Rudari žele povećanje satnice: Otiđite u naše rudnike i vidite kakvi su uslovi rada

0
561

U Tuzli je danas u povodu 21. decembra, Dana rudara upriličena svečana sjednica na kojoj su se obratili predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH.

“Najvažnije je nastaviti proces modernizacije i humanizacije u rudnicima uglja. Neophodni su nam investicioni projekti koji će obezbijediti adekvatnu opremu za izvođenje rudarskih radova. Ono oko čega se nikako ne možemo sporazumjeti s nadređenima je minimalna neto satnica sa sadašnjih 2,50 KM na 2,70”, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH Sinan Husić.

Husić upozorava da, ukoliko bude potrebno, rudari su spremni i na generalni štrajk.

“Ako analiziramo obim investicionih projekata najbolje stanje je u Rudniku mrkog uglja u Kaknju. Odlično je stanje u rudniku Gračanica u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Najteže stanje je u rudniku Abid Lolić u Biloj kod Travnika. Također, nimalo lagano niti jednostavno stanje nije u rudniku Zenica, a veoma je kompleksno stanje u najvećem rudniku u Federaciji BiH, rudniku Kreka gdje imamo poražavajuće nizak procenat investicionih projekata”, istaknuo je Husić.

Predsjednik Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja “Kreka” Zuhdija Tokić kaže da su rudari veoma ugroženi.

“Prosječna plaća u rudnicima ‘Kreka’ gdje ja radim je 1.024 KM, a najmanja plaća je 535 KM. To vam sve govori o položaju rudara. Nama se sada prigovara zato što tražimo da naša satnica bude 2,70 KM. Molim vas otiđite u naše rudnike i vidite kakvi su uslovi rada”, kaže Tokić.

Dan rudara u Federaciji BiH se obilježava 21. decembra, a rudnici od kojih ovisi industrija te proizvodnja električne energije u BiH u sve su težem stanju, kao i položaj rudara.

klix.ba