcine protiv covid-19;  dok je tri doze do 8. februara 2022. dobilo 53,1 procenat iznad 18 godina starosti ili 4.384.112 osoba.