Travnička poduzetnica Snježana Kopruner finansira obnovu rodne kuće Ive Andrića

0
431

Na rodnoj kući Ive Andrića u Travniku u toku su radovi na redizajniranju partera i avlije koje ličnim sredstvima finansira direktorica firme GS-TMT Snježana Kopruner.

Nakon što su prve mašine počele obavljati radove u dvorištu rodne kuće Ive Andrića uslijedile su i prve reakcije građana Travnika koji su izrazili zabrinutost zbog pomenutih radova ne znajući da se radi i posljednjoj fazi rekonstrukcije objekta koji je od velikog značaja za Travnik.

Direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku Fatima Maslić je kazala da ih sve raduje briga Travničana jer je to pokazatelj da višedecenijski trud na promociji lika i djela nobelovca Ive Andrića nije bio uzaludan.

“Ne treba da vas brine trenutno rušenje sjevernog zida koji je statički nestabilan, kao i uklanjanje nadstrešnice. Ona je tu postavljena 1997. godine za potrebe organizacije ljetne bašte ondašnjeg restorana ‘Divan’, od čije smo najamnine, a kasnije i drugih ugostiteljskih djelatnosti organiziranih u parteru, uspijevali održavati Rodnu kuću Ive Andrića. Zahvaljujući tome, a i našem istrajnom i požrtvovanom radu, uspijevali smo realizirati mnogobrojne manifestacije kojih ne bi bilo da dio prostora nismo dali pod najam. Zahvaljujući toj činjenici adaptirali smo prostorije na spratu gdje se nalazi stalna izložbena postavka o Ivi Andriću, sa bibliotekom. Osnovali smo i Zavičajnu književnu zbirku i pokrenuli nakon rata ugašenu manifestaciju “Andrićevi dani”. Proširili smo i zanovili stalnu izložbenu postavku”, kaže Maslić.

Ističe da je nakon toga uslijedio krupan zahvat rekonstrukcije krova i izmjene pokrova od šindre te proširenje i natkrivanje verande.

“Kada smo nakon par godina uspjeli sakupiti sredstva, pristupili smo zatvaranju verande, uredili enterijer i dobili opremljen prostor sa novih 100 kvadratnih metara. Tu smo uspostavili Otvoreni književni atellijer, gdje se već dvije godine učestalo odvijaju brojni kulturni sadržaji. Ovih dana u toku je realizacija posljednje faze na uređenju Rodne kuće Ive Andrića – sanacija i redizajn partera i avlije”, dodaje Maslić.

U vrijeme pandemije koronavirusa svi prihodi od ulaznica sveli su se na minimum, ali muzejska saradnica i donatorka Snježana Kopruner finansirala je posljednju fazu uređenja rodne kuće Ive Andrića.

Snježana Kopruner<br />
Snježana Kopruner

“Imamo sreću, da je naša muzejska saradnica, velika donatorka i dobrotvorka, gospođa Snježana Kopruner, koja se može mjeriti sa najvećim travničkim vakifima, vezirima i drugim imućnim pojedincima koji su svoja sredstva uvakufili za izgradnju javnih objekata, na korist svih građana ovoga grada, prepoznala naš rad i odlučila da nam pomogne. Godpođa Snježana slijedi taj lijepi adet naših ljudi, kakav je bio i Andrićev gest, kada je cjelokupan iznos od Nobelove nagrade ( 800.000,00 dolara) poklonio Savjetu kulture NR BiH za razvoj bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini. Gospođa Snježana Kopruner ulaže svoja, ne mala sredstva, u sanaciju oštećenja na objektu rodne kuće Ive Andrića (izmjena trulih greda u prizemlju, ojačanje stropne konstrukcije koja nosi gornji kat kuće i koja je već bila u kritičnom stanju, uvođenje sistema grijanja u cijeli objekat, rekonstrukcija mokrog čvora, obnova avlije itd. , uređenje i opremanje enterijera), a sve to prema projektu poznatih bh arhitekata Amira Vuka Zeca i Josipa Ledića, kojim se redizajnira zatečena dispozicija partera u jedan funkcionalan, razigran, interaktivan prostor”, izjavila je Maslić.

Zamišljeno je da ova ustanova bude oaza u koju će svraćati ljubitelji dobre knjige, gdje će posjetilac u ugodnoj atmosferi kafeterije moći na miru pročitati nekoliko stranica knjige koju je kupio ili samo uzeo da pregleda u knjižari i autentičnoj travničkoj suvenirnici imena “Dram radosti”, dobivenog po onoj Andrićevoj rečenici iz pripovijetke “Čaša” koja glasi: “U Bosni se dram radosti dušom plaća!”.

“U tom prostoru će se razgledati izložbe priređene u organizaciji Umjetničke zbirke Zavičajnog muzeja Travnik, pogledati pomno odabran scenski prikaz, učestvovati u razgovorima o knjizi. Moramo svi biti strpljivi i sačekati rezultat. Konačno, bili smo strpljivi kada smo obnavljali Stari grad. Vjerovali smo da će nam se voz Ćiro nakon rehabilitacije ponovo vratiti iz Banovića u Travnik. Sve ima svoj tok, početak i kraj. Da bi se nešto popravilo, mora se nešto i porušiti. Zato, naši brižni Travničani, molimo za malo strpljenja. Biće nam drago čuti vaše mišljenje kada sve bude završeno”, poručila je direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku.

Na kraju je svim Travničanima, ali i građanima BiH poručila da ih treba, da zajedno oplemene grad i uživaju u njegovim blagodetima koje baštine, zahvaljujući na tome i nekim dobrim i darežljivim ljudima kojih danas nije mnogo.

klix.ba