Seminar na temu: ”Rastemo zajedno – Dvojezičnost kao put razvoja“ u Malmöu

0
49

U Malmöu će se 14. maja 2022. godine, u bh. udruženju ”Bosanska krajina”, u 14:30 sati, održati seminar na temu: ”Rastemo zajedno – Dvojezičnost kao put razvoja“, u čemu su mladi u prvom planu.

Piše: Fikret TUFEK

„Inspirativni susreti „Rastemo zajedno“ imaju za cilj informisati i inspirisati aktuelne vođe sekcija i uključiti nove članove“ – naglašava se u javnom plakatu kao najava ove značajne manifestacije.

Mladi i maternji jezik

Susret u Malmöu, prije svega sa mladima i njihovim roditeljima, odnosi se na bosanskohercegovačka udruženja koja sarađuju sa Trezvenjačkim obrazovnim savezom: NBV-om Jug (Syd): Skåne i Blekinge regije (Län), na inicijativu „Maternji jezik i dvojezičnost“ – što znači da će cijeli program u praksi biti bez alkohola.

Organizatori seminara

Organizatori su organizacije sa bosanskohercegovačkim predznakom u Švedskoj: Trezvenjački obrazovni savez (NBV), Institut za jezik Sarajevo, Savez bh. udruženja (BHRF), Islamska zajednica Bošnjaka (BIS),Bosanskohercegovački savez ćena (BHKRF), Bosanskohercegovačko-švedski savez žena (BHSKF), Bosanskohercegovački muslimanski omladinski savez (BEMUF) i APU Mreža.

Program

Seminar će početi uvodom u temu, potom će se govoriti na teme: „Razmišljanja mladih o maternjem jeziku“ i „Mladi roditelji i maternji jezik“, te seminar će završiti zaključnim razmatranjima.

Predavači

Na seminaru će predavači biti afirmisani poznavaoci oblasti maternjeg jezika u dijaspori:

Catharina Sandberg, Muhidin Čolić Sarajevo, Sadeta Murić i Azra Jelačić.

Azra Jelačić, organizator seminara

– Nakon Pandemije koronavirusa nastavljamo sa inicijativom „Maternji jezik i dvojezičnost ključ boljeg razumjevanja“. U ovu aktivnost su od 2016. godine uključene bh. organizacije člnaice NBV-a.

U saradnji sa NBV-om organizuju se susreti na kojima želimo informisati o važnosti izučavanja maternjeg jezika, uključiti omladinu i mlade roditelje, te inspirisati članstvo inače za veće bavljenje ovom značajnom temom, ali i pridobiti djecu, mlade i roditelje da se služe maternjim jezikom svakodnevno i u inozemstvu.

Seminar je 14. maja 2022. godine od 14:30 do 18:00 sati u bh. udruženju „Bosanska krajina“ Malmö, Ystadsvägen 44, Malmö.

Potpunije informacije: Azra Jelačić, azrajelacic@hotmail.com, 070-445 13 35