Treći val pandemije koronavirusa: Švedska uvodi nova ograničenja i restrikcije

0
354

Pred kraj prošle 2020, švedski kralj Carl XVI Gustaf je izrazio nezadovoljstvo jer je do tada od korone umrlo oko 8.000 Šveđana; samo dva i pol mjeseca kasnije u Švedskoj je blizu 13.000 umrlih!

Piše: Fikret TUFEK

Pandemija koronavirusa se ne može obuzdati u Švedskoj, ali ni u Europi, pa ni čitavom svijetu!

Sredinom juna 2020. u svijetu je bilo 7.628.613 zaraženih, umrlih 425.316 osoba – nakon 8 i pol mjeseci, početkom marta 2021. u svijetu je 114.636.617 zaraženih ili 15 puta više, te 2.548.141 umrlih ili za 6 puta više! U Švedskoj ja za tih 8 i pol mjeseci zaraženost veća za 13 puta, a smrtnost za nešto manje od 3 puta, što govori da se zaraza u Švedskoj nešto sporije širila nego u svijetu, dok je smrtnost duplo manja nego u svijetu! Unatoč tome Švedska pooštrava svoje preporuke, te uvodi nova ograničenja i restrikcije, shodno aktuelnoj situaciji u Europi i stanju u cijelom svijetu.

Podaci koji zabrinjavaju

Sa 1. martom 2021. godine u svijetu je 114.643.796 zaraženih – 2.548.223 umrlih osoba; u Europi je 34.396.246 zaraženih – 820.397 umrlih; zemlje Nordena je 1.018.395 zaraženih – 16.709 umrlih.

Švedska: 675.292 zaraženih – 12.964 umrlih, u bolnici je 1.432, od toga na intenzivnom 231 osoba.

Vakcinacija u Švedskoj: 278.319 ili 3,4 % potpuno, 539.387 ili 6,6 % započelo – dosad isporučeno 1.073.715 doza vakcine.

Švedska: 12.964 umrlih – 82 nova smrtna slučaja za jedan dan 

Krajem decembra 2020. u švedskoj se dnevno zaražavalo oko 10.000 novih osoba: povećanje za jedan dan, od 02. na 03. mart je 6.179 novo zaraženih, što je nešto niži nivo u martu nego u decembru.

Istovremeno, u Švedskoj je krajem decembra 2020. umiralo oko 100 osoba, dok je za jedan dan, između 02. i 03. marta 2021. su umrle 82 osobe, što je također značajno manji broj mrtvih.

Treći talas širenja koronavirusa

Uprkos svim mjerama koje provodi Švedska i značajnijem angažiranju svih društvenih faktora, pandemija koronavirusa se i dalje širi.

– Među nama je treći talas širenja zaraze koronavisusa, kazao je Johan Bratt, direktor zdravstvene uprave regije Stockholm. To je veliko povećanje za kratko vrijeme, od sredine februara, kada je u bolnicu primano 250, povećao na 318 osoba! Čak je povećan broj pacijenata na odjelu intenzivne njege, gdje je na liječenju 48 osoba sa covid-19, tako da se za tri zadnje sedmice broj udvostručio.

Švedska: zabrana putovanja izvan EU do 15. aprila ili ..?

Još na konferenciji za medije 26. januara 2021. ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde je saopćila da Ministarstvo vanjskih poslova preporučuje da se putuje bez potrebe izvan EU/EES i Schengen zemalja do 15 april 2021. godine. To je u praksi bila preporuka da se ne putuje u treće zemlje ni za vrijeme školskog kratkog zimskog raspusta, ali ni za Uskrs. Nesigurna situacija u svijetu je tome direktno doprinjela: krajem januara švedska vlada je produžila i zabranu ulazaka iz Danske i Velike Britanije, te uvela to čak i za Norvešku, upravo zbog mutirajućih virusa. Sada se ponovo analizira situacija, koja se nažalost pogoršava, pa je za očekivati uvođenje novih strožijih preporuka, ograničenja i restrikcija, što za Švedsku nije bilo karakteristično, ali i ovdje: „Muka zakon mijenja!“                     

Novi lijek protiv korone se već upotrebljava          

Antiviralni lijek bamlanivimab upotrijebljen je prvi put u Švedskoj: isporučen 26. februara u jedan od švedskih regiona, dok će prva regularna isporuka sa 200 doza stići od 8. marta 2021. godine. Lijek je dobio u februaru 2021. tzv. „pripremnu licencu“ od  Firme za lijekove (Läkemedelsverket). Bamlanivimab je lijek baš za suzbijanje koronavirusa covid-19 i sastoji se od umjetnopravljenih antitijela, koja se daju kao kapi.

Britanska varijanta otkrivena na Gotlandu    

Tzv. britanska varijanta koronavirusa otkrivena je i na otoku Gotland, gdje do sada jedino nije bila. Probni testovi su pokazali da dvije osobe, iako su neovisne jedna od druge, su zaražene.

– Bilo je to očekivano poslije širenja britanske varijante virusa covid-19 u cijeloj Švedskoj, kazala je Maria Amér, liječnik na Gotlandu.    

Västerbotten regija (Göteborg) uvodi krizno stanje       

Region Västerbotten zahtijeva da se uvede krizno stanje jer se mjesta na intenzivnom, kao i ostala mjesta za pacijente oboljele od covid-19, približava dozvoljenom plafonu: 17 od 20 mjesta na intenzivnom (iva-platser) su zauzeti, a 67 od 80 mjesta za bolničko liječenje je zauzeto u regionu.

Ugovor sa zdravstvenim radnicima dozvoljava u ovakvim kriznim situacijama da se rad poveća na 48 sati sedmično, kaže rukovodilac Peter Olofsson.      

Maksimalno 500 osoba u tržnim centrima      

Uprava zdravstva (Folkhälsomyndigheten (FHM), želi ograničiti broj posjetilaca u tržnim centrima, robnim kućama i velikim buticima maksimalno na 500 osoba, s tim da to stupi na snagu 6 marta 2021. To važi neovisno od veličine trgovinskih radnji, odnosno centara, robnih kuća i butika. Preporučuje se da osobe dolaze u kupovinu individaualno, ne u grupama.

Odmah su stigle reakcije iz Gekås-a: da će izgubiti 70-75 procenata zarade. Upozorava se na velike posljedice ako se uvede maksimalna granica za robne kuće, koje predlažu maksimalno 3.100 kupaca!

– Izgubićemo 70-75 procenata kupaca, kaže Patrik Levin, direktor Gekåsa Ullared.                             

Više pratiti širenja zaraze u na radnim mjestima

Uprava zdravstva (FHM) preporučuje povećana testiranja i praćenja širenja zaraze na radnim mjestima. Tako će se testirati na poslu i osobe koje ne pokazuju simptome zaraze.

– Naša testiranja su dobra i vrijedi sve pokušati i na poslu, kaže državni epidemiolog Anders Tegnell.     

Osobe koje nemaju simptom i nisu još dobile rezultat testa će raditi od kuće dokle god je to moguće.

Partije žele veći nivo kupovine vakcina    

U parlamentu postoji većina koja misli da Švedska treba kupiti vakcine samostalno i na vlastitu odgovornost, mimo kupovine preko EU. – Mislim da je problem što je Švedska stavila jaja samo u jednu korpu, kaže vođa Moderata Ulf Kristersson, koji planiraju provesti inicijativu parlamentarne komisije uz pomoć kršćanskih demokrata, liberala, švedskih demokrata i lijeve partije. Koordinator za vakcinu Richard Bergström je u nedoumici, jedine vakcine izvan EU su ruska i kineska!

Javno mnijenje Švedske ozbiljno se pita je li oslonjenost na EU dalo rezultate? – očito u ovome nije!

Novorođenče sa zarazom kovida     

Jedna prerano rođena beba u Skåne-u testirana je pozitivno na covid-19 kada je imala samo 2 dana. Beba je zaražena u maminu stomaku i rođena je carskim rezom, nakon što je i mama došla sa covid-19, jer je beba pokazivala nedostatak kisika i bolesne otkucaje srca, ali je beba to sve savladala nakon medicinske pomoći.           

168 miliona djece ne ide u školu godinu dana  

168 miliona djece u svijetu nije išlo u školu skoro jednu godinu zbog koronavirusa, saopćio je UN-ov dječji fond Unicef. Cifra ide i do 214 miliona djece, svako sedmo u svijetu, ako se obuhvate djeca koja su izgubila više od četvrine obrazovanja u učionici. Panama je imala zatvorene škole najviše dana u zadnjoj godini, potom dolaze El Salvador, Bangladeš i Bolivija.