Suzama i dovama iz Visokog ispraćeni tabuti žrtava srebreničkog genocida

0
458

Posmrtni ostaci devet žrtava srebreničkog genocida iz jula 1995. godine danas će biti prevezeni iz Visokog u Potočare. Ove godine je zbog pandemije najmanji broj identifikovanih i ovo je najtužnija dženaza do sada jer neke porodice nisu u mogućnosti da ukopaju svoje najbliže.

U Visokom su desetine građana došli da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici, a jedan od njih je i fra Ivan Nujić koji je došao da izrazi svoju, kako je naglasio, “ljudsku i vjerničku blizinu sa porodicama žrtava genocida”.

Danas iz Visokog ispraćamo zemne ostatke devet žrtava genocida u Srebrenici. Kao franjevac došao sam ovdje da izrazim svoju ljudsku i vjerničku blizinu i solidarnost sa obiteljima žrtava prije svega a onda i sa građanima Visokog i svim ljudima koji se mole i žele da se u našoj zemlji nikada ne krše ljudska prava, pogotovo nikada da se ne prekrši osnovno ljudsko pravo a toje pravo na život“, kazao je fra Nujić našem reporteru Semiru Mustafiću, a onda je uputio i poruku za 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Molim se Svemogućem Bogu da udijeli mir našem vremenu i slogu svim ljudima. Tako da u Bosni i Hercegovini bude mjesta za svu njezinu djecu”, istakao je.

Nakon Visokog, kombiji sa tabutima posmrtnih ostataka žrtava genocida krenuli su prema Potočarima. Tužna kolona kratko će se zaustaviti u Ilijašu, Vogošći, pred Predsjedništvom BiH i Vijećnicom, nakon čega se se uputiti preko Romanije prema Srebrenici.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Hasan Pezić, sin Alije, rođen 1925. godine. U vrijeme genocida je imao 70 godina.

Ove godine će biti ukopani Salko (Ahmo) Ibišević (1972), Hasan (Alija) Pezić (1925), Sead (Huso) Hasanović (1971), Alija (Bekto) Suljić (1969), Hasib (Šaban) Hasanović (1970), Zuhdija (Suljo) Avdagić (1947), Bajro (Ramo) Salihović (1943), Ibrahim (Hamid) Zukanović (1941).

N1