Skandinavija i koronavirus: Države usvojile krizne pakete ekonomskih mjera

0
1055

Pandemija korona virusa (covid-19) hara svijetom od decembra 2019. godine: prema najnovijim informacijama Svjetske zdravstvene organizacije (VHO) do 16. marta 2020. godine registrirana su 124.101 slučaj zaraze u 113 zemalja, od čega je umrlo 4.566 osoba.

Piše: Fikret TUFEK

Situacija je slična u svim zemljama do kojih je korona virsu došao i svijet čini sve da se uspori razvoj bolesti i smanji broj oboljelih. Unatoč svim mjerama korona virus se nažalost i dalje širi a europske zemlje su postale epicentar zaraze i u njima se trenutno povećava broj oboljelih, iako je poznato da ove zemlje imaju jako visok standard.

Primjer skandinavskih zemalja i ekonomske mjere za ublažavanje korona virusa

Skandinavske zemlje su među najrazvijenima u svijetu i Europi te je interesantno ukratko sagledati kako se one bore sa korona virusom, šta sve poduzimaju i čine da se situacija koliko-toliko uredi.

Švedska usvojila Krizni paket od čak 300 milijardi kruna (ca 30 milijardi eura)

Procjene su da će korona virus (coronaviruset) imati negativan ekonomski uticaj na cijelo društvo. Ministrica finansija Magdalena Andersson (S) je predstavila krizni pakte zajedno sa ostalim partijama koje čine švedsku vladu (socijaldemokrati, milje, lijeva, centar i narodna), kazavši: ”Fokus je na švedske firme i švedski posao, zaposlenost”.

Niz mjera se uvodi kao: novi sistem za kratkoročne otkaze počev od 16. marta, što treba da smanji koštanja firmama. Pritom država prigodno tokom aprila i maja preuzima koštanja poslodavaca za bolovanja. Uz to ulazi i prijedlog smanjenja koštanja od 50 procenata za poslodavace, pri čemu će zaposleni dobiti 90 procenata plaće, u čemu država stoji iza razlike u isplati. Prijedlog stupa na snagu 7. aprila, ali važi retroaktivno od dana uvođenja – 16. marta. Paket sadrži i tzv. osiguranje likvidnosti za firme koje dobijaju odgodbu za plaćanje izdataka za poslodavce, preliminarni porez na plate i porez na promet. Prema aktivisti Narodne partije Matsu Perssonu krizni paket Švedske je značajno veći u odnosu na slične paket-mjere koje su uvedene u Norveškoj i Danskoj! Partija Centra ističe da vlada ipak ne može kompenzirati u potpunosti firme i domaćinstva.

Čak i partije opozicije odobravaju krizni paket, tako Elisabeth Svantesson kaže: ”Jako je važno da se sada spase švedske firme.” Jakob Forssmed iz Kršćanskih demokrata također daje podršku svim mjerama. Predstavnik Sindikata Karl-Petter Thorvaldsson isto je pozitivan, ali ističe potrebu više mjera podrške osobama koje žive kao samci i koji ostanu bez posla.

Norveška daje milijarde firmama

Norvešaka vlada je odvojila 97 milijardi norveških kruna (ca 9,7 milijardi euro) kao podršku likvidnosti firmama tokom djelovanja korona virusa. Otprilike pola, 50 milijardi notveških kruna ide za etabliranje državne garancije za bankarske zajmove, poebno usmjerene za male i srednje firme. Otprilike isto toliko novca će se upotrijebiti za ponovnu uspostavu državnih fondova obligacije, koji su uspostavljeni tokom finansijske krize 2009. godine. Fond će dati privredi obligacione kredite.

Danski krizni paket kao zaštita firmama

Glavni cilj mjera u Danskoj je zaštita firmi i zaposlenih, a predlaže se čitav niz mjera koje će se provoditi sve do 9. juna 2020. godine. Između ostalog država može stajati iza isplata 75 procenata stalno zaposlenih osoba, ako im firma dozvoli da budu kod kuće umjesto da im da otkaz. To se odnosi na firme koje bi trebale otpustiti najmanje 30 procenata od svojih zaposlenih, ili više od 50 osoba, koje mogu tražiti kompenzaciju. Paket danskih mjera će koštati otprilike 3,77 milijarddi švedskih kruna (ca 377 miliona eura).

Finska: ugroženi radnici Finnair

Ova renomirana aviokompanija otpušta čak 90 procenata radnika već od 1. aprila zbog korona virusa i gotovo prekida u aviosaobraćaju. Tokom 16-31. marta Finnair će ukinuti preko 2.000 dogovorenih letova, za više od 20 destinacija, među ostalima i Stockholm. Ovo vrijedi sve dok se ne promijeni stanje sa korona epidemijom, što će očito trajati mjesecima..!

Različite mjere u svijetu

Države širom svijeta poduzimaju različite ekonomske mjere kako bi pomogle svoje ekonomske sisteme, firme i zaposlene u vrijeme dok se korona virus širi i nameće jednostavno prilagođavanje. Tako Američka centralna banka (Federal Reserve) smanjuje svoju najvažniju tzv. upravnu kamatu sa 0,75 procentnih podioka na svega 0-0,25 procenata! – to je drugi put u samo dvije sedmice, kako bi se umanjili ekonomski efekti širenja korona virusa. Fed lansira također široku platformu kao državnu potporu od čak 700 milijardi dolara, a što će se sve uskladiti sa Europskom centralnom bankom i istovremeno sa centralnim bankama u Velikoj Britaniji, Kanadi, Japanu i Švicarskoj.

Švedski model i mjere koje pomažu

Niz mjera poduzela je Švedska kako bi umanjila djelovanje korona virusa, koji uzima danak i u najrazvijenijim zemljama svijeta. Unatoč padu berze u Stockholmu, gdje je pad OMXS-indeksa na najnižem nivou poslije ljeta 2016, te gdje berza bilježi svakodnevni pad: 17 procenata samo u prošloj sedmici (9-15. mart): švedska država se bori kriznim paketom mjera da se zaustavi negativno djelovanje korona virusa, jer je svjesna da berze strmoglavo padaju i u drugim EU-zemljama ali i u vodećim azijskim zemljama.

Potreba otvaranja granica unutar EU – apel iz Švedske!

Ikea je na dva dana zatvorila glavnu kancelariju u Älmhultu, a 2.300 radnika je ostalo kod kuće čekajući šta će se dalje dešavati. Švedska je u problemu jer nije dobila isporučenu opremu za bolnice iako je tu opremu ne samo na vrijeme naručila već unaprijed i isplatila – ali EU-granice su zatvorene! Švedska je uputila apel EU da se sagleda stanje i da se granice između EU zemalja otvore!

Švedske pikanterije uz epidemiju

Čak 13 majki prije porođaja bilo je zaraženo korona virusom, ali svi 13 beba je zdravo! – jedino svjetlo u mraku. Ima i drugih primjera, kao npr. da Švedska ne planira prisilnu izolaciju starijih osoba (kao što se predlaže u Velikoj Britaniji). Jedino što je stupilo na snagu jeste da nema posjeta starijima u bolnicama, izuzev u iznimnim slučajevima. Korona virus utiče međutim na standard penzionera kroz pad vrijednosti pojedinih penzionih fondova. Već su opale premije penzije jer su njihovi fondovi izgubili na vrijednosti, a očekujese i pad vrijednosti tradicionalnih penzijskih fondova. Penzije se sastoje od državnog (opća penzija) i dijela od firmi (službena penzija), obje su pod uticajem ekonomije. Biroi rada su isto pod pritiskom zbog velikog otpuštanja radnika, te će država i tu morati značajno pomoći, bez privređivanja ništa neće biti kao što je bilo kad je bila tzv. „redovna situacija“.

SAS (avio firma) trenutno otpušta 10.000 saradnika, što je 90 procenata radne snage! Ugrožena je i dodjela pošte u Švedskoj i glavna firma Postnord upozorava sa da se mora obustaviti isporuka i prijem pošte i paketa za inostranstvo.

Situacija dramatična – granice se neće zatvarati!

Ovo upozorenje iznio je švedski ministar privrede Ibrahim Baylan (S), nakon što SAS, koji je poludržavna firma, otpušta čak 10.000 radnika, što je najgore to je bilo očekivano..! Unatoč svemu švedski premijer Stefan Löfven kaže da Švedska neće zatvarati granice iako su pred nama teška vremena, sa velikim izgledom na duži period. „Svaka žena i muškarac u Švedskoj trebaju uzeti dio odgovornosti na sebe, za svoje i najbolje svoje zemlje!“ Tako to rade Šveđani: „ni po babu, ni po stričevima“, jer ovdje je zaista prava demokratija na djelu u praksi, i kada se korona epidemija tretira, svi su isti, ali država određuje prioritete. Svi disciplinovano izvršavaju sve mjere koje država poduzima, pa je čudo da se epidemija i ovdje raširila unatoč disciplini i blagovremenim mjerama!

Javne mjere opreza

Opće upozorenje izdao je MSB koji upozorava švedski narod da „ostane kod kuće ako su bolesni, peru ruke i izbjegavaju posjete bolnicama i starijim!“ – da se smanji broj oboljelih i ustavi zaraza! Dok ovo pišemo u Švedskoj je 16. marta zabolježen treći smrtni slučaj od korona virusa, dok se još četiri osbe liječe na intenzivnoj njezi u Stockholm regiji.                                                                                                   

U zdravstvu se već vrše prioriteti                                                                                                                                         Kako bi se ublažilo djelovanje korona epidemije Socijalna državna uprava traži nacionalnu podršku mjerama prioriteta u oblasti zdravstva. Uzeće se u obzir i etičke norme, da se prvo zaštite one profesije bez kojih se ne može, npr. zdravstveni radnici, i bez kojih bi se epidemija širila brže i više. Konstauje se da još danas 5 od 100 osoba koje su u bolnici ne dobija zadovoljavajuću zdravstvenu njegu u smislu sigurnosti i miljea; korona virus prijeti da se poveća broj ugroženih do 60 procenata!

Nastava još uvijek traje

Švedska još nije zatvorila rad obdaništa, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, viših i visokih škola i fakulteta. Epidemiolozi smatraju da to ne ugrožava zdravlje i ne pogoduje širenju korona virusa. Ostje da se sačeka i vidi..!

Odgođena sjednica Skupštine Saveza bh. udruženja u Švedskoj

Odgađaju se čak i mnogi skupovi bh. saveza udruženja u Švedskoj zbog korona virusa. Od Glavnog odbora Saveza bh. udruženja u Švedskoj i predsjednika Kenana Jašarspahića dobili smo obavijest: „Shodno situaciji, a u svrhu prevencije i suzbijanja širenja corona virusa, Glavni odbor Saveza bh. udruženja u Švedskoj, donio je odluku da se 29. godišnja skupština Saveza, planirana za 28. mart 2020. godine, odgodi do daljnjeg. O novom datumu održavanja 29. godišnje skupštine Saveza bićete na vrijeme obaviješteni, kaže se u saopštenju.