Stranke ljevice ostaju na vlasti do redovnih izbora 2022. godine

0
253

Gradićemo jaču i sigurniju Švedsku, poruka je novog-starog premijera, nakon što je parlament dao ponovo podršku crveno-zelenoj lijevoj alijansi, te neće biti vanrednih izbora u vrijeme pandemije.

Piše: Fikret TUFEK

Kompromis je bio jedino rješenje, u ovom, kako ga mnogi opisuju historijskom trenutku, u kojem se našao švedski parlament, te kada je samo jedan glas bio u korist lijeve crveno-zelene alijanse u odnosu na stranke desne opozicije. Parlament je opet, nakon izglasanog nepovjerenja 21. juna, izabrao ponovo vođu Socijaldemokrata (S) stefana Löfvena za švedskog premijera, kazao je glasnogovornik švedskog parlamenta Andreas Norlen (M).

Već 9. jula 2021. godine će raniji, odnosno sada već ponovo predloženi premijer Löfven izići sa prvim prijedlozima za formiranje „nove/stare“ švedske vlade, koju će ponovo, kao i dosada, činiti samo dvije partije: Socijaldemokrati (S) i Milje partija (MP).

Veoma je kompikovana švedska politička scena, što pokazuju i rezultati parlamentarnog historijskog glasanja: 116 glasova za (Socijaldemokrati (S) i Milje partija (MP), 173 protiv (Moderati (M), Kršćanski demokrati (KD), Liberali (L) i Švedski demokrati (SD) i 60 uzdržanih  (Partija Lijevih (V), Centar partija (C) – pošto je manje od polovine glasalo protiv (trebalo 175 glasova da bi se imala parlamentarna većina!), ponovo je izabran stari, sada već novi premijer Stefan Löfven, koji je faktički, uz 116 glasova „za“ i 60 „uzdržanih“ obezbijedio krhku i tanku podršku od 176 delegata, čak jedan glas više, jer je i jedan delegat Liberala: Nina Lundström (L) to podržala.

Stefan Löfven: Povjerenje da vodim Švedsku

– Mogu konstatirati da mi je parlament izglasao povjerenje da i dalje vodim Švedsku, kako bi švedski narod izišao iz parlamentarne i političke krize, te da se ne održavaju vanredni parlamentarni izbori u vrijeme pandemije, što nikome nebi koristilo, kazao je na pres konferenciji novi stari premijer Löfven. Gradićemo jaču i sigurniju Švedsku, naglasio je Löfven, te podcrtao da neće biti kompromisa u borbi protiv grubog kriminala, te da ni jedna kruna neće otići u ruke kriminalcima.

Različite ocjene „slabe/jake“ vlade

Potpuno i dijametralno su suprotne ocjene nakon historijskog glasanja švedskog parlamenta: od toga da će ovo biti „historijski slaba vlada“ prema vođi Moderata Ulfu Kristerssonu (M), do toga da će ovo biti „historijski jaka crvenozelena vlada“ prema jednoj od vođa Milje partije Märti Stenavi (MP), koja uz to ističe borbu za klimu i jednakost.

Stranke desne orijentacije nadaju se da ova „nova/stara vlada“ je samo kompromisna prelazana vlada, do izbora na jesen 2022. godine.

Mnogi smatraju da će ova vlada imati krizu već najesen, kada će trebati usvojiti budžet, jer Liberali (L), iako su je prećutno podržali, idu u opoziciju i predložiće svoj budžet, ističe vođa Anni Lööf (L).

Vođa Kršćanskih demokrata Ebba Busch kaže da je Švedska dobila vladu koja se fokusira više na opstanak nego rješavanje državnih problema.

Vođa ekstremno desne partije Švedski demokrati Jimmie Åkesson (SD) kaže da su očekivali drukčiji rezultat i da su priželjkivali ekstra izbore, na kojima bi, misli on, imali pobjedničke rezultate, mada je i ovo značajno jer su se Moderati (M) i Kršćanski demokrati (KD) sada približili njegovoj SD-partiji, te da će te partije desne orijentacije, uz pomoć Liberala (L), pobijediti na narednim parlamentarnim izborima u Švedskoj, na jesen 2022. godine.

4 miliona umrlih od korone u svijetu

U svijetu je do 7. jula 2021. godine od koronavirusa covid-19 umrlo preko 4 miliona osoba, zaraženih je ca 185 miliona, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije, koja ističe da se svijet nalazi u jako rizičnoj fazi pandemije, koja još nije prestala.

Šef ove organizacije Tedros Adhanom Chebreyesus upozorava da su se mnoge zemlje previše opustile, iako imaju značajan broj vakcinisanih, jer pandemija još traje i nije savladana, potrebna je velika opreznost prije potpunog ukidanja restrikcija u svim zemljama svijeta.

Švedska: pandemija jako opada

U Švedskoj je do 7. jula 2021. godine umrlo ukupno 14.639 osoba, dok je zaraženih ukupno bilo 1.092.083 osoba. Švedska ima 10,2 miliona stanovnika.

Generalno gledajući u Švedskoj je zaraza koronavirusom u najvećem dijelu zemlje jako niska, jedino je u 2 od 21 regiona relativno viša: Norrbotten i Värmland.

Zadnjih dana, kraj juna i početak jula 2021. godine, za 14 dana, na 100.000 stanovnika,  je državni prosjek zaraženih u Švedskoj 36 osoba – taj prosjek je u aprilu 2021. godine bio 794 osobe!

To znači da je broj zaraženih osoba u Švedskoj od aprila do juna 2021. smanjen za više od 22 puta!

Vakcinisanje u Švedskoj do 7. jula 2021. je nešto iznad EU-prosjeka: 5.352.692 osobe ili 65,4 posto su dobile jednu dozu vakcine, dok je dvije doze vakcine dobilo 3.467.719 osoba ili 42,3 procenta.

Odmor u prvom planu

Iako je zvanična preporuka švedskih institucija da se bez nužnog razloga ne putuje iz Švedske sve do 30. septembra 2021. godine,mnogi odlaze na odmor put juga uz poštivanje mjera zaštite i putovanja: da su primili dvije vakcine odobrene od EU, da imaju negativan test ili potvrdu da su preležali koronu.

Ministarstvo inozemnih poslova Švedske preporučuje da se sada ne putuje u zemlje: koje su izvan EU, EES Schengen-a, te da se ne putuje u Veliku Britaniju.

Sigurne zemlje u koje možete putovati: Australija, Novi Zeland, Ruanda, Singapor, Južna Koreja, Tajland, Izrael, Japan, Albanija, Libanon, Sjeverna Amerika, Srbija, SAD, Hongkong, Makao i Tajvan. Više saznajte na: Utrikesdepartementets frågor och svar om reseavrådan ;
Utrikesdepartementet om reseavrådan till och med 1 september

Pravila za putovaja

Stanje je još uvijek nesigurno u većini zemalja. Putujte samo ako morate. Pazite i slijedite pravila:

Ne putujte ako imate simptome. Istražite koja pravila važe u zemlji gdje ćete putovati. Pravila se često brzo mijenjaju, imajte APP: appen UD Resklar. Tamo možete naći aktuelne informacije o vašem cilju putovanja. Posjetite i preporuke švedske ambasade, webb: Sweden Abroad (švedski i drugi jezici).

Švedske uprave neće pomoći ako se morate vratiti zbog pandemije koronavirusa

Istražite više o putovanju tokom pandemije

Broj na koji možete zvati Ministarstvo inozemnih poslova za inozemna putovanja vezano za koronavirus: 08-405 92 00, ili telefon Ministarstva inozemnih poslova akutne situacije: 08-405 50 05.

Više možete saznati o pandemiji na: Regeringens webbplats , Transportstyrelsens webbplats

Potvrde o putovanju

Istražite trebate li potvrdu o putovanju, jer različite zemlje traže različite potvrde da biste mogli u zemlju, to izdaju i neke zdravstvene ustanove, pročitaj više na: Folkhälsomyndighetens webbplats.

Iz Švedske se može putovati i u BiH

Od 9. jula 2021. godine Švedska je među sigurne zemlje za putovanja uvrstila još 11 zemalja: Armenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bruneji, Jordan, Kanada, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Katar i Saudijska Arabija, saopćilo je Ministarsstvo vanjskih poslova Švedske.

Ranije je na listi sigurnih bilo 16, sada se dodaje još 11, što je ukupno 27 sigurnih zemalja.

Dakle, iz Švedske se od 9. jula može putovati bez ikakvih problema i u BiH, jer je skinuta sa liste zemalja za koje je bila preporuka da se u njih ne putuje!Plan je da u preporuci za zemlje u koje ne treba putovati budu samo one zemlje i regioni gdje su rezultati proširenosti pandemije iznad prosjeka. Pošto se rezultati u različitim zemljama mogu brzo promijeniti odgovornost je na svima onima koji će putovati da prate i čitaju preporuke prije polaska na put.