Sevdalinka spojila Bosance i Šveđane

0
258

Na ”Inspirativnom dijalogu” NBV-a predstavljene su teme: ”Ključ zdravlja” i ”Seniori surferi” u bh. udruženja ”Bosanska krajina” Malmö, sa preko 50 učesnika, pretežno mladih i žena, te brojne izvođače programa.

Piše: Fikret TUFEK

”Inspirativni radni dijalog” (Inspirerande verksamhetsdialog) bio je zanimljiv sadržaj izuzetno lijepog i nadasve uspješnog druženja 14. maja 2022. godine u bosanskohercegovačkom udruženju ”Bosanska krajina” Malmö.

Švedska ima velika iskustva u okupljanju građana u slobodno vrijeme kroz studijske saveze, u koje se uključuju i bh. građani, jedan od najvećih je i Trezvenjački obrazovni savez – NBV.

NBV – Nyktershetsrörelsens Bildnings Verksamhet, je Trezvenjački obrazovni savez (Obrazovne aktivnosti pokreta za trezvenost), koji sprovodi aktivnosti javnog obrazovanja širom Švedske, još od 1984. godine, kada su pokrenuti prvi studijski kružoci, koji su se vremenom modernizovali.

To je najstarije studijsko udruženje u Švedskoj sa više od 120 godina iskustva u javnom obrazovanju. Poseban naglasak je na pitanjima koja se tiču trezvenosti, demokratije i djelatnosti u udruženjima.

Više na www.nbv.se

Lijepo druženje

”Bosanska krajina” je 14. maja 2022. godine, bila BiH u malom: okupilo se oko 50 aktivista, najviše žena i mladih iz ”Bosanske krajine”.

Sve je bilo u organizaciji Trezvenjačkog obrazovnog saveza – NBV, ovog puta teme su bile: zdravstveno obrazovanje i upotreba mobilnog telefona.

Dobrodošlica predsjednice

Nisveta Cerić, predsjednica ”Bosanske krajine”, udruženja sa preko 700 aktivnih članova, na samom početku je poželila dobrodošlicu svima učesnicima seminara kao i izvođačima programa, uz lijepo druženje i uspješan rad u obradi obrazovnih tema NBV-a.

Otvaranje manifestacije

Aktivnosti NBV-a, Inspirativni dijalog, otvorili su: Hanna Björk, regionalna šefica NBV-a Jug (NBV Syd) i Hugo Halmkrantz, član uprave NBV-a Jug.

Hanna Björk

Kao regionalni šef NBV-a Jug (NBV Syd: Skåne i Blekinge) ja sam jako ponosna na dugu suradnju koju imamo sa našim bh. članicama organizacijama. Desetine hiljada bh. građana je izbjeglo u Švedsku i krenulo iz ničega u novi život, danas ih je preko 100.000 u Švedskoj. Mnogi Bosanci i Hercegovci, koji su izbjegli u Švedsku, imali su veliku pomoć i korist upravo od djelatnosti koju provodi NBV – Trezvenjački obrazovni savez, u zadnje tri decenije aktivnosti.

– U okviru naših aktivnosti vezanih za bosansku kulturu, imamo ulaganja u bosanski jezik, kućnu radinost i folklor. Za nas u NBV-u je od velike važnosti da promoviramo susrete, razumijevanje i slobodu vođenja aktivnosti promocije kulture, kao i što je ovaj današnji skup u „Bosanskoj krajini“, jednoj od jako uspješnih naših članica, udruženje koje ima veliki respekt, na čemu smo zahvalni.

Zdravlje i upotreba mobilnog telefona

Dvije teme su bile razmatrane na inspirativnoj „radionici“ u „Bosanskoj krajini“: ”Ključ zdravlja” i ”Seniori surferi“ – obuka starijih članova za upotrebu i osnovne radnje na mobilnom telefonu. Inspirativno su o tome govorili: Naima Abdi i Daniel Wentel, članovi NBV-a Jug (Syd) Malmö.

Stil života

– Zdravlje je jako važno i bitno je paziti na “stil života”, sve smo zasnovali na knjizi “Cijeli život” (Hela livet), tako da osam dijelova iz knjige ulaze u naš studijski plan: stres, hrana, kretanje, navike, sitne navike, starenje, zdravlje nosilac života i usamljenost, kazala je Naima Abdi.

Lakša starost virtualno

– Vrijeme virtualno čini starost lakšom, ali starije osobe (seniori) trebaju savladati tehniku modernog doba da bi im život bio ljepši, pa je i obuka prilagođena starijima: nije to tako teško, upotrijebi telefon – mobil umjesto komputera, kupuj i prodaji preko mobila, aplikacije (appar) za korist i zadovoljstvo, socijalni mediji i socijalni život i „dan polaganja ispita, kazao je Daniel Wentel.

Sevdalinka spojila Bosanse i Šveđane

Muzička grupa NBV-a iz Malmöa „Sevdalini“: Mehmed Jakić vokalni solista, Clara Ljunkvist, David Kappelmark, Stephan Jarl, izvela je niz sevdalinki kao „A što ćemo ljubav kriti“, „Evo srcu mom radosti“, „Kad ja pođoh na Bembašu“, „Eleno dušo“ … i pridobila učesnike seminara koji su cijelo vrijeme, posebno žene, gromoglasno pjevali, dizali ruke, tako da je sevdalinka spojila Bosance i Šveđane, na najljepši mogući način.

Igre iz Sandžaka

Da sve bude u znaku kulture i tradicije naših krajeva pokazali su mladi: djevojke i momci seniori, folklor „Bosanske krajine“, izvodeći splet narodnih igara iz Sandžaka: „Hadžina Fata“ u predivnim nošnjama, sve u koreografiji Eldara Pašića, koji je mladost posvetio druženju s mladima i igrajući folklor cijelo vrijeme u „Bosanskoj krajini“, mladog momka koji je i veoma uspješan poslovni čovjek.

Bosanska hrana

Žene ”Bosanske krajine” su pripremile bosansku hranu i sokove, bezalkoholna pića za sve učesnike, sve u skladu naziva organizatora: Trezvenjački obrazovni savez Švedske – NBV!

Dugački „švedski sto“ (hastal po bosanski), širinom cijele sale, izazivao je radoznalost svih prisutnih, tako da su baš svi uživali u pravoj bosanskoj kuhinji, delikatesima kao što su: baminja, sarme, šiš ćevap, burek i drugim sa slanim jelima, uz više salata, ali i brojnim bosanskim kolačima: baklava (obična i sa šljivom), hurmašica, jabukova pita, šape i sve delicije da se teško od njih „rastati“; sve je na najbolji način prezentirano, sve u skladu s osnovnim postulatima djelovanja NBV, u čijem nazivu je to da je: Trezvenjački obrazovni savez Švedske.

Sve su to pripremile žene iz Aktiva žena „Bosanska krajina“, ruke im se pozlatile..

NBV susret Nisveta Cerić, Hugo Hamkrantz i Hanna Björk otvaranje skupa i pozdravne riječi
NBV susret Naima Abdy i Daniel Wendel NBV Jug predavači
NBV susret dio Aktiva žena vrijedni domaćini susreta
NBV susret dio učesnika prati izlaganja