SZO pohvalio Švedsku: To bi mogao biti model nove normalnosti

0
564

Švedska, koja je dobila dosta kritika zbog toga što se veći dio društva ponašao kao da je sve sve normalno tokom pandemije koronavirusa, u srijedu je pohvaljena od strane visokog zvaničnika Svjetske zdravstvene organizacije.

Dr Michael Ryan, ekspert SZO za vanredne situacije, rekao je da skandinavska nacija uspostavlja “vrlo jaku javnozdravstvenu politiku” i da u dostizanju nove normalnosti na mnogo načina Švedska predstavlja budući model”, prenio je Reuters.

Ryan se osvrnuo i na problematiku uvođenja strogog karantina ” Iako su mjere karantina u mnogim zemljama donesene brzo, veliki propust je napravljen time što se nisu više posvetili pronalasku prvih slučajeva zaraze, kao i traganju za kontaktima zaraženog i naravno većem broju testiranja, kao i boljoj usaglašenosti u zajednici” rekao je Ryan.

On je kazao kako moramo biti svjesni da je virus naša sadašnjost i mi kao pojedinci, porodice i zajednica trebamo učiniti sve da smanjimo prijenos tog virusa, da budemo odgovorni, ali i da se prilagodimo ovom trenutno novom životu.