Smrt doktora Pašagića zabrinula struku, hoće li se uključiti i Tužilaštvo KS?

0
474

Smrt doktora-epidemiologa Šefika Pašagića koji je bio smješten u izolatoriju na Podhrastovima osim što je šokirala njegovu porodicu, saradnike, i javnost s obzirom da je prije petnaestak dana davao izjave oko koronavirusa, otvorila je i pitanja o načinu na koji se pruža zdravstvena njega oboljelim.

Već nekoliko dana zaredom šefica Kriznog štaba KS Aida Pilav ponavlja skoro identičnu rečenicu o broju pacijenata smještenih na Podhrastovima ne detaljišući o njihovom zdravstvenom stanju.

U Sarajevu su preminula četiri pacijenta 52-godišnja žena, 50-godišnja žena, 61-godišnji doktor Pašagić i jedna osoba za koju nisu objavljeni ni spol ni godine.

Doktor Dragan Đokanović nakon smrti kolege Pašagića objavio je duži status na Facebooku.

„U izolatoriju Klinike za plućne bolesti u Podhrastovima, KCUS, od posljedica zaraze koronavirusom preminuo je, 05. aprila 2020. godine, 61-godišnji dr. Šefik Pašagić, specijalista epidemiologije… Počivaj u miru, kolega…

Kada se pročitaju izjave, koje su nadležni u Sarajevu davali medijima prethodnih dana, da se primijetiti da niko od njih nije spomenuo da je na KCUS-u u teškom stanju kolega Šefik Pašagić.

Dr Aida Pilav, epidemiolog Kriznog štaba Kantona Sarajevo, na konferenciji za novinare,  3. aprila, čak naglašava da teški pacijent nije na respiratoru, ne govoreći o kojem je pacijentu riječ. Ako je mislila na kolegu Pašalića, da je on taj teški bolesnik i da nije na respiratoru, onda bi dr Aida Pilav i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović morale javnosti da objasne zašto taj ‘teži slučaj’, kako je rekla dr Pilav, nije u tom trenutku bio na respiratoru?

Svakog sarajevskog ljekara trebalo bi da zabrine činjenica da, direktorica KCUS-a dr Sebija Izetbegović, nijednom svojom javno izgovorenom riječju nije ni nagovijestila da je naš kolega Pašalić životno ugrožen”, naveo je doktor Đokanović.

Tužilaštvo KS već je otvorilo predmet o smrti 52-godišnje žene koja danima nije testirana na koronavirus iako je imala sve simptome. Ona nije testirana samo iz razloga što nije bila utvrđena poveznica sa nekim već zaraženim ili zemljom koja je žarište koronavirusa.

Tek nakon smrti kod A.K. je potvrđen koronavirus, a zatim i kod njene kćerke. S obzirom da još nije izvršena obdukcija koju je naložilo Tužilaštvo KS, još uvijek nije izvršen ni ukop preminule.

Tužilaštvo KS i u slučaju doktora Pašagića trebalo bi utvrditi da li mu je odbijena ljekarska pomoć i testiranje, kao i da li mu je pružena adekvatna zdravstvena njega.

fokus.ba