U Švedskoj svečano obilježen Dan državnosti BiH

0
579

Mnogobrojna bh. udrženja priredila svečani program na sam Dan državnosti-25.novembar. Centralna svečanost održana 27.novembra u gradu Gislaved u pokrajini Småland.

Tekst: Muhamed Mujakić

Foto: Mirsad Sačić

Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj i Bosanskohercegovačko-švedski savez žena u Švedskoj imaju Sporazum o saradnji u kojem su regulisane zajedničke aktivnosti na očuvanju bosankog jezika, tradicije i kulture. Sporazum su potpisali Kenan Jašarspahić, predsjednik Saveza bh.udruženja i Almedina Sačić, predsjednica Bh-švedskog saveza žena na osnovu odluka svojih Glavnih odbora. Ova dva saveza bila su organizatori ovogodišnjeg obilježavanja 25.novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine. 

“Bosansko drvo života”: Posjetioci su pri dolasku stavljanjem lista na Drvo simbolično obnavljali Bosnu i Hercegovinu.

Ovo drvo je simbol kako smo mi isčupani iz korjena ponovno presaeni u drugo tlo i izborili se da ponovno prolistamo kao narod , sad na drugom tlu, ali ne zaboravljamo ko samo i odakle smo došli.                          

Ugledni gosti iz Ambasade BiH, NBV-a i Komune Gislaved na  manifestaciji

Manifestacija je održana 27.novembra u gradu Gislaved u švedskoj pokrajini Smoland (Småland) u kojem djeluje bh. udruženje “Bosna i Hercegovina”. Ovo udruženje je jedno od najaktivnijih u Švedskoj i osnovano 1992.godine, nekoliko mjeseci nakon registracije matičnog Saveza. Na adresi udruženja djeluje i Udruzenje žena “Osmijeh” koji prednjači po aktivnosti u okviru svoga saveza. Program, koji je bio podijeljen u dva dijela, za manifestaciju su kreirali odbori za kulturu oba saveza.

Almedina Sačić otvara manifestaciju

Prvi dio manifestacije posvećen Danu državnosti BiH   

Prvi dio manifestacije bio je posvećen historijskom datumu – 25.novembru 1943.godine kada je na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu  ovo tijelo svojom Odlukom potvrdilo stoljetnu državnost Bosne i Hercegovine u okviru Federacije Jugoslavije.

Otvarajući manifestaciju Almedina Sačić, predsjednica Bh-švedskog saveza žena, pozdravila je prisutne goste: Njenu Exelenciju Elviru Dilberović, ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj, rukovodioce  Trezvenjačkog obrazovnog saveza u Švedskoj (NBV -Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet):  Karin Hagman, strateg razvoja, Direkcija NBV Stockholm, Lena Andersson, šef distrikta “Jugoistok” (Sydöst),  Stockholm, Minela Jakupović, šef Odjeljenja za razvoj projekta “Ruka ruci” (Hand i Hand) NBV “Jugoistok” (Sydöst), Magnhild Andreasen, Odjeljenje za razvoj  Boros(Borås)regijaZapadni Gotland” (Västra Götaland), Marita Jönsson, rukovodilac Odjeljenja za razvoj izrade umjetničkih premeta i proizvoda kućne radinost za regiju Halland, predstavnike Komune Gislaved: Carina Johansson, gradonačelnica, Anton Sjödell, prvi zamjenik predsjednika Skupštine komune Gislaved, te predstavnike Bošnjačke islamske zajednice Gislaved: Edis Jakupović, predsjednik Džematskog odbora i Hafiz Adis ef.Baručić, imam iz Gislaveda.

Almedina Sačić zaželila je dobrodošlicu gostima i članovima oba saveza i zahvalila se na odazivu za ovu manifestaciju.

Sačić je zatim pozvala prisutne da se Fatihom ili minutom šutnja oda počast onima koji su dali svoje živote braneći Bosnu i i Hercegovinu, kao i svim nevinim žrtvama genocida počinjenog na tlu Bosne i Hercegovine.

NJ.E. Elvire Dilberović, ambasadorice BiH u Švedskoj

Obraćanje ambasadorice Elvire Dilberović

Prisutnim se zatim obratila Njena exelencija Elvira Dilberović, ambasadorica BiH u Stockholmu. Ona je rekla da u ovom trenutku govori sa posebnim emocijama, jer u Bosni i Hercegovini nacionalisti i separatisti zagovaraju novi rat na tim prostorima. Ambasada i ona lično ima stalne kontakte sa švedskim vlastima i organizacijama tražeći pomoć da se ratno zlo opet ne ponovi. Poziva i građane porijeklom iz BiH (“i vi ste ambasadori svoje zemlje”) da dignu svoj glas i upozore javnost na situaciju u BiH. “Treba da u svojim sredinama, svojim prijateljima i svojim radnim kolegama prenosite istinu o onom što se sad događa u BiH. Treba prenositi samo istinu, a istina može biti samo jedna”, naglasila je ambasadorica Dilberović. U daljem izlaganju istakla je dobru saradnju Saveza bh.udruženja u Švedskoj i Ambasade BiH. Njena namjera je da narednom periodu posjeti bh.građane i istakne veliku važnost učešća na predstojećim izborima u BiH. Prisutne je informisala o svojoj inicijativi da se u Stockholmu otvori Muzej genocida u Srebrenici. Za ovo će biti potrebna široka podrška bh.građana u Švedskoj. Informacija o ovoj inicijativi toplo je pozdravljena je aplauzom prisutnih bh. i švedskih građana. Završavajući svoje izlaganje čestitkom za Dan državnosti jedine nam domovine BiH istakla je i veliki ugled koji naši građani uživaju u Švedskoj.

Almedina Sačić, predsjednica BHŽSŽ-a uručuje poklone ambasadorici Dilberović

Almedina Sačić je ambasadorici Dilberović uručila foto album sa radovima članica Bh-švedskog saveza žena i udruženja Šveđanki iz projekta “Vezimo za mir” (Brodera för fred). Uz album poklonjen je i Pravopisni priručnik u izdanju Instituta za jezik u Sarajevu, čiju je nabavku omogućio NBV. Poseban poklon bila je knjiga “Moja priča” čija će se promocija održati u drugom dijelu ove manifestacije.

U nastavku programa Sačić je na švedskom i bosanskom jeziku predstavila rad i aktivnost ova dva saveza koja se temelji na očuvanju maternjeg jezika, kulture i tradicije. “Isto tako- rekla je Sačić, nastojimo da stečena iskustva i znanje koje smo stekli u ovoj zemlji prenesemo i u nasu domovinu BiH. Mi možemo i hoćemo da pomognemo našoj Domovini i naša Domovina će postojati sve dok smo mi uz nju i budemo dio nje. Vjerujem da ćemo svi mi ispuniti svoju građansku dužnost učestvujići u narednim izborima u BiH i u Švedskoj. Naucili smo da smo vrijedni kao pojedinci, a svi zajedno smo jedna velika snaga”, naglasila je Almedina Sačić.

Zatim se prisutnim obratio Kenan Jašarspahić, predsjednik Saveza bh.udruženja u Švedskoj.

Jašarspahić je pozdravljajući prisutne izrazio zadovoljstvo da se nakon dugog vremena zbog pandemije naši građeni mogu sastati i svečano obilježiti Dan državnosti svoje Domovine.

Kenan Jašarspahić, predsjednik Saveza bh.udruženja u Švedskoj

Istakao je da dolazi iz jednog bh.rudarskog grada Kaknja u kojem, i u drugim rudnicima, rudari ovih dana biju bitku za bolje uslove rada i realne lične dohotke. Koristi priliku da im i ovim putem izrazi svoju podršku i solidarnost. Jašarspahić je ovom prilikom čestitao Dan državnosti svim saradnicima u Savezu kao i drugim bh.građanima u Švedskoj. Odao je priznanje svim onima koji su uložili svoj doprinos da bi se ova manifestacija uspješno održala. Završavajući svoje kratko uzlaganje, zbog, kako reče, “obimnog i bogatog današnjeg programa”, pozvao je prisutne da odaju počast Himni Bosne i Hercegovine.

Himna i recital o ZAVNOBiH-u

Recitatori iz Udruzenja “BiH” Gislaveda:

Anes Skender, Edin Skender, Suana Baručić, Erna Jakupović, Adin Jakupović i Davud Baručić

Nakon intoniranje Himne BiH recitalom djevojčica i dječaka iz Udruženja “BiH” iz Gislaveda, a uz mentorstvo nastavnice Sadete Murić, evocirane su uspomene na značaj Prvog zasjedanja Anifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) 25. i 26.novembra 1943.godine u malom bosanskom mjestu Mrkonjić Grad. Zasjedanje je održano u vrijeme kada je gotovo cijela Evropa bila pod njemačkom okupacijom i odluke ovog najvišeg organa vlasti na slobodnoj teritoriji, između ostalog, potvrdile su višestoljetnu državnost Bosne i Hercegovine i njene granice, te ravnopravnost naroda u koji njoj žive. Odluke ZAVNOBiH-a potvrđene su i ozakonjene na Drugom zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) održanom u Jajcu 29.novembra 1943.godine.

Mješoviti hor – dirigent Amir Islamović

Mješoviti hor i recitatori

Nakon kratkog i zanimljivog historijskog časa na sceni je zapjevao mješoviti hor sastavljen od članova šest bh.udruženja. Pod dirigentskom palicom Amira Islamovića otpjevana je pjesma Ismeta Kurtovića “Mojoj dragoj Be i Ha”, pjesma za koju se 1992. godine govorilo, a negdje i izvodilo, kao himna Republike BiH. Recitator Edin Skender recituje pjesmu V. Miloševića “Osma pjesma pravdina”.Ponovo nastupa hor, a ovog puta sa pjesmom “Zemljo moja” Kemala Montena.Horu se priključuje i ambasadorica Dilberović. Slušamo još jednu recitaciju: Adin Jakupović je odrecitovao legendarnu pjesmuEnesa Kiševica”Bosna”. Mješoviti hor je na kraju izveo pjesmu posvećenu Danu državnosti BiH autora dr. Džani Hota “Domovina”.

Fatima Veladžić – voditelj programa

Na pozirnicu je izašla Fatima Veladžić, voditelj prvog dijela programa. Uz čestitku za Dan državnosti predstavila je učesnike prvog dijela programa: mlade recitatore iz bh. udrženja u Gislavedu i njihovu nastavnicu Sadetu Murić, zatim  mješoviti hor sa dirigentom Amirom Islamovićem.  

Članice BHSKF-a Fatima i Edisa “predstavile” su rođendanske torte, poklon slastičarne „City konditoriet“ iz Gislaveda, koje će biti ponuđene gostima i učesnicima nakon završetka manifestacije.

Učesnici programa napustili su pozornicu, a Veladžić je najavila drugi dio programa o kojem ćemo pisati u narednom tekstu.