Šveđani puše najmanje u Evropi

0
251

Samo 7 procenata puši u Švedkoj, što ipak košta državu 31 milijardu kruna godišnje!

Piše: Fikret TUFEK

Švedska je zemlja sa najmanje pušača u Europi: samo 7 procenata, slijedi Velika Britanija sa 17 procenata, piše u najnovijem izvješću EU-komisije. Istovremeno Švedsku košta pušenje najmanje 31,5 milijardu kruna (ili 3,1 milijardu eura) godišnje, podaci su Fonda za kancer (Cancerfonden).

Puši 26 procenata stanovništva

U Evropi prosječno puši 26 procenata stanovništva iznad 15 godina, pokazuje najnovije izvješće naručeno od EU-komisije. To je ista cifra kao i prije tri godine, kada su istraživani pušenje, odnosno duhan i električne cigarete.

U drugim europskim zemljama nivo svakodnevnog pušenja je značajno iznad švedskog prosjeka od svega 7 procenata, s tim da švedski pušači ne puše svaki dan, bar polovina od njih, prema rezultatima istraživanja!

Švedska je jedina zamlja u Evropi koja dozvoljava snus (specijalno pripremljen duhan za žvakanje), što je i jedno od objašnjenja za relativno mali broj pušača: ako se u statistiku uključi i snus cifra se podiže za svakodnevnu upotrebu duhana na 24 procenta.

– Ne znamo da li bi oni koji upotrebljavaju snus umjesto toga pušili da ne postoji snus na tržištu, ali znamo da je snus stvara jako zavisnost, kaže Linda Maripuu, pri Zdravstvenoj upravi u Švedskoj.

Najviše se puši u južnoj Evropi

Najviše pušača je u južnoj Evropi: Grčka prednjači  sa 37 procenata odraslih, slijede je Bugarska, Francuska, Hrvatska i Letonija.

Nakon zadnjeg EU-istraživanja 2014. godine, povećano je pušenje sa 4 procenta u grupi od 15 do 24 godine: gdje to sada iznosi 29 procenata u EU. Inače, pušenje nije povećano. U EU oko 2 procenta upotrebljava e-cigarete, kako bi prestalo pušiti, ali ta metoda je uspješna kod samo desetine pušača. Kada je u pitanja uptreba e-cigareta sa mirisom duhana ističu se Švedska i Slovačka, dok u ostalim EU zemljama skoro polovina uzima voćni ukus kao jagoda ili trešnja.

Fond za kancer želi konkretne mjere

Unatoč tome što Šveđani puše najmanje, pušenje uzrokuje enormna koštanja za društvo i individue kroz obolijevanje i prerane smrti. Prema najnovijem izvješću Fonda za kancer (Cancerfonden), u suradnji sa Skandijom, pušenje košta 31,5 milijardu kruna godišnje. To je suma koja košta isto koliko i cjelokupna primarna zdravstvena zštita za sve ljekare opće prakse i medicinske sestre!

Švedska zdravstvena uprava i Fond za kancer smatraju da se treba okrenuti drugim ciljanim gdupama umjesto ulaganja protiv pušenja: to su mladi koji nisu počeli pušiti i upotrebljavati duhan.

– Važnije je da se zaustavi pojavljivanje novih pušača. Naša vizija Švedska bez pušenja 2025, ali za to je potrebna politička volja moć akcije. Hitan korak je uvođenje prijedloga o zabrani izlaganja i veći broj mjesta bez pušenja (više okruženja bez dima), kaže Ulrika Årehed Kågström, generalni sekretar Fonda za kancer (Cancerfonden).

Direktni i indirektni troškovi pušenja

Pušenje košta švedsko društvo ne samo direktno, već i indirektno.

Prema podacima Instituta za ekonomiju zdravlja i zdravstvene zaštitu (Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi) gubici su ogromni i mogu se specificirati u tri velike grupe koštanja:

gubici u proizvodnji računaju se na 19,6 milijardi kruna; koštanja za zdravstveno osiguranje i bolovanja su oko 9,9 milijardi kruna; koštanja za svu zdravstvenu njegu koju pruža rodbina iznose oko 2 milijarde kruna.

Neposredni i posredni troškovi švedskog zdravstva, jednog od najboljih u svijetu, postaju sve veći, te stručnjaci sve više stavljaju u fokus kako praviti uštede i u zdravstvu, koje ima jako puno problema jer se čeka dugo na preglede.

Stanje jo posebno pogoršano pandemijom koronavirusa, koja je dovela bliz kolapsa ukupnu švedsku privredu i društvo, tako da ništa nije isto prije (2019) i poslije korone – dokle će trajati niko i ne zna!

Statistika koronavirusa u Švedskoj

Za tri poslednja dana, od 12. do 15. novembra, u Švedskoj je umrlo 12 osoba (ili 3 dnevno), dok je totalno u Švedskoj dosada umrlo 15 094 osobe od covid-19.

Broj ukupno zaraženih u Švedskoj sa covid-19  sa 15. novembrom 2021. godine je 1 185 093 osobe, što je povećanje za zadnja tri dana za 2 622 osobe (dnevno 874 osobe) nakon 12. novembra.

Jednu dozu vakcine dobilo je 7 283 016 osoba što je 85,3 procenta od stanovništva iznad 16 godina.

Dvije doze vakcine dobilo je 6 977 713 osoba što je 81,7 procenata stanovništva iznad 16 godina.

Ne može se naplatiti za neprimljenu neželjenu vakcinu

Švedska zdravstvena uprava je saopćila da je u regiji Kalmar napravljena greška kada je proljetos od osoba koje su odbile primiti određenu vrstu vakcina naplaćivano 400 kruna, zbog „izostanka posjete“ na zakazano vrijeme za vakcinu, jer nisu htjeli primiti ponuđenu vakcinu.

Ovakva situacija se ne može tumačiti isto kao nedolazak na ljekarski pregled jer je u suprotnosti sa principom o slobodi izbora vakcine, iznio je JO, ombudsmen za ljudska prava regije Kalmar.

Zatvoreno preko 2 000 butika

Za tri godine u Švedskoj su nestale hiljade butika, pokazuju najnovije cifre Instituta za istraživanje (Handelns utredninginstitutet).

Na sve to je uticalo i pokretanje e-trgovina, što se još više razvilo tokom pandemije koronavirusa.

Od 2017. do zaključno sa 2020. godinom, zatvoreno je preko 2 000 butika u Švedskoj, od čega se preko polovina zatvaranja desila u 2020. godini, kada je pandemija koronavirusa covid-19 uzela maha.

To je ukupno 7 posto od svih butika u Švedskoj.

Najviše zatvorenih butika je u rijetko naseljenim komunama (landbygdskomuner).