Seminar za vođe horova 26. marta u Norrköpingu

0
166

U Norrköpingu će se 26. marta održati seminar za voditelje horskih sekcija i poziv je upućen svima bh. udruženjima u Švedskoj. Na seminaru će predavač biti prof. Lejla Čaušević-Karačić.

Piše: Fikret TUFEK

U organizaciji Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj (BHRF), planirano je održavanje jednodnevnog seminara kulture, koji će se održati 26. marta 2022. godine, prostorije bh. udruženja “Bosna i Hercegovina” u Norrköpingu, Linnégatan 31, od 10:30 – 16:30 sati.

Poziv je već upućen svim bosanskohercegovačkim udruženjima pri Savezu bh. udruženja u Švedskoj, na koordinatore Odbora kulture pri Savezu bh. udruženja u Švedskoj.

Predavač na seminaru biće: prof. Lejla Čaušević-Karačić (29), profesor pjevanja i etnomuzikolog, završila master studij na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu, odsjek za muzikologiju i etnomuzikologiju. Predaje muzičku kulturu u školi, pri Muzičkoj akademiji Sarajevo podučava vokalnu interpretaciju, član je ansambla „Etnoakademik“.

Seminar će biti kombinacija teoretskog i praktičnog predavanja sa elementima tehnika disanja, te zagrijavanja i priprema tijela i glasnica za pjevanje; govoriće se i o vokalnim interpretacijama aranžamana u višeglasnom pjevanju.

Amir Islamović, predsjednik Odbora za kulturu

– Već duži niz godina Savez bh. udruženja u Švedskoj, u suradnji sa NBV i s nekim od bh. udruženja, organizuje između ostalih i seminar za voditelje horskih sekcija i članove horova i kandidate za voditelje sekcija. Sve je to u cilju edukacije, podizanja kompetencija voditelja sekcija i kvaliteta izvođenja horskih pjesama. Kombinacijom teorije i prakse upoznajemo osnove muzike i muzičkih pojmova, raspodjelu glasova u višeglasnom pjevanju, pravilne tehnike disanja i druge komponente pjevanja. Seminari su i prilika da učesnici podijele lična iskustva, te način održavanja i prenošenja naših tradicija i kulture. Zbog pandemije, u protekle dvije godine samo smo dva puta imali predavača „uživo“ (švedska profesorica muzike i pjevanja), ostali seminare bili su putem videolinka, uspješni i korisni. Intenzivno surađujemo sa akademskom nastavnicom pjevanja i etnomuzikologinjom Lejlom Čausevic Karačić, inače i poznatom inerpretatorkom pjesama. Surađivali smo i sa etnomuzikologom prof. dr. Jasmina Talam, te etnomuzikolozi: Zanin Berbić i Zorana Guja.

Prijave za učešće na seminaru treba uraditi najkasnije do subote 19. marta 2022. godine.

Za sve učesnike Savez bh. udruženja u Švedskoj (BHRF) snosi troškove prevoza, te im  je obezbijedio ručak i kafu, uz lijepo druženje i stručno usavršavanje.

Koordinator Odbora za kulturu pri Savezu bh. udruženja u Švedskoj je Amir Islamović.

Za prijavu učešća i sve dodatne informacije kontaktirajte:

Edita Šuta tel. 073 569 51 51

ili na mail: bhrf.info@bhsavez.org