Sretan ti rođendan korpuse peti!

0
280

Centralna manifestacija obilježavanja 29. godišnjice formiranja Petog korpusa Armije RBiH održana je 21. oktobra 2021. godine, po prvi put u Sanskom Mostu.

Piše: Fikret TUFEK

Tim povodom održana je svečana akademija na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu, uz prisustvo velikog broja bivših boraca Petog korpusa, boraca Armije RBiH, predstavnika političkog, društvenog i vjerskog života, delegacija i građana.

Evocirane su uspomene na slavne dane formiranja Petog korpusa, oružane formacija koja je, zbog svoje snage i ratnih pobjeda dobila i nadimak „Sila nebeska“, kao i na ratne operacije u kojima su sudjelovali borci ovog proslavljenog korpusa. Programom obilježavanja održan je i čitav niz drugih događaja, uz ostalo 20. oktobra organizovan je obilazak šehidskih spomen obilježja i groblja u svim gradovima Unsko sanskog kantona, uz polaganje cvijeća, učenje fatihe i odavanje počasti.

Relizirane su posjete i obilasci turbeta Adila Bešića, Izeta Nanića i Mehmeda Alagića; upriličena je i posjeta kasarni „Adil Bešić“, kao i prezentacija budućeg muzeja posvećenog Petom korpusu. Tokom 21. oktobra održan je i prijem ratnih starješina Petog korpusa u kabinetu načelnika općine Sanski Most.

Centralni događaj, svečana akademija na Trgu liljana, bio je u centru pažnje građana Sanskog Mosta, sav saobraćaj bio je preusmjeren tokom manifestacije.. Organizacioni odbor je informirao da je bio značajan odziv bivših boraca, ali i građana Sanskog Mosta, koji su uveličali ovu značajnu manifestaciju.

Husnija Avdagić, penzionirani major

– Ovaj predivni sunčani dan u Sanskom Mostu okupan je slavljem u povodu 29. godišnjice Petog korpusa Armije RBiH, koji je pronio slavu otpora nenaoružanog naroda i pokazao da se sloboda srcem brani, da je BiH naša neuništiva domovina.

Faris Hasanbegović, načelnik općine Sanski Most

– Na spisku nestalih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata u toku agresije na BiH, koji se nalazi na spomen-ploči, koja je upravo tu pored nas na Trgu ljiljana, preko 800 je žrtava civila u Sanskom Mostu. Ubijani su nedužni Sanjani i 8. i 9. oktobra 1995. samo dan-dva prije oslobođenja Sanskog Mosta 10. oktobra 1995, ali Sanski Most je pokazao da ne može biti bez slobode, čemu je značajno doprinio Peti korpus.

„Spomen na 5. korpus ne gajimo samo mi u Krajini, nego i ljudi širom BiH. Svjesni smo da je oslobađanjem i uspjesima u operaciji ‘Sana 95’ ubrzan proces završetka rata, odnosno u značajnoj mjeri povećana mogućnost opstanka BiH“, kazao je komandanta u Petom korpusu Amir Avdić.

„Ponosni smo na časnu i herojsku borbu Petog korpusa; bilo bi dobro i sa naučnog aspekta govoriti o značaju onog što je uradio korpus,  o značaju očuvanja Bihaćkog okruga za ustavnopravni poredak BiH“, kazao je ratni komandant u Petom korpusu Sead Jusić.

Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, zona odgovornosti obuhvatala je tadašnju slobodnu teritoriju Bihaćkog okruga. Imao je 618 oficira, 829 podoficira i skoro 9.000 vojnika. Predvođen generalom Atifom Dudakovićem u operaciji ‘Sana 95’ porazio je neprijateljske snage i oslobodio Veliku Kladušu, Bosansku Krupu, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most. Dvojica pripadnika Petog korpusa ARBiH Adil Bešić i Izet Nanić posthumno su odlikovani najvišim armijskim odlikovanjem Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Tri brigade su kraj ratnih dejstava dočekale sa počasnim nazivom slavne: 501., 503., i 511, a dvije kao viteške: 502. bihaćka i 505. bužimska brigada.