U sarajevskoj katedrali “Srca Isusova” održana misa božićnog bdijenja

0
291

U Katedrali “Srca Isusova” u Sarajevu održana je sveta božićna misa ponoćka koju je predvodio nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Katolički vjernici na ovaj način su obilježili dolazak Božića, najradosnijeg praznika. Misi bdjenja, koju zbog epidemioloških mjera nije bilo moguće slaviti u ponoć, već je organizovana od 20 časova, prisustvovao je manji broj vjernika nego ranijih godina zbog pandemije koronavirusa.

U propovjedi, koja je uslijedila nakon mise, Vukšić je rekao da Isus donio mir svim ljudima, odnosno svim narodima. 

Prema njegovim riječima, samo u situaciji u kojoj je čovjek zaista čovjek, to jest samo u situaciji u kojoj je čovjek čovjeku čovjek ljudski rod je siguran, a narodi su jedni za druge blagoslov.

“I radnik će tada imati pravednu plaću i bolesnik potrebnu njegu, a goli i gladni i odjeću i obrok i samo u tom slučaju i Bog će imati mjesto gdje da se nastani u ljudskom društvu. Zbog toga je poruka ove noći svim ljudima: Onaj ko želi biti i zauvijek ostati u božijoj blizini mora učiniti ono isto što je uradio Bog – postati čovjek, za sebe i za druge. Naime, jedini čovjekov put do Boga je put čovjekova vječnoga spasa koji završava kao oboženje zove se iskrena ljubav prema čovjeku i životu”, rekao je on.

Nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić zaželio je sretan Božić i blagoslovljenu 2021. godinu.

N1