Svi iznad 16 godina u Švedskoj dobiće treću vakcinu

0
226

Najprije će treću dozu vakcine protiv covid-19 dobiti oni sa 65 i više godina, nakon toga ona će biti sukcesivno ponuđena svima iznad 16 godina. Vakcinisanje trećom dozom već od 1. novembra 2021. zabrana ulaska u Švedsku produžena do 30. novembra 2021.

Piše: Fikret TUFEK

Treća doza vakcine davaće se najprije najstarijima sa 79 godina, pa ide prema svima koji su 65 godina.

Sve osobe iznad 16 godina biće ponuđene da dobiju treću dozu vakcine. To će ići sukcesino s tim da će prvo nared doći osobe iznad 65 godina i osoblje zaposleno u kućnom liječenju i njezi.

Obavijest je to Švedske zdravstvene uprave (Folhälsomyndigheten) od 27. oktobra 2021. godine.

1,5 milion Šveđana dobiće prioritetno treću, dopunsku dozu (påfyllnadsdos) vakcine protiv covid-19: to su sve osobe sa 65 i više godina, te osoblje zaposlenu u zdravstvu i kućnoj njezi. Odmah nakon toga biće sve osobe iznad 16 godina u Švedskoj ponuđene da prime i treću dozu vakcine protiv covid-19.

– Sukcesivno će sve osobe u Švedskoj biti ponuđene trećom, dopunskom vakcinom protiv covid-19, s tim da će Švedska zdravstvena uprava o tome detaljno obavijetiti stanovništvo, kazala je ministrica za socijalna pitanja Lena Hallengren (S) na konferenciji za medije 27. oktobra 2021. godine.

Treća doza već od 1. novembra 2021.

Treća, dopunska doza vakcine protiv covid-19 može se davati najranije šest mjeseci nakon što je osoba dobila drugu dozu vakcine.  Još ranije su u Švedskoj trećom dozom ponuđene osobe iznad 80 godina, kao i oni koji žive u posebnim stanovanjima ili uz kućnu službu i njegu, kao i osobe sa smanjenim imunitetom. Ovom mjerom sada će biti prvo obuhvaćene osobe iz starosne grupe 65-79 godina.

– Sukcesivno tokom zime i proljeća svi će u toj starosnoj dobi biti ponuđeni. Objasnićemo detalje naknadno. Ukoliko to bude i praktično moguće biće uspostavljena koordinacija sa vakcinom protiv sezonske gripe, kazao je Johan Carlson iz Švedske zdravstvene uprave.

Državni epidemiolog Anders Tegnell pojašnjava da vakcinacija trećom dozom počinje 1. novembra 2021. i da švedski regioni mogu početi s vakcinacijom od toga dana.

Stanje još nije normalno

Istovremeno nastavlja se posao na vakciniranju grupa koje nisu dostigle prosječan nivo u Švedskoj, a ostaju i dalje na snazi preporuke da se drži odstojanje i izbjegavaju rizične grupe onima koji nisu vakcinisani.

– Nije još uvijek normalno stanje za one koji nisu vakcinisani. Postoji samo jedan način da se iziđe iz ove krize, to je potpuna realizacija programa vakcinisanja, kaže Johan Carlson.

Kao i ranije, kod davanja prve dvije doze, planiraju švedska nadleštva ići po prioritetu godina starosti, od najstarijih od 79 godina ka najmlađima sa 16 godina. Kako će brzo to ići odlučiće se u suradnji sa švedskim regijama i komunama (SKR).

–  To je projekt budućnosti, koji je zasnovan na ranijem iskustvu i u kojem prioritet čine godine starosti, naglašava Johan Carlson.

„Gurgeltest“: novo testiranje covid-19

Korona testovi sa štapićem za uzimanje uzorka iz nosa i ždrijela biće vjerovatno prošlost, tako je već sada u Västra Götalandsregionen (Zapadni Götaland region).

Uskoro naime dolazi test za odrasle tzv. gurgeltest, gdje se fiziološkom otopinom grglja u ustima  (koksaltlösning gurglas i munnen), te se nakon toga vrši testiranje na covid-19, piše Ekot.

„Gurgeltest“ je upotrijebljen za učenike u Västra Götalandsregionen i postao uobičajen za djecu i smatra se manje neugodnim od tradicionalnih testova sa uzimanjem uzorka štapićem iz nosa i ždrijela.

„Gurgeltest“ se već može kupiti u apotekama za kućnu upotrebu.

Zabrana ulaska u Švedsku do 30. novembra 2021.

Vlada produžava zabranu ulaska u Švedsku iz zemalja izvan EU / EES od 31. oktobra do 30. novembra 2021. godine.

Da bi se izvan EU /EES zemalja moglo putovati u Švedsku moraju osobe imati i moći pokazati digitalnu potvrdu da su vakcinisane protiv covid-19, negativan tes koji nije stariji od 72 sata prije ulaska ili potvrdu o ozdravljenju od covida u toku 6 mjeseci.

Kao i ranije, ovom odlukom nisu obuhvaćene osobe iz nordijskih zemalja. Čak i vakcinisan osobe iz SAD te iz više ostrva engleskog kanala mogu slobodno putovati u Švedsku.

84,9 procenata primilo jednu a 80,7 obje doze vakcine

2 umrle osobe, sa potvrđenim covid-19,  od 27. oktobra, zaključno sa 28. oktobrom 2021. godine, pokazuje najnovija statistika Uprave za zdravstvo (Folkhälsomyndigheten) Švedske. Ukupno je do 28. oktobra 2021. godine umrlih od korone u Švedskoj: 15 018 osoba.

Totalno je potvrđeni broj zaraženih sa covid-19 u Švedskoj: 1 170 422 osoba; što je od 27. oktobra povećanje za 892 slučaja.

28 osoba je na intenzvnoj njezi u Švedskoj na dan 28. oktobar 2021. godine po osnovu covid-19, što je za 2 osobe više u odnosu na 27. oktobar 2021. godine.

Sa jednom dozom dosada je u Švedskoj vakcinisano 7 243 394 osoba, što 84,9 procent stanovništva iznad 16 godina. Od njih je dvije doze vakcine primilo 6 873 913  osoba, što je 80,7 procenata stanovništva starijeg od 16 godina.

„Strategija da se zaštite stariji nije uspjela“

„Strategija da se zaštite stariji nije uspjela“, smatra corona komisija u Švedskoj u svom prvom izvještaju još od 15.12.2020. godine, o tome kako je Švedska tretirala pandemiju coronavirusa.

Corona komisija podnosi drugi dopunski izvještaj švedskoj vladi 29. oktobra 2021. godine, nakon čega će predsjednik corona komisije Mats Melin imati pres konferenciju.

Prvi dio izvještaja corona komisije, koji je prezentiran 15. decembra 2020. godine, jasno i čvrsto je utvrdio da „strategija da se zaštite stariji nije uspjela“.

Prema agenciji TT očekuje se nova kritika i u drugom dijelu izvještaja corona komisije.