Švedska sa najvećom stopom zaraženosti u Evropi

0
270

U periodu 5-11. april Švedska je imala u Europi skoro najviše potvrđenih novozaraženih osoba covidom-19, u odnosu na broj stanovnika. Tako je 9. aprila dnevni prosjek za Švedsku bio 625 novih slučajeva na milion stanovnika, dok je u Europi prosjek 231.

Piše: Fikret TUFEK

Ako se međutim posmatra broj umrlih onda je u Švedskoj stanje jako dobro: samo pet zemalja prema ECDS, od 30 promatranih, ima niže smrtnost u odnosu na broj stanovnika, u 14 zadnjih dana.

Blizu tri miliona umrlih u svijetu

Nakon 16 mjeseci trajanja pandemije u svijetu je skoro 3 miliona umrlih (najviše Indija, Brazil i SAD), dok je u Europi oko milion umrlih od covid-19, pokazuju najnovije cifre AFP.

Broj zaraženih: 137.312.283 u svijetu, 42.085.629 u Europi, 1.311.826 zemlje Norden-a.

U Švedskoj je sa 14. aprilom: 885.385 zaraženih (8.879 novih za jedan dan) od čega 13.720 umrlih (60 novih za jedan dan);  391 osoba je sada na intenzivnom (2 osobe manje nego 13.04).

Jednu vakcinu je primilo 1.534.414 ili 18,2% osoba, a obje vakcine 631.807 ili 7,6% osoba.

Švedska ulaganja preko 400 miljardi       

Pandemija koronavirusa globalno je promijenila svijet, izdvajaju se ogromna finasijska sredstva za borbu protiv pandemije, koja je paralisala privredne i sve druge aktivnosti.

Pandemija je natjerala Švedsku na ogromna posebna ulaganja, dosada je vlada uložila ekstra 412 miljardi kruna tokom 2020. i 2021, skriver TT. Ali tu nije kraj, nova ulaganja planiraju se nakon 15. aprila, kada će biti predložene promjene proljetnog budžeta: vlada i partije s kojima surađuje su se između ostalog dogovorili za ekstra novac regionima za  testiranja i vakcinacije.  Tako je objavljeno da će vlada, u proljetnom budžetu, samo za potrebe škola ekstra izdvojiti 350 miliona kruna.

Švedska daje i najviše para za EU-projekt Covax, u koji će ekstra uložiti još 2,25 milijardi kruna za njihov globalni program, za vakcinu u siromašnim zemljama, novac se planira iz budžeta za pomoć u narednih 10 godina. 

Internacionalni valuta fond predviđa da će svijet izgubiti 9 biliona dolara do 2025. godine ako se ne savlada globalna pandemija, kaže Per Olsson Fridh, ministar za pomoć. Institut konjunkture smatra da su normalna povećana izdvajanja tokom krize, te da će se stanje stabilizirati već naredne 2022. godine, kada će pandemija biti obuzdana, kaže šef za prognoze Ylva Hedén Westerdahl.

Vakcinacija jedini izlaz

Vakcinisanje je jedina prava mjera u suzbijanju pandemije, međutim zbog problema u isporuci stopa vakcinisanosti u Europi je još uvijek u većini EU-zemalja ispod 20 procenata.

U punom kapacitetu u Europi se koriste vakcine Pfizer-Biontech i Moderna, dok se Astra Zeneca još uvijek različito tretira, u Švedskoj se primjenjuje na one iznad 65 godina. Danska je donijela odluku 14. aprila da zaustavi Astra Zeneca vakcinu, a neće početi ni sa Janssen vakcinom. Američka studija pokazuje da Astra Zeneca potpuno sprečava ostale teške bolesti, te ca 80 procenata protiv covid-19; uz to nisu utvrdili da se ova vakcina može povezati sa stvaranjem ugrušaka u krvi! Četvrta vakcina Johnson & Johnson, kojom se vakciniše samo jedanput, je na putu ka EU-zemljama, ali je zbog šest slučajeva ugrušaka u krvi nakon vakciisanja u SAD, do daljnjeg obustavljena njena primjena u Europi.

Zbog poteškoća u isporuci vakcina i pojave novih mutirajućih varijanti virusa covid-19, EU nije produžila ugovor za vakcine sa Astra Zenecom i Johnson & Johnson. Više fokusa je na Pfizer-Biontech i Moderna. Zbog toga je EU-komisija donijela odluku o raspodjeli 50 miliona novih Pfizer doza brže nego je planirano, što je prednost za građane EU, kazala je Ursula vod der Leyen, ističući da će Komisija nastaviti pregovore za dalju isporuku 1,8 milijardi doza za 2022. i 2023. godinu!

U Švedskoj je velika želja za vakcinisanjem: najnovije Nous istraživanje na 16.000 osoba od 18-84 godine, kaže da se čak 94 procenta stanovnika želi vakcinisati protiv covid-19.   

Višak vakcina iz EU na Balkan     

EU planira da višak vakcina od ca 650.000 doza, uputi zemljama na zapadnom Balkanu vać tokom maja 2021. godine. Iako je trenutno situacija sa vakcinama nedostatna, EU računa da će uskoro imati i viška, te je aktuelna diskusija da se pomogne siromašnim zemljama. – Samo Švedska će dobiti 34 miliona doza, šta ćemo raditi sa njima? – pita se koordinator vakcinisanja Richard Bergström.               

Sve se sada može promijeniti zbog nedoumica sa Johnson & Johnson i Astra Zeneca vakcinama.

Pandemija može trajati više godina    

Međutim, nisu baš tako optimistična naučna istraživanja, koja prema Niklasu Arnbergu, profesoru mikrobiologije na Umeå univerzitetu, „da se može desiti da sa pandemijom živimo višegodina.“  

– Kada ćemo početi živjeti uobičajeno kao ranije jako je teško kazati. Možda i najgorem slučaju sve do momenta dok ne razvijemo nova antiviralna sredstva protiv ove pandemije, to može trajati jednu, dvije ili tri godine. Potrebna su istraživanja kako bi se pronašlo više antiviralnih lijekova za usporavanje koronapandemije, da bi se buduće pandemije brže rješavale, trebamo široka istraživanja o virusima, ne samo koronavirusu.

Siromaštvo i starost rizični   

Osobe sa nižim primanjima, niže obrazovani i osobe rođene u pojedinim zemljama izvan Švedske više u prosjeku umiru od covida-19 u Švedskoj. Smrtnost u starosnoj grupi 50-64 godine je 280 procenata viša za one koji zarađuju ispod 10.000 kruna mjesečno, u poređenju sa onima koji zarađuju između  30.000 i 40,000 kruna mjesečno. Posebno visok faktor rizika umiranja od covid-19 je kod starih osoba: 

72 procenta je u starosnoj grupi 80 godina i stariji, saopćavaju SCB i Socijalna uprava listu DN.    

Negativan test do 31. maja   

Zahtjev za negativan kovid test za strance koji dolaze u Švedsku produžen je do 31. maja 2021. Ali, za one koji dolaze u Švedsku iz Danske i Norveške, uvode se određenja olakšanja od 1. aprila: ukinut je zahtjev da se mora imati razlog za ulazak u Švedsku, tako da Danci i Norvežani mogu dolaziti bez ograničenja, sa negativnim kovid testom. Za ulazak iz drugih zemalja vrijedi oboje: mora se imati valjan razlog i negativan test.

Od 1. maja Danska otvara granice za osobe iz EU/Schnengen područja, ako su vakcinisan protiv covid-19. Praktično to znači da će Danci moći u vikendice u Švedskoj bez 10 dana izolacije i testa.

Engleska: Više će biti zaraženih i umrlih

Kada uvedemo olakšanja u restrikcijama, biće više zaraženih i umrlih, kaže premijer Velike Britanije Boris Jonnson, iako je njihovo zdravstvo ponudilo sve osobe iznad 50 godina da dobije prvu vakcinu.

– Glavni dio posla smo uradili sa proljetnim lockdown, kada je smanjena zaraženost i smrtnost. Vlada Velike Britanije ima plan sa četiri stupnja da bi se došlo do normalne situacije: nadaju se da će zadnja faza moći da se ukine krajem juna 2021. godine i da će svi odrasli dobiti vakcinu do kraja jula!

Visok nivo novozaraženih u Švedskoj

Najnoviji podaci govore da je Švedska zemlja u EU koja je poslednju sedmicu imala i dalje najviši broj novozaraženih covidom-19 na milion stanovnika, pokazuje statistika John Hopkins univerziteta. Broj novozaraženih 13. aprila bio je prosječno 587 osoba na milion stanovnika. Listu predvodi Kipar sa 622 novozaražene osobe na milion. Treća među EU-zemljama je Francuska sa 556, četvrta Poljska sa 540 osoba na milion. U odnosu na udio pozitivnih osoba na covid testu Švedska se nalazi isto visoko, ali ne predvodi listu: ca 10 procenata testiranih ima covid.

Fizička neaktivnost povećava rizik

Kovid pacijenti koji su bili fizički neaktivni imaju veći rizik da budu primljeni u bolnicu radi intenzivne njege i više rizikuju da umru, pokazuje američka studija sa 50.000 ispitanih. Rizik za bolničko liječenje je duplo veći za fizički neaktivne osobe, u poređenju sa onima koji sedmično vježbaju ili imaju fizičke aktivnosti 150 ili više minuta: 73 % je veći rizik za odlazak na intenzivno, a 2,5 puta veći rizik da umru od covida. Fizička neaktivnost je treći značajan faktor, nakon godina i transplantacije.

45 milijardi protiv pandemije

Švedski parlament razmatra 15. aprila vladin proljetni budžet kojim se predlažu pojačane krizne mjere protiv pandemije sa 45 milijardi kruna da bi Švedska izišla iz krize. Između ostalog vlada ulaže dodatnih 1,7 milijardi kruna za vakcine i nadoknade za regione u vakcinaciji; dodatne 2,5 milijarde kruna idu kao nadoknada zdravstvu za odgođena liječenja i njegu oboljelih od covid-19.

Danska: Zahtjevi za nadoknadu

Prvi zahtjevi za novčanu nadoknadu u Danskoj došli su od rodbine nakon što je pacijent umro poslije dobijanja Astra Zeneca kovid vakcine, koji je dobio ugruške u krvi, čija se veza sa vakcinom ne može isključiti. Dosada je došlo 29 zahtjeva za nadoknadu od osoba koje su imale nuspojave zbog vakcine Astra Zenece u Danskoj, te još 8 zahtjeva zbog vakcine Pfizer-Biontech.