U Bosanskoj krajini svečano obilježen Dan državnosti BiH uz gostovanje Branka Tomića

0
887

Svečano i lijepo bilo je u bh. udruženju „Bosanska krajina“ Malmö 22. novembra 2019, u kojoj je svečano obilježen Dan državnosti BiH zanimljivim kulturno zabavnim programom.

U sklopu programa bio je gost novinar i publicista Branko Tomić, koji je uz projekciju dokumentarnog filma predstavio monografije „Fudbalska riznica 1. i 2“, „Olimpijski spomenar“ i „Švedskom Bosna probeharala“.

Piše: Fikret TUFEK

Program je pratilo preko 150 posjetilaca. O Danu državnosti, kroz niz segmenata tokom programa, govorio je novinar i prof. Fikret Tufek, koji je bio i voditelj programa. Prisutnu publiku i goste iz NBV-a pozdravio je član Uprave Muamer Ćirkić, a potom su odslušane himne Švedske i BiH.

Hor „Bosanske krajine“ pod upravom Azre Muftić izveo je pjesme „Bosno“ i „Majci“, dok je folklor seniori izveo koreografije Eldara Pašića „Hadžinu Fatu“, „Gluho glamočko kolo“, a mlađi juniori, u koreografiji Nejre Šabić izveli su „Igre iz BiH“.

Recitaciju „Bosna“ Envera Čolakovića govorila je Sebina Bajagilović, recital „Moja domovina“ izvele su Emina i Mirzet Ćirkić, Šantićevu „Eminu“ govorio je Asim Cerić uz pratnju Armina Alagića, dok je odlomak iz romana „Moja i tvoja BiH“ Meše Selimovića, govorio Nedžad Krasnići. Scenarij i pripremu programa uradila je aktivistica Nisveta Cerić.


Fikret Tufek, novinar i voditelj, kazao je da je Dan državnosti BiH, 25. novembar, praznik koji nažalost obilježava samo FBiH, ali ne i RS. Ove godine obilježavamo 76. godišnjicu Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, u znak sjećanja na 25. novembar 1943. u Mrkonjić Gradu (Varcar Vakuf). Drugo zasjedanje ZAVNOBIH-a održano je u Sanskom Mostu 1944. i Treće zasjedanje ZAVNOBIH-a u Sarajevu 1945.Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 73 s pravom glasa; formiran je Narodno-oslobodilački pokret (NOP) BiH, koji je djelovao kao najviši organ vlasti; usvojeni su Rezolucija ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH – da će ubuduće BiH i njene narode predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktivnostima izražena je odlučnost naroda BiH „da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata…“. Na zasjedanju ZAVNOBiH-a je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a 29. novembra 1943. u Jajcu.

“BiH je stara preko hiljadu godina, imala je svoje kraljeve i kraljice, bila je pod turskom okupacijom 415 godina: od 1463 – 1878, te pod Austro-Ugarskom 40 godina (Berlinski kongres): 1878 – 1918.Prvi svjetski rat je bio 1914-1918, Drugi svjetski rat 1941-1945.Posebno je značajno prisjetiti se agresija na BiH: 1992-1995, kada su se desila velika stradanja, ubijeno više od 100.000 stanovnika, najviše Bošnjaka, izbjeglice, sa 4,4 miliona stanovnika prije agresije, BiH je spala na na 3,3 miliona stanovnika poslije agresije. Prijem BiH u UN bio je 22. maja 1992, dok je 21. novembar 1995. u Daytonu usvojen Mirovni sporazum, konačno potpisan 14. decembra 1995. u Parizu”, istakao je Tufek.

Nakon toga prikazan je dokumentari film od u trajanju 30 minuta, koji govori o monografijama novinara i publiciste Branka Tomića: „Olimpijski spomenar“ i „Fudbalska riznica“ 1. i 2.

Branko Tomić, novinar i publicista, uz projekciju dokumentarnog filma, predstavio je svoje novo djelo – monografiju o nastanku i razvoju nogometa u Bosni i Hercegovini. U svom obraćanju publici u Bosanskoj krajini, pored ostalog, Branko Tomić govorio je o nastanku “Fudbalske riznice bosanskohercegovačkog nogometa” .

“Nakon promocije “Olimpijskog spomenara” 2017. mislio sam da zaključim svoje sportsko spisateljstvo, jer je trogodišnje traganje za velikim brojem olimpijaca po bijelom svijetu, bilo izazovno, ali i iscrpljujuće. U tom trenutku fudbal mi nije padao na pamet. Međutim, jeste mom prijatelju Saidu Fazlagiću, generalnom sekretaru Olimpijskog komiteta, koji mi nije dao mira sve dok nisam iscrtao osnovne konture “Fudbalske riznice bosanskohercegovačkog nogometa”. A tada više nije bilo uzmicanja. Pogotovo nakon prvog razgovora u Nogometnom savezu, gdje sam dobio punu podršku za predloženi okvirni plan. Naravno da sam znao šta me čeka. Ali sam vjerovao da će mi iskustvo koje sam sticao baveći se aktivno sportskim novinarstvom više od 50 godina, prije svega u zagrebačkim Sportskim novostima, sarajevskom Oslobođenju i skandinavskoj Bosanskoj pošti, biti od ogromne koristi. I – bilo je, ali ne i dovoljno da bi nastala ova monografija. Valjalo je razgrnuti blago u nekoliko arhiva, valjalo je sabrati biografije 425 reprezentativaca od Slavka Zagorca i Kraljevine Jugoslavije do generacije Edina Džeke, pa tek onda tkati fudbalsku priču koja seže daleko u prošlost”, kazao je Tomić.

A kada pogledamo šta je sve u dva toma sabrano zaista imamo čime da se ponosimo. Dovoljno je reći da je Bosna i Hercegovina jugoslovenskom fudbalu dala 78 reprezentativaca iz svojih klubova i još 38 koji su ovdje rođeni; da su u jednom trenutku više od trećine Savezne lige činili njeni timovi, a da ih je na drugoligaškoj sceni bilo čak 30, te da su naši klubovi u nekoliko navrata osvajali šampionske titule i kup-trofeje. Čak ni rat, i pored strahovitih razaranja i tragedija, nije ugasio želju za fudbalskom igrom. Savez je obnovljen 1992, a jedinstvena Premijer liga ustanovljena deset godina kasnije. Reprezentacija BiH zvanično je izašla na međunarodnu scenu krajem 1995, a kroz njene sastave do danas je prodefilovalo 309 igrača, koje je biralo deset selektora.

Na pitanje kada se igralo bolje, nekad ili sad, Tomić je odgovorio:

“Teško je upoređivati vremena, društvene prilike i generacije. Svaka ima svoje specifičnosti. Ipak, najvažnije je da sve to zajedno čini ogromno fudbalsko bogatstvo naše zemlje iz koga novi talenti treba da crpe inspiraciju i snagu. Zaista imaju na koga da se ugledaju. Zato ne smijemo dozvoliti zaboravu da nam u svoje tmine odvlači zlatna imena koja su obilježila prohujalo stoljeće. Osnovni cilj “Riznice” bio je upravo to: zadržati sjećanje i pamtiti. Dakako, i otvarati nove horizonte, naglasio je autor „Fudbalske riznice bosanskohercegovačkog nogometa“, koji je, uz dvije sportske monografije, u posljednje tri godine objavio i knjigu reportaža „Švedskom Bosna probeharala”, kazao je Branko Tomić.

Prelijepa večer u „Bosanskoj krajini“ 22. novembra 2019, kada je obilježen Dan državnosti BiH!