Švedski model potvrđuje opravdanost: Više testiranih, sve manje zaraženih

0
1065

Broj novozaraženih osoba u Švedskoj nastavlja da opada, dok se istovremeno povećava broj testiranih: cilj je sto hiljada osoba sedmično, a u sedmici 28 (od 6-12/07) testirana je 81.801 osoba i registrirano 2.789 novih slučajeva zaraze što je 3,4 procenta, te što je čak za 40 procenata manje u odnosu na prethodnu sedmicu 27 (29/06-05/07), u kojoj je broj zaraženih bio 6,2 procenata.

Do sada je u Švedskoj 77.281 zaraženih (više za 404 u odnosu na prethodni dan), dok je umrlih 5.619 (više za 26 u odnosu na prethodni dan); u Norden-u (Švedska, Danska, Norveška, Finska i Island) je 106.981 zaraženih, a 6.813 umrlih.

Piše: Fikret TUFEK

U svijetu preko 14 miliona zaraženih i blizu 600.000 umrlih

Pandemija se širi geometrijskom progresijom (u svijetu: 14.047.720 zaraženih – 596.348 umrlih, u Europi: 2.642.290 zaraženih – 198.728 umrlih). Na globalnom nivou bilježi se 10.000 novih korona zaraženih svaki sat vremena, dnevno 24.000 novozaraženih; po prvi put je zablježen jedan milion novih slučajeva za samo 100 sati (ca 4 dana), što znači da će mjesečno biti između 7 do 8 miliona novih korona slučajeva!

Najviše zaraženih je u SAD, Brazilu i Indiji, što je 6,6 procenata od svjetske populacije zaraženih. Arizona i Teksas naručuju hladnjače da sačuvaju tijela umrlih od „covid-19“, mrtvačnice su prepune tako da Biroi za sahrane ne mogu pokopati mrtve. Čak i hoteli se pretvaraju u mrtvačnice u blizini granice između SAD i Meksika, pa gradonačeknik San Antonia (Teksas) Ron Nirenberg kaže da nemaju gdje staviti umrle. Tutizam u SAD, posebno turističke agencije su ugroženi, traže 23 milijarde dolara od države da opstanu. Velika Britanija želi brzo testirati milione građana, pronašli su brzi način ubodom igle u prst i rezultat se dobije za 20 minuta, umjesto dosadašnjih čekanja od više dana!

EU: 750 milijardi eura za suzbijanje korone

Za budžet EU predlaže 750 milijardi eura: 500 milijardi kao pomoć, a 250 milijardi kao zajam, međutim Švedska sa još tri zemlje želi da sve bude zajam, međutim tome se oštro suprostavljaju posebno Španija i Italija, koje kažu da se ne mogu više zaduživati. Švedska kritikuje to da se dodijeli 500 milijardi eura kao pomoć, između ostalog i što švedski izdatak za EU budžet može porasti i za 10 milijardi kruna u odnosu na ranija izdvajanja.

Otvaranja granica i ograničenja putovanja

Od 15. jula ukinute su mnoge prepreke za putovanja  unutar zemalja Europske unije, kada su promijenjene upute o putovanjima. Tako je Ministarstvo inozemnih poslova Švedske kazalo da se od 15. jula može putovati za: Njemačku, Poljsku i Andoru, ali se ne preporučuju putovanja za Švicarsku do 29. jula; za ostale zemlje u sklopu EU, EES i Veliku Britaniju ne preporučuju se putovanja do 29. jula! Za zemlje izvan EU važi i dalje preporuka da se u njih ne putuje sve do 31 avgusta!

U Švedskoj je posebno odjeknula vijest da je Njemačka od 15. jula ukinula karantin za Šveđane, pa je ulazak Šveđana u Njemačku slobodan iz svih pravaca – ista pravila važe i za sve druge građane EU-zemalja ako je nivo infekcije niži od 50 osoba na sto hiljdada stanovnika.

Treba postojati sloboda kretanja

Ylva Johansson, EU.komesar za granice: „Treba podići prepreke na granicama odmah“, jer smatra da mora postojati sloboda kretanja. Sve ovo ona temelji na posebno značajnim poboljšanjima stanja s pandemijom u Švedskoj ali i svim drugim EU-zemljama! Uz sve to produžena je preporuka Švedske da se ne putuje u Dansku, iako se Danska otvorila za region Skåne. Danska se od 16. jula otvorila i za regije: Haland, Värmland i Kalmar, s tim da se mora imati pasoš i potvrda o mjestu stanovanja (personbevis).

Norveška se od 16. jula otvorila za turiste iz mnogih EU-zemalja, bez karanitina, što se odnosi i na švedske regije: Skåne, Kronoberg i Blekinge, dok ostali Šveđani moraju u 10-dnevni karantin kao i građani iz: Hrvatske, Luksemburga, Portugala, Rumunije i Mađarske. Norveška je došla do tog nivoa da nitko nije na respiratoru, što je prvi put nakon 10. marta, svega je 253 umrlih, sa 6 osoba u bolnici.

Finska je konstatirala da zatvaranje škola nije pokazalo korist, naprotiv djeca su imala više štete. Belgija je ukinula karantin za Šveđane od 16. jula. Grčka se otvorila za švedske avione od 22. jula, što pozdravljeno. Velika Britanija od 24. jula uvodi obvezu nošenja maski.

Švedska se brzo oporavlja                                                       

Švedska se najbrže i najviše oporavlja nakon korona pandemije i stockholmska berza je po prvi put od kraja 2019, nakon pandemije u plusu: OMXS indeks je plus 1,8 procenata u odnosu na 2019. godinu, (početkom 2020 bilo o,2 procenta); samo su akcije Nordea banke skočile za 2,9 procenata. 

Postoje i problemi

Švedska i dalje ima određenih problema, npr. iskorištenost hotela u junu je bila 22 procenta, u maju 16 a u aprilu 12 procenata, dok je u Stockholmu iskorištenost hotela u junu  bila 15 procenata, naspram 75 procenata u junu 2019. Ima i milionskih ušteda, kao kod Policije, koja u pandemiji ne mora organizirati zaštitu utakmica, koncerta i drugih javnih priredbi. Manje je i žalbi na švedsko zdravstvo: 17.000 ukupno žalbi za prvih 6 mjeseci 2020. godine, od čega se 1.100 odnosi na pandemiju korone.

Interesantno je da je za vrijeme pandemije 85,3 posto svršenih osnovaca upisalo gimnaziju, u odnosu na 84,3 posto u 2019. Porasla je i prodaja alkohola za 30 miliona litara ili 11 procenata u odnosu na 2019, u švedskim „Systembolaget“ (prodavnice posebno za prodaju alkohola), jer su smanjeni drugi kanali za uvoz alkohola zbog pandemije. Zabilježeni su i slučajevi liječenja korone sa lijekom protiv prostata kancera, da se smanji virus u plućima i da pacijenti ne bi išli na intenzivnu njegu, kod onih koji nisu teško obolili od covid-19 i koji to žele dobrovoljno.

Nema opuštanja – upozorenje na „costail-efekt“

Margarits Schinas iz EU-komisije kaže: „Nema opuštanja jer nam se može desiti bumerang iliti „coctail-efekt“, odnosno ne smije biti nedostataka u koordinaciji, kao na početku pandemije. Potrebno je nastaviti testiranja i povećati podršku rizičnim grupama. Moramo se još bolje pripremiti za jesen, kada inače stižu i šire se „uobičajene influense“, te moramo učiniti sve da se pripremi vakcina protiv koronavirusa“.

U Švedskoj su komplikovani slučajevi zaraze  covidom-19 u snažnom opadanju, a sve je više testiranja. Čak i blaža debljina je opasna pri covidu-19, ranije se računalo kada je BMI preko 40, a sada kažu da je opasno kad je BMI i preko 30; istraživanje na 500 slučajeva. U SAD ulaže se puno u proizvodnju vakcine protiv koronavirusa i računa se da će ona biti spremna krajem ljeta, u avgustu ili početkom septembra!

Potvrda opravdanosti „švedskog modela“

Svi sada ponosno ističu da je tzv. „švedski model“ pokazao podobro svoju opravdanost, jer svijet se ne može staviti u karantin zbog bilo koje epidemije, mora se raditi i živiti! Mnoge zemlje sada prizanju da škole moraju raditi, da karanitini nisu rješenje, da život mora da se odvija. U Švedskoj jeste značajna cifra i zaraženih i umrlih, ali sada kada su se brojne zemlje otvorile nakon karantina, u njima se povećava broj zaraženih i pandemija je u usponu – u Švedskoj zvanične cifre govore: samo za jednu sedmicu broj zaraženih je opao za 40 procenata, tj. značajno je smanjen i broj oboljelih i broj umrlih!