Švedski nacionalni praznik: Proslava u znaku korona pandemije

0
733

Švedski kralj Carl Gustaf ja u povodu švedskog nacionalnog praznika 6. juna ukazao na ostvarenja koja su postignuta u vrijeme pandemije koronavirusa, te istakao da će Šveđni sve to i dalje izdržati: „Ostvareni su impresivni i herosjki učinci u mnogim segmentima društva. Nikoga neću pomenuti, ali niti koga zaboraviti“, kazao je švedski kralj.

Piše: Fikret TUFEK

Govor je održan na Logården-u ispred zamka u Starom gradu (Gamla stan) u Stockholmu. Ovogodišnja proslava 6. juna, Nacionalnog dana Švedske, nije bila tradicionalna zbog pandemije koronavirusa, te su gotovo sve svečanosti su odgođene ili održane samo virtualno preko internet mreže i odložno na televiziji, izuzev slavlja na Skansen-u (muzej na otvorenom prostoru), ali bez publike.

Šveđani slave svoj Nacionalni dan (Sveriges nationaldag) u znak sjećanja na izbor švedskog kralja, Gustav Vasa 1523. godine, u sličnoj formi još od 1800-te godine, odnosno vlada je uspostavila taj dan 1809. godine, slavljen je i kao dan švedske zastave – „svenska flaggans dag“ (1916-1983), dala mu modernu formu 1973/74, a kao Nacionalni i neradni dan od 2005; tradicije nalažu da se izvjesi švedska zastava, izvrši svečani mimohod počasne straže i armijska svečanost na Logården-u u Starom gradu, kada se izvodi švedska himna, „allsång“ „Ti stara, ti slobodna“ („Du gamla, du fria“…).

Mnoge pikanterije sa 11 magičnih fotografije su objavljene o tome kako su članovi kraljevske porodice obilježili ovogodišnji Nacionalni dan 2020, od Floride (gdje živi jedna kćerka) do Solbacken. Šveđani još uvijek značajnom većinom podržavaju kraljevsku porodicu i svoju kraljevinu, što posebno dolazi do izražaja prilikom obilježavanja 6. juna, Nacionalnog dana Švedske.

Premijer Stefan Löfven: Stvari će se promijeniti

Proslava åvedskog Nacionalnog dana nije mogla proäi bey pominjanja koronavirusa i pandemije, te je švedski premijer Löfven naglasio: ”Doći će dan i nakon koronavirusa, ali više ništa neće biti isto. Više uopće nije pitanje hoće li se stvari promijeniti, već kako. Moramo napraviti procjenu kako je Šveska reagirala i koje dijelove društva želimo imati nazad. Moramo bolje opremiti Švedsku, ali i pripremiti je za ovakve situacije ekonomski za blagostanje ali i socijalne kontakte.”

Prvi zahtjev za odlazak državnog epidemiologa Tegnella

Vođa Švedskih demokrata (SD) Jimmie Åkesson zahtijeva da dužnost napusti glavni državni epidemiolog Anders Tegnell, navodeći niz njegovih pogrešnih procjena te ističući da se švedska strategija zasnivala na labavim temeljima. Optužuje čak i vladu i Upravu zdravlja koje nisu iskoristile ni šanu da se isprave i poboljšaju stanje u zemlji po pitanju koronavirusa i pandemije.

Odbrana Tegnella

Socijalna ministrica Lena Hallengren piše da je vlada donosila odluke na osnovu naučnih saznanja, da su smanjena putovanjima i odgođene sve manifestacije, te povećan nivo zdravstvene zaštite, kao i da je ovo prosipanje naknadne pameti. Reakcije su došle i iz Uprave narodnog zdravlja (FHM), čiji direktor Johan Carlson kaže da se ne može sva odgovornost za to da navodno ”stari nisu dobili dovoljnu zaštitu” stavljati na državu i FHM.

Velika koštanja u zaštiti od koronavirusa

Tokom 2020. izdvojena su ogromna sredstva za zdravstvo po regijama, duplo više nego 2019, a to će se još i uvećati. Dosada su regije fakturisale 330 miliona kruna i ako se nastavi u tom nivou krajnji račun za 2020. biće blizu milijardu kruna.

Kalix zatvorio školu zbog koronavirusa

Jedna osnovna škola je zatvorena u švedskoj komuni Kalix nakon što je potvrđeno da je više osoba obolilo od covid-19, tako da su učenici već na školskom raspurtu. Komuna je donijela odluku 07. juna u dodogvoru sa ljekarima regiona. Već tokom dana komuna će dati upute roditeljima kako će biti čuvana djeca roditelja koji imaju važne društvene uloge, kazala je šefica škole Charlotte Sundqvist.

Različita praksa različitih zemalja

Italija je otvorila granice 03. juna za sve EU-građane koji je žele posjetiti. Međutim, za Italijane su mnoge granice još uvijem zatvorene. Ministar vanjskih poslova Italije Luigi Di Maio kazao je prilikom posjete susjednoj Sloveniji da se nada da će se to uskoro promijeniti. Slovenija ima zajedno sa Njemačkom i Švajcarskom zajednički stav da će biti aktuelno da se granice za Italijane otvore već 15. juna, iako je Italija četvrta po broju mrtvih u Europi, reko 34.000 slučajeva.

Velik broj zaraženih i umrlih

Sa 06. junom u Švedskoj je bilo 44.730 zaraženih (843 novih), odnosno 4.659 umrlih osoba (3 nove), sa 2.173 osobe koje su bile ili su trenutno na intenzivnoj njezi, gdje je trenutno 291 osoba. U zemljama Nordena/Sjevera je 71.506 zaraženih, te 5.803 umrlih. Broj zaraženih i umrlih raste i u svijetu i Europi: u svijetu 6.888.047 zaraženih i 399.656 umrilih, u Europi 2.024.173 zaraženih i 176.431 umrlih.

Nesrazmjerno visoke cifre u Švedskoj                                            

Ovo su još uvijek značajno visoke cifre sa kojima Švedska nije zadovoljna. Mnoge zemlje, kao npr. Njemačka, na osnovu broj zaraženih osoba, više od 50 na 100.000 stanovnika, određuju da li će državljani te zemlje moći ući u Njemačku! Po toj računici Švedska bi mogla imati svega 5.000 zaraženih, a ima 44.730 (skoro 9 puta više!). Švedska je po ovim parametrima označena ”crvenom lampicom”, dok Šveđani ističu da je kod njih toliki broj zaraženih zbog značajno povećanog broja testiranja i statistike kako je Švedska vodi:  iskazivanja i svih osoba u staračkim domovima, što druge zemlje ne čine u svojim statistikama. Švedsko Ministarstvo inostranih poslova kaže da se ovo na njih inače ne odnosi jer je njihova zvanična instrukcija da do 15. jula ne savjetuje svoje državljane da putuju u druge zemlje.

Nažalost, više je zemalja za ljetni odmor ograničilo mogućnosti dolaska švedskim turistima. To izaziva posebnu zabrinutost građana sa područja država prethodne Jugoslavije, koji ne znaju jasno šta ih čeka u pojedinoj državi na putu prema jugu, ako planiraju odmor u jednoj od novonstalih država bivše Jugoslavije, što su do sada u principu činili, provodeći u ”prvoj” domovini cijeli ili dio odmora..!