Tuka: Potajno sam se nadao da mogu usrećiti sve, ali se to nažalost nije desilo

0
216

Amel Tuka je u finalu utrke na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju zauzeo šesto mjesto.

“Potajno sam se nadao da mogu usrećiti sebe, svoju porodicu i sve moje Bosance i Hercegovce, ali to se nije, nažalost desilo. Međutim, ako uzmemo u obzir da sam u Tokio stigao povrijeđen, nakon mitinga u Londonu, gdje sam doživio povredu stopala, ne smijem i nisam razočaran šestim mjestom”, izjavio Amel Tuka nakon finalne utrke na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Istakao je kako je “sretan što je uopšte nastupio i još sretniji što je izborio finale”.

“Ispunio sam svoj cilj plasmanom u finale u izuzetno jakoj konkurenciji. Finale je lutrija i što moj trener kaže, svi smo mogli osvojiti medalju! Šest-sedam atletičara je bilo blizu i odlučivale su nijanse. Svi su mislili da će Rotich biti zlatni, a na kraju je bio Korir, što samo pokazuje koliko je bila nepredvidiva utrka”, rekao je Tuka.

Tokom utrke zadobio je i udarac u kvadriceps, kako navodi ekserima,  te odmah osjetio jaku bol.

“Svi smo bili u gužvi i taj udarac me odmah izbacio iz ritma trke i izgubio sam svoj korak! Bez obzira na to, ne mogu ništa promijeniti, već samo podići glavu i krenuti dalje, jer još mnogo trka je ispred mene!  Ne postoji pad poslije kojeg nisam ustao i nastavio dalje! Kroz mene teče krv Bosanska i nikad me niko neće vidjeti kako odustajem, borim se do samog kraja. Večeras sam bio spreman ostati i bez noge samo da završim trku i ponosno prođem kroz cilj! Hvala vam od srca na svim porukama podrške, na svemu što posljednjih dana gledam, slušam i čitam. Mnogo mi to znači i daje mi snagu da iz svakog iskušenja, izađem još jači. Voli vas Amel Tuka”, poručio Tuka bh. građanima.

Podsjećamo, Tuka je u svojoj kvalifikacionoj grupi završio kao drugoplasirani i izborio plasman u veliko finale sa vremenom od 1:44.53. To je bio Amelov najbolji rezultat ove sezone, a to je ujedno bio i treći najbolji rezultat u polufinalu.

Bh. atletičar se u finalu borio protiv takmičara: Gbriel Tual (FRA), Patryk Dobek (POL), Kipkurui Emmanuel Korir (KEN), Clayton Murphy (SAD), Cheruiyot Ferguson Rotich (KEN), Adrian Ben (ŠPA), Peter Bol (AUS), Nijel Amos (BOT).

Tuka se na prošloj Olimpijadi u Rio de Janeiru nije uspio plasirati u finale, međutim u Tokiju jeste.