Švedska donijela zakon o pandemiji: Oštrije mjere i restrikcije – stanje teže u 2021. godini

0
471

Pandemija korona virusa se pojačala u cijelom svijetu unatoč oštrijih mjera i gotovo potpune izolacije. Švedska je od 10. januara uvela Zakon o pandemiji i na taj se način pridružila restrikcijama u Europi. U Švedskoj (10 miliona stanovnika) preko pola miliona zaraženih i preko 10.000 umrlih od covid-19!

Piše: Fikret TUFEK

Najviše umrlih od covida-19 na milion stanovnika ima Belgija sa 1.700 mrtvih, Italija 1.400 mrtvih, SAD 1.100 mrtvih, Švedska ca 1.000 mrtvih na milion stanovnika. Europske zemlje su uvele dosada najoštrije mjere potpune izolacije, koje će čak najmanje trajati još 3-4 mjeseca. Danska je uvela oštrije mjere zabrane kretanja, u Njemačoj možete sresti samo jednu osobu, Engleska ima 1 zaraženu osobu na 50 stanovnika, u SAD dnevno i do 300.000 zaraženih, u Kini je 28 miliona stanovnika u karantinu, pooštrene su mjere u Sloveniji, u Italiji će  vjerovatno pasti vlada zbog pandemije, u Libanonu je do 25. januara potpuna zabrana izlaska, aviofirma Norwegian ukida duge linije, crveni alarmi svuda! Svijet se o sebi zabavio, stanje je sve gore, zabranama se ne vidi kraj – trajaće najmanje do 1. marta! Pandemija bukvalno vlada svijetom, oslabila je ekonomija većine zemalja, ulaže se puno u nauku…

U Švedskoj preko pola miliona zaraženih

Sa 14. januarom 2021. godine, u svijetu je od korone bilo 92.261.544 zaraženih, te 1.977.861 umrlih; u Europi 26.723.674 zaraženih, te 607.529 umrla. U zemljama Norden-a bilo je 793.979 zaraženih, te 12.605 umrla; u Švedskoj je 518.783 zaraženih (+ 6.580), umrlih 10.185 (+ 351), u bolnici sada je 2.759, a na intenzivnom su 365 osobe (- 3). Radi se o osobama u radnoj životnoj dobi 20 – 59 godina, koje su zaražene u poslednje vrijeme, saopćava Zdravstvena uprava. Intenzivnu njegu ima u januaru 2021. više osoba nego proljetos, nema poboljšanja u zadnje dvije sedmice. Trenutno je u Švedskoj 60 procenata zauzetih kreveta, dok na intenzivnoj njezi još uvijek ima 20 procenata slobodnih mjesta.

Švedski parlament usvojio zakon o pandemiji           

Koliko je stanje ozbiljno govori podatak da je švedski parlament 8. januara usvojio zakon o pandemiji, koji je stupio na snagu po hitnom postupku 10. januara 2021. odine, čime su vladi povećane nadležnosti u borbi protiv covida-19: regulisanje radnog vremena za npr. trgovinske centre, butike, gimnastičke sale i aerodrome, dok komune i regioni mogu donositi lokalne odluke. Uz to će zahvaćene firme pandemijom od države dobiti nadoknadu.   

Koliki je značaj zakona govorio je premijer Stefan Löfven, na konferenciji za medije:

– Maksimalno će osam osoba moći biti na privatnim okupljanjima u javnim prostorima, a koliko će se osoba moći privatno kod kuća i u stanovima okupiti, zavisi od procjene onih koji se okupljaju.

– Ko ne prati pravila biće novčano ili zatvorski kažnjen, kaže socijalna ministrica Lena Hallengren.

Koliki je značaj zakona o pandemiji govori i to da je parlament 13. januara održao još jednu partijsku raspravu jer se stanje sa zarazom nije još uvijek poboljšalo ni nakon novembra 2020. godine!  

Međutim, 4 dana nakon donošenja zakona o pandemiji, nedostatne su mjere kontrole od strane regija, koje su dužne voditi nadzor nad gužvama u trgovinskim centrima i buticima. 

Deset kvadrata po osobi!   

Nova pravila sadrže da butici, galerije, gimnastičke sale i sportsk mjesta mogu primiti maksimalno onoliko posjetilaca kada im obezbijede 10 kvadrata po osobi. – Prema Zdravstvenoj upravi svaki posjetilac mora imati 10 m2, naglasila je ministrica za socijalna pitanja Lena Hallengren.

Odgovorna osoba za djelatnost je dužna izračunati broj osoba koje se tu mogu okupiti, te odgovara da se to ne prekrši. Posjetioci se moraju jasno obavijestiti koliko ih može biti u lokalu pri svakoj prilici.

Kazne i do 2.000 kruna    

Prekršioci zakona o pandemiji ili „covid-19 zakona“ mogu dobiti kaznu i do 2.000 kruna: predložila je državna tužiteljica. – Naša je procjena da je ta kazna odgovarajuća, kod ozbiljnijih prekršaja mogu se primjeniti i druge zakonske odredbe, kazala je državna tužiteljica Petra Lundh. Čak i mladi od 15 do 18 godina mogu dobiti kazne ako krše zakon, koji će stupiti na snagu 27. januara 2021. godine.

Produžena i povećana krizna pomoć poduzećima

Vlada je produžila kriznu ekonomsku pomoć za mala i srednja poduzeća, te za pojedinačne poduzetnike od novembra 2020. do februara 2021. godine. Istovremeno povećava se nadoknada sa 75 na 90 procenataod fiksnih troškova. Pomoć mogu dobiti potražioci koji su izgubili najmanje 30 posto u prometu. – Takvo stanje sada imamo kod ugostitelja, taksi branše i drugih kojima je pandemija nanijela štetu i kojima je pomoć važna, kaže Mats Persson.

Uzdrmana ekonomija – veći broj nezaposlenih

Pandemija korona virusa je Švedskoj nanijela ogromne štete, tek sada se procjenjuje da je i broj umrlih od covida-19 veći nego je statistički to iskazano u proljeće 2020. godine, zbog različitih statistika! Zabilježen je najveći je broj nezaposlenih u Švedskoj u 2020. godini u zadnje 23 godine, od 1997. godine, više za preko 80.000 osoba nego u 2019, sve je više dugotrajno nezaposlenih, na što su direktno uticale restrikcije zbog pandemije korona virusa, koje i Švedska stalno mora pojačavati.                         

Švedska izdvaja još 5,5 milijardi za praćenje zaraze     

Švedska vlada je izdvojila još 5,5 miljardi kruna za testiranja i praćenja zaraze korona virusa.

– Želimo poslati signale da je testiranje veoma važno, kaže minsitrica socijale Lena Hallengren. Svake sedmice u decembru testirano je, sa PCR-testovima 200.000 – 300.000 osoba. Vlada želi i dalje u to ulagati i zato izdvaja još 5,5 miljardi krona za testiranje i praćenje zraze, pored već ranije izdvojene 2 miljarde – najveći dio ide regijama. Vlada sa Partijom centra i Liberalima posebno ulože 50 miliona kruna za istraživanje osoba koje su duže vrijeme zahvaćene covidom-19, te da se odgovori zašto pojedine osobe bivaju zahvaćene i kako se one najbolje mogu tretirati. Ministrica za istraživanja Matilda Ernkrans kaže da su već u toku određena istraživanja, ali da će se ulaganja kompletirati.

Masovno vakcinisanje od marta

Masovno vakcinisanje protiv covid-19 u Švedskoj biće u potpunosti moguće tek od marta, mišljenja je  Richard Bergström, koordinator. Švedska je do 12. januara dobila oko 300.000 doza vakcine; plan je da se sedmično vakciniše 100.000 osoba, u martu će to biti 500.000 vakcinisanih. Regije će se angažirati na masovnom vakcinisanju uvođenjem i privatnih aktera. Do 10. januara Švedska je protiv covid-19 vakcinisala preko 80.000 osoba, statistika nije kompletna. Svi vakcinisani će biti registrirani u nacionalni registar za vakcinisanje. Izdavaće se i potvrda o vakcinisanju sukladno EU-zajedničkim sistemom, o tome je u Švedskoj zadužen E-hälsomyndigheten (E-zdravstvena uprava).

Ima i otpora vakcinisanju, npr. u regiji Skåne je ca 30 procenata medicinskog osoblja odbilo primiti vakcinu kazavši da ne žele biti među prvima. Nakon 80.000 vakcinisanih registrirano je 127 slučajeva sa nuspojavama na vakcinu, od čega je svega nekoliko slučajeva bilo ozbiljnije, a umrlo je 7 osoba, ali ne zbog vakcine.

Zabrana alkohola poslije 20 sati se produžava     

Vlada je produžila zabranu serviranja alkohola u restoranima iza 20 sati do 24. januara 2021. godine, prema socijalnoj ministrici Lena Hallengren. – Imamo i dalje veoma ozbiljno stanje, prošli smo Božić i Novu godinu, ali imamo i dalje visok nivo širenja zaraze u društvu, naglasila je ministrica.    

Zabrana točenja alkohola nakon 20 sati uvedena je 24. decembra s važenjem do 15. januara, ali se produžava sada za 9 dana, s tim da će vlada ponovo donijeti novu odluku.

Svjetska zdravstvena organizacija istražuje virus u Kini   

Grupa međunarodnih eksperata Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) otputovala je 14. januara u Wuhan, u Kini, da istraži porijeklo pandemije. Svjetski će stručnjaci u suradnji s kineskim provoditi zajedničko istraživanje o porijeklu covida-19. Naime, u kineskom gradu Wuhan prvo je otkriven korona virus „covid-19“ krajem 2019. godine. Ovo nije nikakva „istraga“ već naučno istraživanje.

Bez narodnog ili imuniteta krda u 2021!      

Tek što je započelo vakcinisanje protiv covida-19, koje je probudilo nadu da je blizu kraj pandemije, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO): – Nećemo dostići neku formu narodnog imuniteta ili imuniteta krda tokom 2021. godine, kazao je Soumya Swaminathan, istraživač u WHO. Razlog su potrebno vrijeme da se proizvede vakcina i administracija vakcine, što će usporiti akciju. Naprotiv, narod mora nastaviti držati odstojanje, prati ruke i nositi zaštitne maske, upozorio je WHO.