Švedski kralj: Nismo uspjeli u borbi protiv korone – 8.000 umrlo

0
481

Švedska nije uspjela da spasi ljudske živote tokom pandemije, kazao je švedski kralj Carl XVI Gustaf. – Smatram da nismo uspjeli. Veliki broj osoba je umro i to je strašno. Skoro 8.000 Šveđana je umrlo nakon zaraze sa covid-19, a švedski narod je jako propatio pod teškim okolnostima, istakao je kralj.

Piše: Fikret TUFEK

Dnevno se zarazi oko 10.000, umre oko 100 osoba

Pandemija je sredinom decembra 2020. godine u Švedskoj dostigla kulminaciju, dnevno se zarazi oko 10.000, a umre oko 100 osoba: sa 18. decembrom 2020. bilo 367.120 (+ 9.654 novih) zaraženih i 7.933 (+100 novih) umrlih od corone, Na intenzivnoj njezi je bilo 276 (+1) osoba. Podaci u zagradama odnose se na prethodni dan: 17. decembar.

U svijetu umrlo 1.661.569, od toga u Europi 500.069 osoba Oboljelih u svijetu 74.887.568, umrlih 1.661.569; oboljelih u Europi 20.765.250, umrlih 500.069; oboljelih u Norden 565.937, umrlih 9.873 osobe. (Izvor: Johns Hopkins University i FHM). Agencija AFP saopćava da je sa 18. decembrom 2020. u Europi od covida-19 umrlo čak više od pola miliona osoba! U Europi su ukupno 52 zemlje, to je prvi region u svijetu koji bilježi preko pola miliona mrtvih: 500.069 osoba. U npr. SAD i Kanadi umrlo je 321.287 osoba, prema AFP statistici.

Novembar sa najvećim brojem umrlih u zadnjih sto godina

Nadleštvo za zdravlje Švedske (FHM) konstatuje prekomjernu smrtnost u novembru 2020. godine u zadnjih sto godina, od novembra 1918. kada je harala „španska kuga“ od koje je u Švedskoj umrlo 16.600 osoba. Što je najgore, prognozira se nastavak takve smrtnosti još izvjestan period.

U zadnjem izvještaju u sedmici 47 (16 – 22. novembar 2020) ukupno je umrlo čak 1.949 osoba u odnosu na „normalnu smrtnost“ sedmično od 1.788 osoba.
U novembru 2020. ukupno je umrlo je 8.088 osoba u Švedskoj; u periodu 2015 – 2019. umiralo je u prosjeku mjesečno 7.383 osoba, što je za 10 procenata više u novembru 2020. godine. Između januara i november 2020. u Švedskoj je ukupno, od svih bolesti, umrlo 86.729 osoba – prosjek za isti period 2015 –2019. je 82.651 osoba.

Božić i Nova godina opasni za širenje zaraza

Stručnjaci upozoravaju i statistika pokazuje da je poslije Božića i Nove godine inače povećana smrtnost u nizu bolesti, generalno povećava se razvoj zaraza zbog sretanja osoba različitih generacija. Dosada se radilo o bolestima koje su bile manje smrtne od korone, koja ima jako visok nivo smrtnosti!

Švedska vlada je produžila prigodno donesenu zabranu o ulasku u Švedsku osobama iz zemalja izvan Europske Unije do 31. marta 2021. To se odosi i na Veliku Britaniju.

Vlada pojačala restrikcije

Švedska vlada je pooštrila mjere zbog velikog širenja covida-19: „Najviše 4 osobe mogu biti zajedno u restoranima; zabranjuje se prodaju alkohola od 20.00 sati počev od 24. decembra; zaštitne maske moraju se nositi u kolektivnom saobraćaju“ – kazao je premijer Stefan Löfven na pres konferenciji.

  • Uvodi se maksimalan broj osoba koje mogu istovremeno biti u buticima, trgovinskim centrima i salama za gimnastiku, kazao je Löfven i dodao da se oni mogu zatvoriti ako izostanu efekti. Produžava se obrazovanje na distanci za učenike gimnazija sve do 24. januara 2021. godine. Direktno se zatvaraju sportske hale, bazeni i muzeji!

Restrikcije umjesto preporuka?

Partija moderata je zahtijevala da vlada pojasni kako će se kompenzirati firme koje zahvačaju mjere? Ministrica finansija Magdalena Andersson kaže „da su nove mjere u pripremi“ i da dolaze jako brzo, te da je vlada produžila više značajnih podrški tako što su prilagođene: koliko je jače pogođena firma, to će dobiti više podrške.

Partija centra i Kršćanski demokrati podržavaju vladin paket, ali misle da nije efikasan, smatrajući da bi bolje bilo da je donesen zakon o pandemiji i da se donose restrikcije umjesto preporuka. Da je bio takav zakon mogla se npr. spriječiti božićna trgovina; daje se podrška nošenju zaštitnih maski.

Nadleštvo za zdravlje Švedske (FHM) upozorava na gužve u trgovinskim centrima i buticima koje se moraju spriječiti, preporučuju da se ne privlače kupci nižim cijenama (mellandagsrea) i na drugi način.
Vlada nadalje upozorava da svi rade od kuće, sve do 24. januara 2021. godine.

Snažne kritike (i pad?) vlade i Tegnell-a

Nikada švedska vlada nije doživila ovako snažne kritike, ne samo kralja, već i javnosti: postavlja se pitanje održivosti tzv. „švedskog modela“? Ukazuje se da Švedska nije pokazala spremnost da se nosi sa pandemijom korone. To pokazuje i istraživanje DN/Ipsos: 34 procenta ima veliko povjerenje za nadleštva koja se brinu o pandemiji, što je čak za 22 procenta niže nego u septembru i najniži rezultat nakon mjerenja u martu! Povjerenje za Nadleštvo za zdravlje Švedske (FHM) palo je sa 69 procenata u oktobru na svega 52 procenta u decembru, što je dosad najniže! Državni epidemiolog Anders Tegnell ima veliko povjerenje od 59 procenata, što je čak za 13 procenata niže nego u oktobru!

Vrijeme igra značajnu ulogu

U širenju zaraze značajnu ulogu ima vrijeme, kaže profesor Jan Albert: „Virus se lakše širi zimi, između ostalog jer je većina kod kuće, zrak je suhlji kad se grijemo kod kuće, što olakšava širenje kapljica! Krivulja zaraze je ljetos bila niža“, naglašava Albert.

Na drugoj strani, prema pisanju GP: Količine korona virusa u kanalizaciji Göteborga je povećana za preko 100 puta, u odnosu na sedmicu ranije, a to će se povećavati u vrijeme praznika, kaže Heléne Norder, virolog i professor mikrobiologije.
Nivo virusa u otpadnim vodama je sada za 60 puta iznad najviše dosad zabilježenih u proljeće. Tokom pandemije otpadne vode su stalno kontrolirane od istraživača Sahlgrenske universitetske bolnice. Prema njima postoji jaka veza između visokih nivoa i povećanja obima pružanja zdravstvenih usluga.

Stockholm: 2 od 5 ima antitijela ili 38 %

Broj testiranih sa antitijelima stalno raste prema statistici testiranih u regiji Stockholm. Prošle sedmice (od 7-13 decembar 2020) imalo je, od ukupnog broja testiranih 38 procenata antitijela, što se može porediti sa 28 procenata u novembru, dok je u oktobru to bilo 16 procenata.

Elda Sparrelid, imunolog u regiji Stockholm, kaže da ne zna koliki dio stanovništva se zarazi po osnovu testiranja na antitijela, te da se još ne mogu izvlačiti relevantni zaključci.

Manja potrošnja tokom pandemije – vozite oprezno!

Kućanstva manje konzumiraju tokom pandemije, pokazuje istraživanje Göteborg universiteta: tokom prva tri kvartala opala je konzumacija za 4,7 procenata u poređenju saistim periodom 2019. godine.

Manje je i putovanja, posjeta hotelima i restoranima za 22,8 procenata, kao i kupovina odjeće i obuće za 16,3 procenta. Ali zato je više potrošeno za alkohol, duhan i namještaj. Prema izvještaju emidemija je pojačala opadajući trend u više oblasti, posebno u putovanjima i odjeći.

Uprava za saobraćaj (Trafikverket) apeluje na sve vozače da misle na sigurnost tokom praznika. Zbog upute Nadleštva za zdravstvo (FHM) da se ne putuje kolektivnim saobraćajem, očekuje se više privatnih auta u saobraćaju, što je povećan rizik za nesreće. Ako vozimo oprezno pomoćemo bolnicama da se ne bave saobračajnim udesima već codidom-19. Ne vozite ako ne morate, i oprezno!

Vakcina se čeka kao spas

Bitka da se pronađe vakcina protiv korone (covid-19) je dobijena, za manje od godinu dana više svjetskih renomiranih firmi pronašlo je i u decembru 2020. godine već odobrilo upotrebu tih vakcina! Iako je za pronalazak nove vakcine potrebno 5 – 10 godina, ovoga puta svjetske poznate medicinske firme su se zaista iskazale znanjem i pronašle vakcinu koja daje zaštitu preko 90 i više procenata. Decembar 2020. godine će ostati zapisan kao mjesec u kojem su počele prve vakcinacije protiv covid-19 u Velikoj Britaniji, SAD i drugim zemljama, intencija EU je da sve članice s tim krenu istovremeno. Efikasnost vakcinisanja je vezana s tim da se vakciniše što više osoba u svijetu.

Međunarodna zdravstvena organizacija (WHO) planira da siromašne zemlje dobiju vakcinu protiv korone, međutim veliki su izgledi da to neće uspjeti. Cilj je bio da se isporuči 2 milijarde dozi vakcine siromašnim i srednje razvijenim zemljama do kraja 2021. godine. Ali firma, koja to realizira, ukazuje na masu problema: to može dovesti do toga da se milijarde osoba ne mogu vakcinisati prije 2024. godine! Razlike između bogatih i siromašnih tako se pokazuju čak i kad je bogatima interes da se vakcinišu i siromašni, kako bi i oni tako bili zaštićeniji: virus se ne može pojedinačno pobijediti!

400 miliona kruna za nacionalni istraživački program izdvaja vlada Švedske za Centar za viruse i pandemije, kako bi se ubuduće efikasnije borila sa novim virusima i zaraznim i drugim bolestima.

Istovremeno u Švedskoj se javljaju različite grupacije koje traže prioritete kada počne vakcinacija protiv covid-19: osobe u kućnoj njezi starih i njihovi članovi porodica, Švedsko Down udruženje itd.

Brzi testovi za medicinsko osoblje

Vlada i Savez švedskih komuna i regija (SKR) su se dogovorili o upotrebi brzih testova za otkrivanje zaraze od covid-19, koji će se upotrebljavati najprije u staračkim domovima, u slučajevima prekidanja lanca zaraze, te za osobe bez simptoma u zdravstvu i njezi starih osoba. Time se dobiva daljnji nivo zaštite širenja zaraze, istakla je socijalna ministrica Lena Hallengren.

Nove studije pokazuju da gravidne osobe imaju veći rizik da budu ozbiljnije bolesne od covida-19. Postoji nesigurnost u tome treba li vakcinisati gravidne osobe, u čemu se treba biti posebno obazriv.

Da bi se ovladalo vakcinacijom stanovništva protiv covida-19 starta Sophiahemmets högskola u Stockholmu obrazovanje na distanci za svršene medicinske sestre već sredinom januara 2021.

Danska odustaje od obaveznog vakcinisanja

Danski parlament je odlučio novim zakonom o epidemijama (donesen 1. marta) da nema direktne prisile u vakcinisanju, već informisanje i otvorenost su bolji kao metode ubjeđivanja građana.

Danska pojačava restrikcije i dalje – samo sedmicu prije Božića. Od 17. decembra zatvoriće se trgovinski centri, ističe premijerka Mette Frederiksen. Naredno pojačanje dolazi 25. decembra kada će se zatvoriti butici do 3. januara 2021. Apoteke i prodavnice životnih namirnica će moći raditi uz mjere ograničenja, zaštite i opreza. – Korona situacija je veoma ozbiljna: više od 22.000 osoba je zaraženo samo tokom zadnje sedmice, kaže Mette Frederiksen.

Zeleno svjetlo za krizni plan avio-firme Norwegian

Vlasnici akcija firme Norwegian daju zeleno svjetlo za novi paket spašavanja. Među mjerama su nova emisija, odgoda plaćanja dugova i smanjenje osoblja, piše TT. Kroz sve te mjere želi firma usisati četiri milijarde norveških kruna. Početkom jeseni 2019. godine norveška je vlada dala zajam od milijardu kruna, koji je iskorišten u proljeće 2020. godine, s tim da je odbila da se daje druga pomoć. Norwegian je imao probleme i prije pandemije.