Svjetski mediji o smrti dr. Pašagića: “Prije tri sedmice govorio o pandemiji”

0
462

Svjetski mediji prenijeli su vijest o nedavnoj smrti uglednog bosanskohercegovačkog epidemiologa Šefika Pašagića, uzrokovanu novim korona virusom, ističući kako je prije nepune tri sedmice ovaj ljekar odgovarao na novinarska pitanja kako se pripremiti na dolazak pandemije u BiH.

The New York Times je objavio članak pod nazivom ‘Smrt epidemiologa uzrokovana bolešću COVID-19 izazvala zabrinutost u Bosni’, u kojem prenosi priču supruge Elne Pašagić i onog što je ona nazvala “nepotrebno duga i očajnilka borba za pomoć” tokom koje su ona i sad već preminuli suprug pokušali da dobiju neophodnu medicinsku pomoć i testiranje na virus.

Pašagić je objavila otvoreno pismo u lokalnim medijima, opisujući desetodnevni proces, koliko su tražili od medicinskog osoblja da pregledaju njenog muža i testiraju ga na korona virus, prenosi američki list.

Kada se ovako nešto može desiti uglednom doktoru i zdravstvenom stručnjaku…. šta da očekuje penzioner ili obični radnik, napisala je Pašagić, prenosi američki list.

Domovi zdravlja i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu su negirali optužbe o sporoj reakciji, kazavši kako su pratili protokol te da je Pašagić tretiran krajnje pažnjivo i profesionalno.

Članak objavljen u NY Timesu možete pronaći na linku OVDJE.