Švedska profitirala od izbjegavanja karantina

0
514

Ekonomija Švedske izvukla je neočekivanu korist od odbijanja da uvede karantin i većinu drugih ograničavajućih mjera povezanih sa koronavirusom, čemu svjedoče i podaci Evropske centralne banke (ECB).

U protekla tri mjeseca, kurs švedske krune u odnosu na EUR porastao je sa 11,2 krune za EUR sredinom marta na 10,4 krune početkom jula.

Ekonomisti su kazali da se to dogodilo uprkos epidemiji u zemlji i mjerama koje su vlasti preduzele.

Švedska Vlada je od samog početka odbila da uvede oštre restriktivne mjere.

U zemlji nije bilo zabrane izlaska ljudi na ulicu, rada u javnim institucijama i odlaska u inostranstvo.

To je dovelo do povećanja broja oboljelih u poređenju sa drugim zemljama regiona, međutim, vlasti su svoje postupke obrazložile željom da održi konkurentnost ekonomije.

Analitičari smatraju da je pad kursa krune u martu bio izazvan brigom investitora za stanje švedske medicine i budućnost ekonomije.

Međutim, njihovo ponašanje se zatim promijenilo, dok su čak i povećane domaće investicije.

Posljednjih sedmica kurs krune je ojačao, čak i bez obzira na odluke Centralne banke da provede program kvantitativnih olakšica (QE) po primjeru ECB.

Regulator kupuje nacionalne državne i korporativne obveznice od komercijalnih banaka, koji služi kao orijentir za buduće emisije obveznica.

Pored toga, na taj način bankama se obezbjeđuje likvidnost za kreditiranje privrede.

Nedavno je povećan obim programa – sa 300 milijardi na 500 milijardi kruna, odnosno sa 28,6 milijardi EUR na 47,7 milijardi EUR.

Djelimično, akcije regulatora povezane su sa pokušajem slabljenja nacionalne valute i sprječavanjem njenog daljnjeg jačanja, nepovoljnog za švedske izvoznike.

QE omogućava da se kamatne stope drže na niskom nivou i takođe smanjuje potrebu banaka i kompanija za nacionalnom valutom, što je čini manje atraktivnom za spoljne investitore.

Međutim, iako takve mjere nisu imale željeni efekat, kurs krune i dalje jača, a analitičari očekuju da će se taj trend nastaviti.

Poslovne novine