Prvi kadet iz BiH uspješno završio Vojnu akademiju “West Point”

0
783

Adis Poško prvi je kadet iz BiH koji je uspješno završio prestižnu Vojnu akademiju „West Point“ u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon četverogodišnjeg školovanja, 13. juna 2020. godine, na paradnom terenu “West Pointa”, u američkoj saveznoj državi Njujork, održana je svečana ceremonija dodjele diploma za generaciju 2020. godine, kojoj pripada i Poško.

Tom prilikom, na jednom se mjestu okupilo 1.107 polaznika, kojima se tokom ceremonije obratio i predsjednik SAD-a Donald Tramp (Trump).

Adis Poško
Adis Poško

– Ova vrhunska vojna akademija proizvodi samo bolje od najboljih, jače od najjačih i hrabrije od najhrabrijih. “West Point” je univerzalni simbol američkog junaštva, odanosti, predanosti, discipline i istaknute vještine – kazao je Tramp.

Poško (prvi slijeva) s kolegama

Prema ugovoru sa Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine, Adis Poško će nastaviti karijeru kao prvi oficir Oružanih snaga BiH koji je završio Vojnu akademiju “West Point”.

Zajedno sa kadetom Poškom, uz američke polaznike u ovoj klasi, ovu prestižnu akademiju su završili kadeti iz Gruzije, Hondurasa, Južne Koreje, Kosova, Moldavije, Pakistana, Filipina, Singapura, Tajvana i Tanzanije.

Prva vojna akademija osnovana je 1802. godine te je najstarija takva ustanova u SAD-u. Akademija je škola najvećeg stepena obrazovanja vojnih oficira u Sjedinjenim Američkim Državama.

fokus.ba