Švedska Nobelovka u znak prosvjeda uručila medalju Memorijalnom centru Potočari

0
663

Švedska doktorica i novinarka Christina Doctare, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1988, uručila je tu medalju danas Memorijalnom centru u Potočarima kao izraz prosvjeda jer je Nobelova nagrada dodijeljena negatoru genocida austrijskom piscu Peteru Handkeu, javio je N1.

Doctare je taj čin najavila u prosincu prošle godine, nakon što je objavljeno da je Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Doctare je kao liječnica boravila tijekom rata u Bosni i Hercegovini. “Bila sam svjedok svega što se dogodilo prije 25 godina u Srebrenici. Sjećam se opsade, gladi, obitelji koje traže sklonište, selekcije dječaka i muškaraca, streljanja i ubojstava. Za vrijeme rata u Bosni moja misija je bila rehabilitacija ratnih vojnih invalida. Već prvih tjedana sam u Bosni srela žene koje su preživjele sistemska silovanja. To me tada potaklo da prikupljam svjedočenja žrtava i radim na rehabilitaciji žena. Nakon rata sam radila i kao stručnjak Haškog suda”, kazala je danas u Potočarima Doctare.

Tvrdi da se “vrhunac negiranja genocida dogodio 10. prosinca 2019, kada je Švedska akademija dodijelila Nobelovu nagradu za književnost Peteru Handkeu, poznatom negatoru genocida. Kao javni protest protiv ove uvrede žrtvama genocida, odlučila sam vratiti Nobelovu Medalju za nagradu za mir. Tu medalju sada dajem vama, svojim prijateljima. Dobila sam je 1988. kad su ga dobile mirovne snage UN-a. Nobelova nagrada za mir. Svi koji smo služili dobili su medalju. Sada je ostavljam da bude pohranjena u Memorijalnom centru zajedno s porukom humanosti i ljubavi prema istini.Ovo je samo mali simbol moje borbe za istinu o genocidu”, kazala je Doctare.

“Molim vas da stojite uspravno. Nikad nemojte odustati! Vaša istina bit će sa mnom zauvijek”, poručila je Doctare žrtvama genocida u Srebrenici.

nacional.hr