Švedska preuzima oštrije mjere: Svi trebaju činiti još više

0
498

Švedski premijer Stefan Löfven obratio se naciji 22. novembra: „Mnogi se nisu pridržavali preporuka o suzbijanju pandemije, sada idemo na restrikcije i svi trebaju činiti još više: odložite susrete i sve sastanke, na kojima inače može biti najviše 8 osoba, sahrane 20. Sve je na provjeri – biće još gore!“

Piše: Fikret TUFEK

Rijetkost je da se premijer u Švedskoj obraća naciji; od 1990-tih to je bilosamo četiri puta:  masovna ubistva „laserčovjeka“, ubistvo ministrice vanjskih poslova Ane Lindh i dva puta zbog korona vriusa, proljetos i sada. Faktički Švedska vlada preuzima odgovornost Državne uprave zdravstva u pogledu tretiranja pandemije korona virusa. Ne preduzimaju se nove mjere, ali kriza je dostigla nivo na kojem premijer ocjenjuje prigodnim da se obrati naciji. Zbrane kretanja su u Švedskoj protiv ljudskih prava! Nikakve druge restrikcije neće se uvoditi, ide se na pojačanu svijest i veću ličnu odgovornost građana.

20 novembar: 208.295 zaraženih, 6.340 umrlih, 182 na intenzivnom

Pandemija korona virusa širi se u cijelom svijetu neuobičajeno brzo, što nije mimoišlo ni Švedsku: tog 20.11. je za samo 24 sata bilo više novozaraženih za rekordnih 7.240 osoba, odnosno čak 66 umrlih!

U sedmici 44 (16-22. novembar) u Švedskoj je bilo: 15.856 više novozaraženih osoba u odnosu na sedmicu 46 (9-15. novembar), odnosno 181 više umrlih osoba, te 18 više osoba na intenzivnoj njezi!

Švedska na dnu liste OECD-studije

U više mjerenja OECD u 31 zemlji zemlji članici, Švedska je dobila najniže ocjene o tome kako Europa tretira pandemiju: Švedska ima npr. problem da snizi R-broj (broj zaraženih), za EU-zemlje prosjek je 34 dana da spuste R-broj ispod 1, dok je za Švedsku to 58 dana; Švedska je u dnu kad je u pitanju izoliranje i otpust pacijenata sa intenzivne njege. Istini radi OECD konstatuje da su uticaji pandemije na švedsku ekonomiju neznatni i da je Švedska testirala više od ostalih, iznad prosjeka!

Tegnell: Promašili kontekst

Anders Tegnell, državni epidemiolog, mirno prihvata rezultate i kaže da je OECD promašio kontekst i da ne razumije kompleksnost zdravstvenih kompjuterskih podataka: „Mjerenja su vršena kada smo imali maksimalno testitranje, što više tetiranja-vše pronađenih slučajeva i tada je teže smanjiti R-broj.“ Na testove su različito reagirali u ostalim nordijskim zemljama, koje imaju manje zaraženih i umrlih!

R-broj ide naniže

Širenje zaraze covid-19 u Švedskoj je manjeg intenzitete, saopćava Državna uprava zdravlja FHM. Reprodukcijski broj (R-broj) u Švedskoj opao je sa 1,55 od 1. novembra do 14. novembra na 1,16. R.broj označava koliko svaka zaražena osoba dalje zarazi novih osoba; da bi opadanje išlo ka dole treba R-broj biti ispod 1.

U bolnici Södersjukhus Stockholm manja je sada, na jesen, zaraženost covidom-19 nego proljetos: sada je 90 a proljetos je bilo 120 osoba!

Sumnja se na virus u mnogim staračkim domovima

U sedmici 47 (16-22. novembar) u najmanje 93 od 290 švedskih komuna sumnjalo se ili je potvrđeno da je zaraza korona virusa u staračkim domovima, što znači u svakoj četvrtoj komuni. Švedska je od početka pandemije imala problema sa neadekvatnim mjerama u zaštiti staračkih domova i sa osobama koje pružaju pomoć starima u njihovim domovima.

Povećan interes za vakcinu protiv covid-19

Novus iznosi da je najesen povećan interes za vakciju protiv covida-19: 46 % upitanih je želi (36 % u augustu), 26 % ne želi (bilo 37 % u augustu); sve više su osobe uznemirene zbog posljedica. Uključena je cijele javnost pa mnoge partije predlažu uvođenje brzih testova u cijeloj Švedskoj.

Remdesvir i proteini ACE2

Kombinacija već uotrebljavanog lijeka redesvir plus genetski inžinjering verzija proteina ACE2 pokazali su se uspješnim protiv covida-19, pokazuje stdija Karolinskog instituta u Švedskoj, u fazi 2 studije na 200 pacijenata.

Na drugoj strani u Švedskoj je u nekim regijama nedostatak vakcine protiv obične sezonske gripe, jer je značajno povećan interes osoba u staračkim domovima i na kućnoj njezi te iznad 65 godina!

90 procenata umrlih iznad 70 godina

Najviše je starih među umrlima na jesen: od 1. oktobra do 15. novembra je 289 umrlih, od čega 232 ili 80 procenata je iznad 80 godina, dok je 29 od 70-79 godina, a samo 28 osoba je ispod 70 godina. Smrtnost je i dalje najveća u staračkim domovima ili među osobama koje imaju kućnu njegu.

Rekordan broj u bolnici regije Skåne

Čak 170 osoba sa covid-19 (151 na liječenju i 19 na intenzivnom), je bilo u regionalnoj bolnici Skåne 20. novembra, što je rekordna cifra. Prognoza je da će maksimalno opterećenje biti krajem decembra: 30 na intenzivnom i 250 ostalih pacijenata. Nadaju se da će pojačane mjere dati efekte.

Medicinske sestre: 2,2 miliona sati prekovremeno!

U Švedskoj je srednje medicinsko osoblje i više nego maksimalno preopterećeno, što pokazuje cifra od 2,2 miliona prekovremenih za prvih osam mjeseci 2020. godine, povećanje za 9 procenata od 2019.

Povećana zaraze može uticati na ekonomiju

Ministrica finasija Magdalena Andersson kaže da se širenje pandemije može negativno odraziti na ekonomiju, kao proljetos, ali da to zasada još nije slučaj i da se ekonomija oporavlja: ona ističe da će početak vakcinacije protiv covid-19 pozitivno uticati na ekonomiju. Eksperti kažu da pooštrene mjere mogu prekinuti povećanje zaraze i ne libe se čak ni od „lockdown“ kako zdravstvo ne bi kolapsalo. Pritisak na ambulante je povećan: u Stockholmu sa 140 na 160 na dan, u Göteborgu i vojska pomaže.

Putničke agencije vraćaju novac

SAS, Norwegian, Ving, Apolo i Tui su pod pritiskom Kronfogden (državna agencija za prinudne naplate) i već su počele vraćati putnicima novac za neostvarene pakete, nadoknađeno je 1,7 miliona mušterija čiji je let odgođen zbog covid-19, ali još čeka stotine hiljada oštećenih na isplatu novca.

Pooštrene mjere u svim regijama

Koliko je stanje ozbiljno govori i to da su svi, 21 regija, uveli posebne i pooštrebe savjete, kojih se stanovnici sve više pridržavaju. Tome je doprinjela ozbiljnost stanja i ocjena Državnog zavoda zdravstva FHM, čiji generalni direktor Johan Carlson kaže da se „zaraza širi punom snagom“.

Ozbiljno stanjeu EU i svijetu

Danska uništava 14 miliona kuna. U Belgiji je velika smrtnost starih, koji nisu bili zaštićeni. Svijet već nudi vakcine koje su efikasne sa 95 i više posto. Stanje postaje ozbiljno, Božić i Nova godina biće bez slavlja. Sve je u znaku pandemije: nije kijamet jer se već osjećaju rezultati zajedničkih mjera svijeta!