Švedski parlament izglasao nepovjerenje vladi

0
357

Za švedske prilike desilo se nešto što nikada ranije nije zabilježeno u njihovoj parlamentarnoj praksi: smijenjen je premijer Stefan Löfven (S), koji je predvodio vladu lijeve orijentacije: da apsurd bude veći, njegovu smjenu podržala je i Partija lijevih (V), koja pripada krajnjoj levici!

Piše: Fikret TUFEK

Švedski premijer (državni ministar) Stefan Löfven (S) i njegova vlada su pali na glasanju Švedskog parlamenta 21. juna 2021. godine u 10:00 sati po švedskom vremenu.

To je prvi put u švedskoj historiji da se održalo glasanje u kojem je izglasano nepovjerenje švedskoj vladi, ovo je slučaj o kojem izvještavaju svi švedski, ali i svjetski mediji.

Dosada su švedsku vladu činili Socijaldemokrati (S) i Milje partija (MP), uz koje je tradicionalno bila Partija lijevih – Vänsterpartija (V), a od januara 2019. godine su je posebnim ugovorom podržavale i Centar partija (C) i Liberali ili narodna partija – Folketpartija (FP ili L).

Švedski parlamet ima 349 delegata, za smjenu vlade premijera Stefana  Löfvens (S) glasala je većina od 181 delegata, a na prijedlog Švedskih demokrata – Svenskademokrater (SD), koje su podržali Moderati (M), Kršćanski demokrati (KD) i čak Partija lijevih – Vänsterparti (V), što je nezamislivo u dosadašnjim političkim relacijama: razlog da Partija lijevih (V) se pridruži opoziciji bio je plan vlade da se stanarine u novoizgrađenim zgradama mogu slobodno formirati.

Sada može premijer Stefan Löfven (S) izabrati da ode i da vlada odstupi ili raspisati nove ekstra izbore u Švedskoj.

Kristersson (M): Spreman sam formirati novu vladu

Vođa Moderata (M) Ulf Kristersson, koji su bili među partijama koje su glasale za pad vlade lijeve alijanse, predvođene Socijaldemokratima (S) i podržane od MP, FP i C – kaže da ova vlada nikada nije ni trebala vladati, jer nije po njemu građana na nekoj zajedničkoj ideji ili zamišljenom realnom cilju!

– Spreman sam formirati novu vladu. Postoje uslovi za građansku vladu, kazao je vođa Moderata Ulf Kristersson, nakon glasanja o nepovjerenju vladi.

Jimmie Åkesson (SD): Zadovoljan nakon pada vlade

Vođa Švedskih demokrata – Sverigedemokraterna (SD) Jimmie Åkesson bio je zadovoljan nakon izglasavanja nepovjerenja vladi lijeve orijentacije na čelu sa Socijaldemokratima.

– To je posebno dobro, to je pravi izbor I put, zato smo sretni I zadovoljni, nadamo se novoj vladi, mada znamo da je put do nje veoma dug.

Lööf (C): Spremna ponovo podržati Löfvena

Centar partija (C) je spremna da ponovo podrži Stefana Löfvena (S) kao premijera.

– Mi smo spremni da toleriramo Stefana Löfvena (S) u skladu sa januarskim ugovorom kao osnovom, kazala je vođa Partije centra (C) Annie Lööf, nakon obaranja vlade na parlamentarnom glasanju. Uputila je istovremeno oštru kritiku vođi Partije lijevih (V) Noshi Dadgostar, kojoj su, kaže ponudili rješenje, ali je unatoč tome izabrala da se ujedini sa Švedskim demokratama (SD), pa sada ona nosi tešku odgovornost na svojim ramenima za put u budućnost!

Andres Norlen, glasnogovornik parlamenta: Brza runda pregovora

Pregovori o formiranju nove vlade neće biti dugi kao nakon zadnjih parlamentarnih izbora 2018. Godine, naglašava glasnogovornik.

– Ja ću ići sa prijedlozima brže nego nakon parlamentarnih izbora 2018. godine i pričaću sa vođama partija i dati prijedlog za premijera (državni ministar) kojeg bi podržao švedski parlament, to dakle ne bi trebalo dugo trajati,

Kako je skrojena švedska vlada

Švedska vlada ima podršku dvije partije, tj.ukupno 116 delegata: Socialdemokraterna (S) 100 delegata i Miljepariet (MP) 16 delegata – s tim da je podržavavaju i tzv partije podrške: 50 delegata – Centerpartiet (C) 31 delegat i Liberalerna (L) 19 delegata. To znači da je švedska vlada imala direktnu podršku 166 delegat (116 plus 50), ali im je u praksi prećutnu podršku uvijek davala Partija lijevih – Vänsterpartiet (V) sa 27 delegata, tako da je parlament u praksi imao podršku 193 delegata (116 plus 50 plus 27) – mada su ovu partiju svrstavali i u partije opozicije!?

Švedske opozicione partije su u praksi imale 156 delegata: Moderaterna (M) 70 delegata, Sverigedemokraterna (SD) 62 delegata, Kristdemokraterna (KD) 22 delegata i uslovno Partija lijevih – Vänsterpartiet 27 delegata – ako se tako računa, kao što se prvi put desilo na glasanju 21. juna 2021. godine, onda opozicija ima 183 delegata, s tim da su 2 neovisna delegata, pa se tako desilo da je za obaranje švedske vlade glasalo svih 181 delegata.

„Dva loša ubiše Miloša“

Švedska politička scena je veoma kompikovana: u praksi nijedna od od osam parlamentarnih partija nije htjela surađivati sa krajnjom desnicom, Sverigedemokraterna (SD), ali ni sa krajnjom ljevicom, Partija lijeviv – Vänsterpartiet (V).

Dosada je Partija lijevih – Vänsterpartiet (V) prećutno podržavala vladu lijeve orijentacije sastavljenu od Socialdemokrata (S) i Milje partije (MP), ali i podršku Centar partija (C) i Liberali ili narodna partija – Folketpartija (FP ili L).

Sada su se javno udružili da obore vladu dvije partije krajnje desnice: Sverigedemokraterna (SD) i krajnje ljevice: Partija lijevih – Vänsterpartiet (V), što je nezamislivo bilo na švedskoj političkoj sceni!

Obistinila se ona narodna: ”Dva loša, ubiše Miloša” iliti da ”komšiji crkne krava”! Ne piše se dobro ni narodu ni državi, Švedska je uz pandemiju koronavirusa pred teškim političkim odlukama. Nimalo neće biti lako ni doseljenicima u Švedskoj, kojih prema različitim računicama ima najmanje oko petina ili 20 procenata, preko dva miliona. Iz BiH samo po osnovu agresije 1992-1995. i nakon toga u Švedsku je došlo preko 100.000 bh. građana, koji su se veoma dobro integrisali u švedsko društvo.

Značajnu ulogu ima i Savez bh. udruženja u Švedskoj sa 7.000 registriranih članova koji su organizaciono povezani kroz tri regionalne organizacije i u 40 bh. udruženja.