Švedska virtualno obilježava 25. godišnjicu genocida u Srebrenici

0
487

Ove 2020. godine, zbog ”Covid-19” epidemije, 25 godišnjica genocida u Srebrenici obilježava se u Švedskoj uglavnom virtualno brojnim programskim sadržajima. U fokusu je virtualna promocija materijala o Srebrenici.Program je osmislila radnu grupa: Adnan Mahmutović, Teufika Šabanović, Jasenko Selimović, Alen Musaefendić i Benjamin Dizdarević (produkcija Dizdarevic film).

Za Švedsku je napravljena posebna Facebook stranica, koja je puštena početkom jula 2020. godine: https://www.facebook.com/srebrenica25

Piše: Fikret TUFEK

U okviru Saveza bh. udruženja u Švedskoj formirana je posebna radna grupa za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, čiji čln prof. dr. Adnan Mahmutović kaže:                                          

– Obilježavanje 25. godišnjice je počelo puštanjem radio-dokumentarca sa švedskog kanala ”P3” u kome osim preživjelih svjedoka postoje i analize historičara, kao i zjava Carla Bildta. Program se realizira i dijeljenjem bitnih članaka o genocidu, prijenosa panel debata i puštanjem video-snimaka koje su posebno za ovu priliku pripremili: David Pettigrew, Alida Bremer, Ingrid Lomfors, Goran Miletić i Christina Doctare. Radna grupa se isto tako fokusirala na pravljenju orginalnih članaka na švedskom: Jasenko Selimović (u Dagens Nyheter 10. jula), Alen Musaefendić (”Expressen” 11. jula).

Teufika Bećirević Šabanovic je ucestvovala u nekoliko intervjua za švedski TV i radio, što će se objaviti na stranici 11. jula. Christina Doctare će ucestvovati uživo u ”Fejs to Fejs” programu 11. jula, kojom prilikom će govoriti o svom radu sa ženama u toku rata, kao i o odluci da se odrekne svoje Nobelove medalje, koju će pohraniti u Potočarima, kaže Adnan Mahmutović.

Kratki dokumentarni film

– Pored toga, radna grupa je uz doprinos Dizdarević produkcije snimila kratki dokumentarni film u kome učestvuju: Admir Buljubašić i Teufika Bećirević Šabanović. Ovo je orginalni material pravljen posebno uz ovu priliku i biće pušten 11. jula na Facebook stranici, youtube kanalima itd.

Premda Covid-19 sprečava okupljanja većih grupa, obaviješteni smo da će ipak u nekim mjestima manje grupe izaći i položiti cvijeće na simboličnim mjestima. Tako npr prezivjeli genocida Admir Buljubasic sa porodicom namjerava da to uradi u svom gradu, kazao je prof. dr. Adnan Mahmutović.

(Adnan Mahmutović, associate professor, Stockholm University, + 46 (0)70 433 7646
adnan.mahmutovic@english.su.se)

Aktivnosti BHD ”Neretva” Stockholm

BHD Neretva uz podrsku Saveza bh. udurženja u Švedskoj, u saradnji sa Civil Rights Defenders Stockholm i Den Norske Helsingforskomité planira obiljeziti 25 godina od genocida u Srebrenici.

Ejub Đuliman, predsjednik:

Planiramo organizovati konferenciju praćenu panel debatom, projekcijom pozorišne predstave o Srebrenici praćenu razgovorom sa režiserom Zlatkom Pakovicem i izložbom studentskih umjetničkih radova o Srebrenci. Predviđeni datum je utorak, 3. novembar, mjesto Stokholm, lokali BioRio Skanstull. Program: 16:30-18:30 Konfernecija sa paneldebatom; 19:00-21:00. Prikazivanje snimka pozorišne predstave o Srebrenici praćena razgovorom sa režiserom Zlatkom Pakovicem i Izložba slika. (Ejub Đuliman 0046736428303, BHD Neretva)

Kenan Jašarspahić, predsjednik Saveza bh. udruženja u Švedskoj:

– Savez bh. udruženja u Švedskoj, sa oko deset hiljada članova, ima 46 udruženja, koja aktivno rade i djeluju u 39 gradova Švedske, te koja će u svim mjestima, zbog pandemije koronavirusa, organizirati prigodne virtualne sadržaje i obilježiti 25 godina genocida u Srebrenici, a tamo gdje je to moguće, manje će grupe aktivista, uz poštivanje pravila pandemije, organizirati i direktne sadržaje posvećene genocidu u Srebrenici, što je naš poseban doprinos obilježavanju ove značajne godišnjice.