Šveđani razmišljaju o povratku maturanata u škole, Volvo počeo s radom

0
613

Iako je glavni državni epidemiolog Anders Tegnell prošlog vikenda proglasio da je zaraza na vrhuncu, čini se da Švedska ovih dana, kad je u pitanju pandemija koronavirusa, zapravo pleše po žici. Najveći broj novozaraženih po danu zabilježen je još 7. travnja, a najviše smrtnih slučajeva u jednom danu bilo je 8. travnja.

Iz Švedske Slobodan Mufić za index.hr

U padu je i broj novoprimljenih u jedinice intenzivnog liječenja, ali radi se o krhkom poboljšanju koje u samo dan ili dva može krenuti u suprotnom smjeru. Do ponedjeljka ujutro u Švedskoj je ukupno bilo oko 14.500 zaraženih i najmanje 1570 smrtnih slučajeva.

I švedski inspektori na terenu, ali izdaju samo opomene, ne zatvaraju

Zbog toga nema govora ni o kakvom popuštanju ionako ne posebno strogih mjera. Podsjetimo, u Švedskoj su zabranjena okupljanja više od 50 ljudi te posjeti bolnicama i domovima za skrb o starijima i nemoćnima, a nastava na fakultetima i u gimnazijama odvija se online. Mnogi zaposlenici rade od kuće. Međutim, Švedska je vjerojatno jedina europska država u kojoj se u kafićima može popiti kava ili pivo, u kojoj se može objedovati u restoranima te u kojoj su otvorene sve trgovine i šoping centri. Inspekcije su prošlog vikenda u Stockholmu kontrolirale poštuju li restorani propise o razmaku između gostiju i njih 20-ak dobilo je opomene, ali nijedan još nije zatvoren.

Sve javne ustanove i službe i dalje normalno rade, otvorena su i neka kina i bazeni i većina teretana. Osnovnoškolci i dalje normalno pohađaju nastavu, a otvoreni su i dječji vrtići. Razmišlja se o pozivanju na nastavu završnih razreda gimnazija kako bi im se olakšala priprema za upise na fakultete. Volvo Cars ponovno je pozvao svojih 25.000 radnika na posao u ponedjeljak. S druge strane, švedska je vlada prije nekoliko dana dobila zakonske ovlasti da promptno uvede karantenu bude li to potrebno.

Svakodnevno se u svim medijima ističe potreba pridržavanja socijalne distance, higijene ruku i izbjegavanja okupljanja, posebice kod starije populacije. Premijer Stefan Löfven više je puta pozvao građane da ozbiljno shvate situaciju s koronavirusom i da odgode sva nepotrebna putovanja unutar zemlje i u inozemstvo. Tijekom nedavnih uskrsnih blagdana više je švedskih turističkih odredišta upozorilo građane, posebice stanovnike Stockholma, da ne dolaze u njihove krajeve kako se zaraza ne bi proširila i kako se male lokalne bolnice, nespremne za veliki broj bolesnika, ne bi nepotrebno opteretile. Telekomunikacijska kompanija Telia objavila je kako je promet s mobitela u popularnim skijalištima poput Årea pao za 90 posto u odnosu na isto vrijeme prošlu godinu, što ukazuje da se građani Stockholma uglavnom drže smjernica. 

Noćni život Stockholma cvate

Gužva na ulicama švedskih gradova zaista je primjetno manja posljednjih tjedana, ali nisu svi prihvatili sugestije javnozdravstvenih vlasti. Stockholmska je policija na Facebooku objavila fotografiju na kojoj se vidi da noćni život glavnog grada cvate. To je Tegnella nagnalo da upozori javnost kako blagi optimizam ne znači da je pandemija minula i da opasnosti više nema. I dalje je najteže pogođeno šire područje Stockholma, koje bilježi nesrazmjerno veliki broj zaraženih i umrlih. Posebice je stradala populacija u domovima za skrb o starijim i nemoćnim osobama u glavnom gradu, a među smrtnim slučajevima najzastupljeniji su imigranti iz Somalije, Iraka i Sirije, ali i s područja bivše Jugoslavije, kako je to zbirno napisao švedski Zavod za javno zdravstvo. 

Ako se izuzmu slabo naseljena područja na zapadu i sjeveru zemlje, iznenađujuće je dobra situacija u Skåneu, pokrajini oko Malmöa s 1,4 milijuna stanovnika, koja trenutačno ima manje zaraženih na 100.000 stanovnika nego Hrvatska.

Dolaze im Švicarke i Dankinje na frizure

Švedski mediji bilježe i neke paradokse poput turističkih dolazaka gostiju dubljeg džepa u noćne provode u Švedsku. Ulazak u zemlju, naime, još uvijek je dopušten svim građanima Europske unije pa neki to vide kao priliku da se barem nakratko vrate navikama koje su u njihovim zemljama ukinute. Švedske frizerke govore o gospođama iz Švicarske kojima nije problem usred pandemije doći u Stockholm na bojanje kose i šišanje. Frizerski saloni u Malmöu, pak, bilježe porast klijentele iz Danske. 

Zdravstveni sustav zasad podnosi pandemiju, iako ne bez poteškoća. Uskoro bi mogla biti popunjena sva mjesta u jedinicama intenzivnog liječenja u nekim stockholmskim bolnicama pa je predviđeno da se eventualni višak pacijenata kojima je život ugrožen vojnim helikopterima preveze u manje opterećene bolnice. No, pojavila se sumnja da pojedini odjeli oklijevaju s primjenom intenzivnog liječenja, u strahu da će popuniti kapacitete prije vrhunca zaraze, pa neki pacijenti prekasno dobivaju odgovarajuću skrb. Zdravstvena inspekcija švedske vlade odmah je pokrenula istragu. 

 “Karantene i zatvaranja europskih zemalja nisu mjere utemeljene na znanstvenim dokazima”

 “Karantene i zatvaranja europskih zemalja nisu mjere utemeljene na znanstvenim dokazima. Mislim da je ispravna politika zaštititi starije i ranjive, dok ostali trebaju imati na umu da je covid-19 blaga bolest slična gripi te da je ljude najviše preplašilo to što nisu znali ništa o njoj. Povijest je pokazala da su pranje ruku i socijalna distanca najbolje metode borbe protiv svake virusne bolesti. Kad jednom bude dostupno masovno testiranje na protutijela, vjerujem da će se pokazati kako je 50 posto švedske populacije već preboljelo covid-19 i da će stopa smrtnosti na kraju iznositi oko 0,1 posto”, rekao je Johan Giesecke, profesor emeritus na sveučilištu Karolinska u Stockholmu i bivši glavni državni epidemiolog, iznijevši suštinu švedske strategije u borbi protiv koronavirusa.

Što o tome misle švedski građani?

Jedna anketa dnevnog lista Aftonbladet pokazuje da povjerenje prema Zavodu za javno zdravstvo raste i da sada 71 posto Šveđana ima povjerenje u središnju ustanovu u borbi protiv koronavirusa.