Širom svijeta obilježeni Dan nezavisnosti i Dan zahvalnosti

0
151

”Smrdi do neba” kazala je na bosanskom dr. Christina Doctare, velika prijateljica BiH, koja je na istom trgu u Stockholmu, prije dvije godine, vratila Nobelovu medalju, koju je i u BiH zaslužila, u znak protesta zbog dodjele Nobela za književnost Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici.

Piše: Fikret TUFEK

Koordinacioni odbor “The World for Bosnia and Herzegovina”(Svijet za BiH) organizirao je proslavu Dana nezavisnosti BiH 1. marta i Dana zahvalnosti 6. marta 2022. u 20 država i 44 grada u svijetu.

20 država – 44 grada

Države i gradovi u kojima su obilježeni 1. mart Dan nezavisnosti i 6. martt Dan zahvalnosti:

Australija: Sidney, Melbourne, Austrija: Salzburg, Belgija: Brussels, BiH: Tuzla, Maglaj, Zenica, Danska: Odense, Finska: Turku, Francuska: Paris, Hrvatska: Rijeka, Pula, Istra, Split, Dubrovnik, Irska: Dublin, Italija: Rome, Kanada: Toronto, Hamilton, Ottava, Nikaragva: Managua, Nizozemska: Alkmaar, Amsterdam, Den Haag, Ermelo, Tilburg, Utrecht, Norveška: Oslo, Njemačka: Geislingen, Stuttgart, Frankfurt, Španija: Cordoba, Švedska: Stockholm, Göteborg, Tanzanija: Arusha, Singida, Velika Britanija (UK): Derby, Victoria, London, Birmingham, Coventry, Hertfordshire, SAD (USA): Boston … više na:  https://www.facebook.com/worldforbosnia

dr. Adnan Mahmutović i Ajla Pepić

Nagrade ”Prijatelj Bosne”: Dr. Christini Doctare i organizaciji NBV

U Stockholmu su program uz Dan zahvalnosti vodili dr. Adnan Mahmutović i Ajla Pepić, koji su pročitali govor, koji je bio zajednički za sve skupove, s tim da je čitan na jezicima zemalja domaćina.

Nagrade ”Prijatelj Bosne” Dr. Christini Doctare uručila je aktivistica Teufika Šabanović, a nagradu NBV-u uručila je Fadila Jašarević. Ispred NBV-a nagradu je primila Karin Hagman, koja se tom prilikom zahvalila bh. građanima za njihovo učešće i doprinos NBV-u.

Dr. Christina Doctare je u divnom govoru uporedila agresiju na BiH sa napadom Rusije na Ukrajinu. Radi se o Dr. Christini Doctare, inače velikoj prijateljici BiH, ženi koja je dobila Nobelovu medalju za angažovanje u mirovnim snagama UN-a. Christina je jedna od najzaslužnijih za pomoć ženama žrtvama agresije na BIH. Doctare je Nobelobu medalju na istom ovom trgu vratila u znak protesta zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost negatoru genocida u Srebrenici Peteru Handkeu u decembru 2019 godine.

„Smrdi do neba“  

Dragi bh. prijatelji i porodice, ja vas volim! Pozdrav svim bh. građanima koji su došli iz BiH u Švedsku i pomogli izgradnju moje domovine, naše Švedske. Vi ste se jako dobro integrisali, hvala vam što ste ovdje! Svi se vi sjećate smrada koji se širio prije agresije na BiH, isti takav smrad osjeća se i sada, u agresiji na Ukrajinu. Smrdi do neba, kazala je prvo na švedskom, a onda na bosanskom! Prije dvije godine stajala sam ovdje, na istom ovom mjestu, kada sam pričala o agresiji na BiH i genocidu u Srebrenici, te vratila svoju Nobelovu medalju zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost pojedincu koji ne priznaju genocid u Srebrenici. Slike iz Ukrajine, nažalost, podsjećaju me na agresiju na BiH, kao da su iz Sarajeva ili BiH. Isto se dešava u Ukrajini. Vama iz BiH, koji ste ovdje u Švedskoj, 30 godina u miru i slobodi, hvala sa puno ljubavi i pažnje, hvala dragi moji..!

Kompletan video: Dr. Christini Doctare i Karin Hagman NBV:

U Stockholmu su se, uz Dan zahvalnosti, orile lijepe tradicionalne pjesme, nudile pite i kolači; divna osjećanja, sve je mirisalo na BiH i Švedsku, slobodu i mir, osudu agresije i rata, ma gdje on bio!

U govoru koji je držan u Švedskoj, ističe se:

„Građani BiH 1. marta 2022. obilježavaju jubilej, 30. godišnjicu proglašenja nezavisnosti domovine. Ovaj dan i ovaj čin su najzačajniji historijski i državotvorni akt BiH poslije Drugog svjetskog rata. Mnogi tvrde da je zbog ovog čina počeo rat, da je referendum za nezavisnost bio uperen protiv volje jednog naroda, što nije istina.“

Poruka javnosti

„Sa ovog mjesta poručujemo, naročito zvaničnicima i donosiocima političkih odluka u regionu, da je rat u BiH bio nepravedan, agresija Miloševićeve Srbije, a kasnije Tuđmanove Hrvatske na BiH. Bio je to rat nametnut od strane onih koji nikada u BiH nisu živjeli, koju BiH nisu htjeli prihvatiti, već su je željeli uništiti, podijeliti i rasparčati, a njene narode uvesti na krvavi bratoubilački sukob…“

Tri decenije nezavisnosti

„Uprkos tome što država BiH slavi tri decenije nezavisnosti, međunarodne priznatosti i članstva u UN, ne prestaju propagandne kampanje kojima se negira njena državnost i nezavisnost. Ignoriše i prekraja se hiljadugodišnja istorija BiH i svi kulturni slojevi od kojih je naša domovina sazdana. Mi sa ovoga mjesta, pozivamo sve građane BiH da odbace razarajuću politike mržnje i podijela, da prigrle svoje komšije i sunarodnike, da prigrle različitosti i našu zajedničku domovinu i sve konstruktivne politike koje vode ka pomirenju, suočavanju sa prošlošću, pravednom miru i opštem prosperitetu.“

Osuda agresije na Ukrajinu

„Ne možemo a da ne kažemo da 30. godišnjica nezavisnosti BiH dolazi u najmračnijem trenutku 21. vijeka, dok traje rušilački osvajački pohod razularenog i moćnog režima iz Moskve nad svojim slabijim i bratskim susjedom. Slike iz Ukrajine danas potresaju sve bh. građane. Sudbina i borba ukrajinskih građana je podsjetnik naše kolektivne traume. Kao nekada u BiH, danas se u Ukrajini brani međunarodno pravo, ljudska i građanska sloboda i prava, demokratske vrijednosti, pravo naroda da živi slobodan, nezavisan i zaštićen od progona i nasilja u demokratski uređenoj i pravnoj državi.“

Dan zahvalnosti

„Pored Dana nezavisnosti, ove godine obilježavamo i Dan zahvalnosti. On nije praznik, ali ovog 6. marta, mi građani BiH, u preko 20 zemalja svijeta izražavamo zahvalnost državama koje su prije 30 godina priznali BiH. Dan zahvalnosti  posvećujemo građanima, društvima i državama Evrope i svijeta koji su pomogli BiH i njenim građanima da prežive ratne strahote i primili bh. izbjeglice u svoje okrilje; koji su otvorili svoja vrata i ponudili siguran i dostojanstven život našim građanima u vremenima kada su sile mraka pokušavale sa lica zemlje izbrisati jednu zemlju, narod i kulturu. Zahvalni smo građanima i društvima koji su nam pružili ruku spasa i dali šansu da se okrijepimo, izliječimo, oporavimo, školujemo, radimo i izgradimo svoje domove u novim zemljama. Mi danas nismo vise samo Bosanci i Hercegovci, mi smo i Italijani, Finci, Danci, Nizozemci, Šveđani, Amerikanci, Kanađani, Australijanci, Danci, Francuzi, Belgijanci, Nijemci, Austrijanci, Norvežani, Švicarci, Britanci, Irci, Slovenci, građani Republike Hrvatske.“

Dijaspora pomaže svoju BiH

„Mi građani BiH nastavljamo naše aktivnosti u smjeru razvoja države, obrazovanja, zdravstva, ekonomije. Investiramo u našu zemlju i naše znanje i naš novac, tako da mlade generacije Bosanaca i Hercegovaca ne moraju da napuštaju svoju BiH. Da bismo mogli početi, mi moramo imati novi ustav, koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Moramo imati političare koji neće negirati genocid i vrijeđati druge narode. Moramo imati istinsku vladavinu prava tako da Republika Srpska, koja je priznata kao entitet i nakon masovnih zločina i genocida, ne može da ponovo pravi svoju vojsku. 10. decembra 2021, dok se dodjeljivala Nobelova nagrada za mir“ – ističe se u govoru koji je čitan na svjetskim jezicima u više od 20 zemalja svijeta i preko 44 grada.

Dr. Adnan Mahmutović, Stockholm

Okupili smo se u Stockholmu da bi se zahvalili našim prijateljima i svijetu za njihovu podršku i prijateljstvo koje su nam pružili, onda kada nam je bilo najpotrebnije. Ovakve su poruke odaslane u preko 20 zemalja svijeta: kakav lijep dan, hladan, ali to nam nije smetalo. Švedska violinistica Mona, veteran sevdaha, penzionerka koja je iznenada došla da bi nam se priključila. Svi smo bili zahvalni Christini Doctare koja je nakon dobitka nagrade „Prijatelj Bosne“ (Bosnias vänner), održala govor ljubavi, mira i poštovanja i time nas dirnula u srce, kao i inače, jer BiH stalno pomaže! Poruka na kraju zajednička: Da nam žive Bosna i Hercegovina i Švedska. Slava Ukrajini!

Amela Isanović, Göteborg

Ovdje smo u Göteborgu za Bosnu i Hercegovinu. Bosanci i Hercegovci u Švedskoj, iskupili su se uz Dan zahvalnosti, da se duboko zahvale Šveđanima za sve što su pružili, kada nam je bilo potrebno. Okupljene i prolaznike počastismo halvom, punjenim kiflama, djecu slatkišima. Podijelismo balone i knjige (na švedskom) našeg Midhata Ajanovića. Pisasmo ”knjigu” s porukama mira i ljubavi.

Göteborg
Stockholm
Stockholm
Göteborg
Göteborg