Švedska ima najveći broj umrlih u 150 godina

0
551

Švedska, koja se isticala među evropskim zemljama zbog svog blagog pristupa u borbi protiv pandemije koronavirusa, zabilježila je najveći broj smrtnih slučajeva u prvoj polovini 2020. u 150 godina, objavio je u srijedu Ured za statistiku te zemlje, a prenosi Reuters.

Koronavirus je u Švedskoj odnio oko 4.500 života u periodu do kraja juna, a broj je sada dodatno porastao na 5.800 i riječ je o postotku smrtnosti koji je znatno veći nego u ostalim nordijskim zemljama, iako niži nego u nekim drugim zemljama, uključujući Britaniju i Španiju.

Ukupno 51.405 Šveđana umrlo je u periodu  od januara do juna, što je veći broj nego bilo koje godine još od 1869. kada je umrlo 55.431, dijelom od posljedica gladi.

Tada je u Švedskoj bilo oko 4,1 milion stanovnika, a danas ih je 10,3 miliona. Covid-19 povećao je smrtnost za 10 posto u odnosu na prosjek od prosjeka u periodu u posljednjih pet godina, objavio je Zavod za statistiku.

U aprilu je broj umrlih bio gotovo 40% veći od prosjeka zbog porasta smrtnih slučajeva povezanih s koronom.

Švedska je zauzela drugačiji pristup u suočavanju s pandemijom od većine evropskih zemalja, oslanjajući se u većoj mjeri na dobrovoljne mjere usmjerene na socijalno distanciranje i nije uvodila stroge mjere lockdowna.

Većina je škola ostala otvorena, a mnoga su preduzeća u određenoj mjeri i dalje poslovala, što znači da je privreda prošlo bolje nego u mnogim drugim zemljama.

Međutim, broj smrtnih slučajeva je veći nego kod nordijskih susjeda, koji su se odlučili za strožije mjere zatvaranja. Norveška, s oko polovine stanovništva, ukupno je imala samo oko 260 smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Ekonomija Finske također je u drugom tromjesečju nadmašila svoje veće susjede, bez obzira na jači zastoj. Finski bruto domaći proizvod smanjio se za oko 5% u odnosu na 8,6% smanjenja u Švedskoj u odnosu na prethodno tromjesečni period.

raport.ba