Sead Mešić Meša: 700 pjesama u raznim stilovima

0
696

Sead Mešić Meša (67) je amaterski muzičar po vokaciji, kroz svoje i pjesme različitih autora i raznih stilova oživljava sjećanja na Bosnu, rodnu Donju Ljubiju (Prijedor). Napravio je preko 700 pjesama u raznim stilovima, neke od pjesama su postale poznate na društvenim mrežama, njegva pjesma je odabrana na „Dječijem festivalu u Tuzli“, te poslane Splitskom festivalu i Ilidža festivalu.

Piše: Fikret TUFEK

Zbog rata je Sead Mešić kao izbjeglica došao u Švedsku: Östersund, Gävle i sada Norrköping, gdje je bio aktivan u bosanskohercegovačkim udruženjima. Repertoar mu je raznovrsan, pjesme lijepe i slušljive. Blag i tih, lijep, umiljan i nenametljiv glas koji polako osvaja i dolazi do srca naše duše. Najviše je tekstova o Bosni, u kojima on ili autori s kojima surađuje, pate zbog Bosne, npr. u pjesmi „Bajram je, a mi nismo u Bosni“, za koju je tekst napisao Asim Bajramović:

„Bajram je, a mi nismo u Bosni“

Vrela će suza opet pokvasit obraze

Dok misli sjetne stalno ka Bosni odlaze

Pitamo se al ne znamo, šta smo htjeli, jesmo li znali

Pored svega što imamo, opet srcu Bosna fali…

Slični, lijepi i nadahnuti su i stihovi u pjesmi „Bajram mubarek majko“ na tekst Asima Bajramovića:

„Bajram mubarek majko“

Bajramska pjesma se širi, sve živi dok se pjeva,

Pjesma je za tebe majko, u beskraj poletjela…

– Ko je Sead Mešić Meša?

– Rođen sam u Donjoj Ljubiji, kod Prijedora 1954. godine. Imam ženu Esmu, dvoje odrasle djece, sina Nedžada (36) i kcerku Merimu (26)… i dva unuka. Od rane mladosti sviram gitaru, a i tamburaške instrumente. Još u gimnazijskim danima počeo sam pomalo da stvaram melodije na tekstove moje rodice Admire Mešić Islamović i pjesnika amatera iz Donje Ljubije Muharema Harke Demirovića.

Dok sam studirao mašinstvo u Banja Ljuci, završio dvije godine, svirao sam i pjevao na raznim nastupima i takmičenjima. Kod nas u Donjoj Ljubiji imali smo rock grupu u kojoj sam svirao gitaru na plesnim večerima, koje su bile popularne u to vrijeme. Već tad smo svirali nekoliko mojih pjesama.

Cijelo vrijeme sam bio član KUD-a „Kozara“, svirali smo na raznim zabavama.

– Izbjeglištvo u Švedsku?

– Po dolasku u Švedsku 1993. osnovali smo u Östersundu bosanasko-švedsko udruženje „Filigran“.

Fotografije Sead Mešić Meša, iz privatnog albuma

Odražo sam tada i značajan koncert za skupljanje humanitrane pomoći za našu Bosnu i Hercegovinu. Svirao sam gitaru i u švedskom udruženju, koje gaji švedsku muziku, koju sam tada i bolje upoznao.

Po preseljenju u Gävle uključujem se u bh. udruženje, nastupamo na raznim takmičenjima u Švedskoj. Polako sam se počeo ponovo okretati stvaranju sopstvenih pjesama, koje sam demo snimke stavljao na „You Tube“, koje sam nakon krize u mom životu, koja je bila prolazna, sve izbrisao.

– Sarađuješ sa mnogim poznatim kompozitorima?

– Stekao sam dosta prijatelja pjesnika koji su mi počeli slati svoje tekstove, uradio sam preko 700 pjesama u raznim stilovima na tekstove: Asima Bajramovića iz Čikaga, Denijala Dergića iz Norveške, Damira Delića iz Belgije, Age Haurdića iz Makedonije, Ešrefa Gačića iz Njemačke, Elvisa Jakupovića iz Švedske, Kemala Hndana iz Banja Luke, Hasana Jakupovića iz Novog Zelanda i mnogih drugih.

– Pjesme šalješ i na razne festivale?

– Sada sam se odvažio da pošaljem i pjesme na „Dječiji festival u Tuzli“, tu mi je prošla pjesma 

„Lejla“, na tekst Nasihe Kapidžić Hadžić, koja je uvrštena među 12 odabranih na poznatom festivalu.

Poslao sam pjesme i na „Splitski festival“, a nedavno sam poslao jednu sevdalinku na „Ilidža festival 2020“, za koju mi je notni zapis uradio prof. harmonike i klavira Enes Omerdić iz Zenice.

– Pjevaš i sevdalinke i zabavne?

– Da, zaista različite žanrove. Najnovije sevdalinke su na tekstove Asima Bajramovića: „O Bosno“, „Dunja Zaimova“ i „Dedova duhanjera“, za koje sam dobio jako pozitivne kritike. Ove tri pjesme su u duhu sevdaha, obrađene syntom, pa ih je najbolje slušati na slušalice, takva je amaterska produkcija. Radim u jako skromnim tehmičkim uslovima, moje pjesme su sve slušanije na društvenim mrežama.

Pjevam i zabavne pjesme, to mladi više vole, dakle za svačiju dušu…

– Uspjesi i planovi?

– Prije Ramazan sam dobio predivan tekst o Ramazanu od Asima Bajramovića, pa sam se okušao da uradim i ilahiju, koju sam postavio na „You Tube“ i koja se, da se pohvalim, jako puno slušala i sluša.

Sada ću polako postavljati pjesme na društvene mreže, pa da se slušaoci upoznaju sa mojim amaterskim radom, koji je dosta opsežan i postaje sve značajniji, što mi daje snagu da još više radim. Podsterk za pojavljivanje na „You Tube“ dao mi je poznati Sanjanin Amir Kazić Leo, koji mi se javio i rekao: „Moraš se pojavljivati u javnosti, jer ono što nisi objavio, kao da nisi ni napravio“.

Preslušavajući brojne snimke Seada Mešića Meša mnogi mi stihovi odzvanjaju u ušima, kao refren iz pjesme „O Bosno“ (tekst Asim Bajramović):

„O Bosno“

U tuđini vrijeme prođe, ode dan po dan

A ja mojoj Bosni došo, pa sam radostan

Gledam polja i planine, slušam ptica poj

Duša te je poželjela, rodni kraju moj

O Bosno, volili te iko

Ljubi li te dušom svojom

Ko ja ovoliko…