Slučaj nasilja u Vetlandi uznemirio Švedsku

0
523

Švedsku i Europu je uznemirio „slučaj u Vetlandi“ 3. marta, kada je bez ikakvog razloga 22. godišnji muškarac, afganistanskog porijekla, nasumice nožem povrijedio sedam muškaraca. Policija je brzo uhapsila napadača pucavši mu u noge. Slučaj se tretira kao pokušaj ubistva, a ne terorizam!

Piše: Fikret TUFEK

Napad nožem je izveo 22-godišnji muškrac afganistanskog porijekla, a desio se na pet različitih mjesta u kvartu u centru Vetlande, prema prvim informacijama nije bio uzrokovan bilo kavim provokacijama.

To što mi iz policije možemo kazati je da smo dobili dojavu, došli na lice mjesta, prekinuli dalje smrtonosne napade i uhapsili počinioca, kazala je Carina Lennquist, šef policije regije Öst (Istok).

Događaj se zasada tretira kao pokušaj ubistva sedam osoba, a Säpo (Policija za sigurnost) istražuje postoji li neki teroristički motiv iza napada. Dakle, zasada je to čin nasilja.

Događaj uzbudio nordijsku i europsku javnost

Počinilac u Vetlandi, Jönköping region (srednja Švedska, ca 300 km od Malmöa prema Stockholmu), atakovao je nožem na naizgled nasumično odabranih sedam muškaraca. Prema prvim informacijama tri osobe su zadobile povrede opasne po život, dvije su ozbiljno povrijeđene. Većina povrijeđenih je bila na intenzivnoj njezi, ali dan poslije opisuje se stanje za sve kao stabilno.

Policija je alarmirana u 14:54 sati, 3. marta 2021. godine. Dojava je bila da mlad čovjeka napada oštrim predmetom više osoba u centru Vetlande u Jönköping regiji. Policija je stigla na mjesto događaja za tri minuta nakon dojave. Tada je policija vidjela da je više osoba povrijeđeno, a onda su uhapsili osumnjičenog napadača: 22-godišnji muškarac koji je dotada napao nožem sedam osoba.

Događaj je uznemirio švedsku ali i širu nordijsku i europsku javnost, jer se sumnjalo na terorizam.

Policija prilikom hapšenja pucala napadaču u noge

Najviše 20 minuta je prošlo od dojave do hapšenja osumnjičenog 22-godišnjeg napadača. Tokom hapšenja jedan policajac je pucao iz službenog oružja, čiji je metak, prema agenciji Aftonbladet, pogodio napadača u nogu, što je i policija kasnije potvrdila. Nakon hapšenja napadač je prebačen u bolnicu, u kojoj ga čuva policija. Napadač je dan nakon događaja, 4. marta zadržan u policiji i osumnjičen za napad i pokušaj ubistva na sedam osoba. Kratko preslušavanje bilo je u prisustvu službenog advokata. Tužilac je zatražio daljnji pritvor radi istrage, napadač je osumnjičen za napad sa pokušajem ubistva. Preliminarna istraga pred sudom (tingsrätt) odžana je 5. marta u Eksjö-u.

Sedam osoba povrijeđeno

Napad je izvršen na više mjesta u centru Vetlande, tom prilikom je povrijeđeno sedam muških osoba, rođenih između 1945 – 1985. godine. Tri su osobe zadobile povrede opasne po život (kasnije je stanje proglašeno stabilnim), dvije su zadobile ozbiljne povrede, dvije umjerene i jedna lakšu povredu (u čemu je uračunat i počinilac). Svi su u vrijeme slanja informacije (5. mart) još u bolnici.
Policija je potvrdila da ne postoje indicije o bilo kakvoj povezanosti počinioca i žrtava.

Policija sigurnosti istražuje motiv

Događaj je rubriciran u prvoj fazi istrage kao pokušaj ubistva u sedam slučajeva. Ta ocjena je još na snazi, ali Policija za sigurnost (Säpo) istražuje i moguću povezanosti sa terorizmom, odnosno postoji li eventualno teoristički motiv iza ovog napada?! Policija je pretresla i napadačev stan.

Osumnjičeni: „čovjek na svoju ruku“

Osumnjičeni 22-godišnji čovjek je došao u Švedsku iz Afghanistana 2016. godine i dobio boravišnu dozvolu 2017. godine. Prema drugim izvorima došao je u Švedsku 2018, prema podacima policije preselio se u Vetlandu u aprilu 2019. Počinilac je poznat policiji odranije za manje prekršaje, te osuđivan je zbog korištenja kanabisa (cannabis). Na sudu jeranije osumnjičeni priznao manje prekršaje za upotrebu narkotika, zbog čega je osuđen da plati ukupno 1.500 kruna.

List Aftonbladet je pričao sa osobama u Vetlandi o 22-godišnjaku kojega poznaju i opisuju kao dobru osoba. Nekoliko lica ga je opisalo i kao osobu koja je bila zabrinuta i nije dobro izgledala.


List Dagens Nyheter je razgovaraosa bratom osumnjičenog koji je kazao da mu je brat ponekad izgledao ludo i pomalo „udaren u glavu“! Na pitanje da li je to teror brat osumnjićenog je odlučno rekao: ”Ne, ne… on je potpuno nezainteresiran za tako nešto!“

Nastavlja se istraga

Osumnjičeni počinilac u Vetlandi, 22-godišnji muškarac afganistanskog porijekla i dalje je na traženje policije i suda u istrazi i u pritvoru. Nadležno tužilaštvo (Åklagarmyndigheten) održalo je 5. marta istragu o hapšenju u Eksjö-u. Policija je izvjestila da se osumnjičeni preslušava mada je još bio na njezi u bolnici nakon što mu je policija pucala u noge.

Prekinuli smo daljnje napade, kazala je Carina Lennquist, regionalni šef policije.
Svi povrijeđani su muškarci, stanje kod svih je stabilno, nitko nema povrede opasne po život, te nitko od povrijeđenih nije imao nikakve relacije sa osumnjčenim 22-godišnjakom!


Motiv je još nepoznat. Ako budu postojali konkretni dokazi onda će slučaj ptreuzeti Policija za sigurnost (Säpo).

Vetlanda komuna: Čin ludila

Vetlanda komuna je održala konferenciju za medije 4. marta zbog ovog nemilog i opasnog događaja.Grozno dešavanje, čin ludila koji je za nas dosad bio nepoznat, kazao je Magnus Färjhage, direktor komune, istaknuvši žaljenje pogođenim porodicama. Färjhage je čak zamolio javnost da ne širi neosnovane glasine.

Mi smo komuna u šoku, ovo je velika noćna mora za sve nas, kazao je vidno potrešen Henrik Tvarnö (Socijaldemokrati), predsjednik uprave komune.


Crkva je uvela dežurstvo za sve one koji su potreseni događajem i koji trebaju pomoć.
Javnost je osjetljiva na terorizam, jer u Švedskoj su najmanje petina stanovništa doseljenici.