Susret mladih Južne Švedske

0
210

U Trelleborgu se u Folkhuset, na 4. Susretu omladine, 21. maja 2022, sastalo preko 50 bh. mladih i družilo uz Kviz „Upoznaj BiH“, uz bosansku hranu, muziku i ples, da se zbliže i Bosnom ponose.

Piše: Fikret TUFEK

Susret bosanskohercegovačke omladine Skåne regije (Južna Švedska) održava se tradicionalno svake godine u drugom gradu: ove godine 4. Susret je održan u Trelleborgu, gdje im je domaćin bilo bh. udruženje „BiH 92“, čija je predsjednica Elvira Ćelam (20), koja je ujedno i predsjednica omladine.

– Drago mi je da smo poslije pandemije napokon mogli da organizujemo ovakav skup omladine ovdje u Trelleborgu, gdje živi preko 1,5 hiljada bh. građana. Zahvaljujem se regiji Skåne što su podržali omladinu i svima koji su došli na druženje i želim vam lijepu i ugodnu zabavu, jer mladi iz BiH, većinom ovdje rođeni, druženjem uče maternji jezik i njeguju bh. kulturu i tradicije…

Mladima je sve najbolje poželio Mehmed Ćelam (48), predsjednik Oblasne organizacije bh. udruženja regije Skåne, kazavši kako je na omladini budućnost Saveza bh. udruženja u Švedskoj.

Mehmed Ćelam predsjednik i Asim Cerić sekretar Bh. udruženja Skåne regije

– Na području regije djeluje Oblasna organizacija bosanskohercegovačkih udruženja sa 2.169 članova u 10 bh. udruženja, koja su u 6 gradova južne Švedske: Malmö 4 bh. udruženja, Helsingborg 2, Landskrona, Trelleborg, Eslöv i Ystad sa po jednim bh. udruženjem. Aktvnosti djece i omladine, njihovo druženje i učenje bosanskog jezika, kroz različite sekcije kulture glavni su zadatak djelovanja.

Organizaciju i tehničku pomoć pružio je Asim Cerić, sekretar Oblasne organizacije Skåne.

– Ovo je Četvrti Susret omladine Oblasne organizacija bosanskohercegovačkih udruženja regije Skåne, dosada su domaćini bili: „Bosanska krajina“ Malmö, „BiH 92“ Trelleborg, „Rubin“ Eslöv i ove 2022. godine ponovo „BiH 92“ Trelleborg.

Četvrti susret bh. omladine regije Skåne zvanično je otvorio Fikret Tufek, novinar.

– Ništa ljepše od druženja bh. mladosti, vi ste budućnost i snaga BiH i odavde iz Švedske, jedne od najrazvijenijih i najdemoktaskijih zemalja svijeta, glasanjem se iskažite, istaživanja kažu da tek čtvrta generacija doseljenika se intergriše: poštujte i švedsku i bh.kulturu i tradicije, vi ste građani svijeta. Čitajte i bh. pisce, čijim stihovima ću vam dočarati BiH: „Mora“ Abdulaha Sidrana, „Bosna“ Nedžada Ibrišimovića, „Zapis o zemlji“ Maka Dizdara, „Kozarac“ Muhidina Šarića…, jer vi ste nada BiH.

Kviz Upoznaj BiH

Kviz je o domovini Bosni i Hercegovini, sve elektronski, šest ekipa, 18 pitanja, na velikom platnu se vide i pitanja irezultati i četiri varijante s jednim tačnim odgovorom: Quiz Scaneboard „Kohoot“ att home“ , učestuje šest ekipa, s različitim brojem takmičara, sve uz šalu i priču o našoj zemlji BiH.

Saznajemo da je BiH postala nezavisna 1992, da graniči s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, dsa je drugi po veličini grad Banjaluka, da je Maglić najviša planina, da se Neretva uliva u Jadransko more, da Je Hutovo blato kod Čapljine, da je Perućica prašuma u BiH, da je Ivo Andrić nobevlovac, da je Mustafa Nadarević Bosanac, da u Švedskoj živi preko 100.000 bh. doseljenika, prepoznajemo zimsku idilu Igmana, vodopad Jajce, da je na Eurosongu BiH bila zadnji put 2016, da je Stari most u Mostaru obnovljen 20024, da je olimpisjki bh. znak bio Vučko,da je Edin Džekoigrao za sedam klubova, da je Tanović dobio oskara za „Ničijuzemlju“ i da su na fotografiji pjevači Jasmin Fazlić i Amar Hodžić.

Na 3. mjestu „Majkini pilići“, na 2. mjestu „Seniori“ i na 1. mjestu „Crnogorci“, a još su učestvovali: „Miješani“, „Dubičanci“ i „AC“.

Druženje mladih porijeklom iz BiH u Trelleborgu, koji su uglavnom rođeni u Švedskoj, ali vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i uče maternji jezik, te njeguju bh. tradicije druženjem, zbog čega su Susreti omladine i zamišljeni, bilo je i na ovom Četvrtom Susretu omladine u prvom planu.

Uz bosansku muziku i hranu i specijalitette iz BiH u izobilju, mladi su se družili do ponoći, pjevali pjesme iz BiH, i igrali neprestano bosanska kola, jer su šmek davali i kola započinjali folkloraši „Bosanske krajine“, njih čak 18 koji su došli, kako kažu „da se izigraju i druže za svoju dušu“!

Izvanredno dobri domaćini bili su mladi iz „BiH 92“ Trelleborg: Elvira i Elda Ćelam, Ida Izetagić, Lejla i Erna Imširović i Amir Subašić, kojima su pomogli i odrasli: Mersiha Ćelam, Amira Bukić, Sajma Krivdić i mnogi drugi. Hrana, uz domaće specijalitete je bila iz restorana „Folkets Park“, i niko se nije požalio, mada su pripremili brdo hrane, ali neka žale oni koji nisu došli, a najavili dolazak!

Nadamo se da će naredni Peti Susret omladine biti sigurno i još bolji i posjećeniji, poželili su to od sveg srca bosanskohercegovački mladi iz Trelleborga.