U penziju tek sa 66, najranije sa 63 godine

0
297

Švedski parlament povisio godine odlaska u redovnu: 66 i prijevremenu penziju: 63 godine, s tim da ko želi može raditi do navršenih 68 godina, jer stanovništvo živi sve duže.

Piše: Fikret TUFEK

Švedsko stanovništvo živi sve duže, životni vijek je među najdužim u Europi, što je bio razlog da Švedski parlament usvoji 31. maja 2022 godine, s važenjem od početka 2023. godine, vladin prijedlog o povećanju godina za odlazak u penziju: u prijevremenu Šveđani će moći sa 63 (bilo 62), a u redovnu penziju će moći sa 66 (bilo 65) godina; oni koji žele mogu raditi do napunjenih 68 godina, što vrijedi sa 2020. godinom.

Švedski parlament je prihvatio i novi način obračuna u socijalnom osiguranju u odnosu na godine života, koje više nisu bazirane na „starosti od 65 godina“ već od 66 godina, za tzv. „garantnu penziju“ (garantipension), „dodatak na stan za penzionere“ (bostadstillägg för pensionärer) i „pomoć starima“ (äldre-försärjninhsstöd), što će se regulisti i promjenom zakonskih podakata, te što je sve motivirano produženjem trajanja prosječnog života u Švedskoj.

Prijedlog je zasnovan na Dogovoru o penzijama (Pensionsgruppens överenskommelse) iz decembra 2017. i zakonskim promjenama koje su stupile na snagu 1.12.2019, odnosno 1.1.2020. godine.

Godine odlaska u penziju

Od 2023. podiže se granica najnižih godina da bi se mogla podići tzv. zarađene i premije penzije (inkomst- och premiepension), što važi za tzv. „opće penzije“ (allmänna pensionen) na 63 godine!

Od 2023. trebate imati najmanje 66 godina da bi mogli dobiti garantnu i dodatak na zarađenu penziju (garantipension och inkomstpensionstillägg); iste godne: 66, treba imati da biste tražili dodatak na stan (bostadstillägg) ili pomoć za izdržavanje starijih osoba (äldreförsörjningsstöd), kao i za sve druge vidove socijalne pomoići i davanja.

Švedska će i u budućnosti nastaviti s promjenama, odnosno povećavati broj godina za odlaske u penziju i socijalna davanja, tako da će naredna promjena biti 2026. godine.

Važno koje ste godine rođeni

Važno ja kada ste rođeni da biste znali kada možete dobijati penziju, što je u Švedskoj određeno.

Rođeni 1955. – možete raditi do 69. rođendana.

Rođeni 1957. – i ako punite 65 godina tokom 2022. godine, za vas ne važe nova pravila, te ako želite možete raditi do 69. rođendana. Nakon 1. januara 2023. to se mijenja.

Niži porez na platu i penzije vezan je za također za ovaj novi zakon o godinama za odlazak u penziju: od 2023. godine plaćate će niže poreze kada napunite 67 godina.

Rođeni 1958-1960. – možete čekati još jednu godinu da biste dobili garantnu penziju, dodatak na zarađanu penziju i druge vidobe pomoći. Sada važi 66 godina kao donja starosna granica, koja će se mijenjati 2026. godine. Imaćete niže poreze kada napunite 67 godina.

Rođeni 1961. i 1962. – ako punite 62 godine u 2023. ili 2024. možete nastaviti primati zarađenu i premije penziju, morate čekati da napunite 63 godine; premladi ste da biste dobijali garantnu penziju i druge vrste pomoći koje vam pripadaju sa 66 godina starosti, za vas važi 67 godina, imaćete niže poreze kada navršite 68 godina.

Rođeni 1963. – možete primati zarađenu i premije penziju kada navršite 64 godine.

Službena penzija

U Švedskoj postoji i tzv. „službena penzija“ (tjänstepensionen), koju daju poslodavci u državnim službama i pojedinim privatnim firmama, za koju važe posebna pravila: i dalje je to da je možete početi primati od 55 godina starosti, i ovdje se očekuju promjene i dizanje granice.

Različite forme penzija i pomoći

U Švedskoj postoje različiti vidovi pentija: zarađena penzija (inkomstpension), premije penzija

(premiepensionen) na osnovu ulaganja u fondove, garantna penzija (garantipension) o onovu koliko ste godina boravili u Švedskoj, dodatak na zarađenu penziju (inkomstpensionstillägg) kao ekstra novac ako imate nisku zarašenu i premije penziju, dodatak na stanovanje (bostadstillägg) ekstra pomoć za stanovanje koju morate lično tražiti od Penzijske uprave (Pensionsmyndigheten), koja se onda određuje na osnovu svih primanja i dodataka; ako imate ukupna primanja mala možete dobiti i pomoć za starosno izdržavanje (äldreförsörjningsstöd); službena penzija (tjänstepension) dobija se od vlasnika firmi i koja postoji u značajnom broju firmi i državnih ustanova, ali ne u svima, te koja je novina i nije ranije postojala u Švedskoj.

Porezi

U Švedskoj se plaća porez i to je neprikosnoveno, država se na tome zasniva, izuzetaka nema nikome.

Godine straosti (åldersgränserna) su najvažnije za visinu poreza na zarade (inkomstskatt), to je važno. Međutim, u Švedskoj ne postoji starosna granica (åldersgränser) na plaćanje poreza na kapital (på kapitalskatter), to moraju svi plaćati.

Švedski porezni sistem je čuven u svijetu, npr. porez da dobit na prodaju nekretnina (kića i stanova) je 22 procenta, i moraju ga bez izuzetka platiti svi oni koji su prodali svoju nekretninu.

Kronofogden ili Sudski izvršitelj

U Švedskoj postoji i institucija nama manje poznata: Kronofogden li Sudski izvršitelj, kojem dolaze svi izvještaji o neplaćenim računima, ako ste došli na Kronofogden, stanje je teško, nitko vas ne može spasiti od neplaćanja računa, dok ste tamo dospjeli niste više kreditno sposobni, nitko vam neće dati kredit, niste nigdje prispjeli, a sva dugovanja Kronfogden automatski naplaćuje s vašeg računa: Veliki broj Šveđana je na Kronofogdenu, što nije nimalo zavidna situacija, ali država i tu pomaže sa programima izlaska iz krize i planovima kako se osloboditi dugova, koji s emoraju platiti.