Prosinečki više nije selektor Zmajeva

0
454

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj telefonskoj sjednici izglasao je nepovjerenje Robertu Prosinečkom, nakon što je prethodno dogovoren sporazumni prekid saradnje, potvrđeno je za Klix.ba.

Čelnici NS BiH danas poslije 14:00 sati su kontaktirani povodom otkaza Prosinečkom, a članovi izvršnog odbora su se izjasnili putem elektronske pošte i potvrdili odluku o sporazumnom raskidu ugovora između Prosinečkog i NS BiH, čime je i zvanično postignut dogovor o prestanku saradnje.

Svega 13 osvojenih bodova od mogućih 30 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, u kojim je naša reprezentacija igrala u grupi s Italijom, Grčkom, Finskom, Armenijom i Lihtenštajnom, ocijenjeno je kao neuspjeh, što, ruku na srce i imajući u vidu kvalitet grupe, zaista i jeste istina.

Prosinečki je selektor reprezentacije BiH postao 4. januara 2018. godine, a na klupi Zmajeva zamijenio je Mehmeda Baždarevića. Prvu priliku da pokaže šta zna na klupi reprezentacije dobio je u prijateljskim utakmicama u Sjedinjenim Američkim Državama. Remizirali smo s domaćinom (0:0), a porazio nas je Meksiko (1:0).

Nakon toga smo igrali prijateljske utakmice sa Senegalom (0:0), Crnom Gorom (0:0) i Južnom Korejom (3:1).

Uslijedile su prve takmičarske utakmice, a reprezentaciju BiH Prosinečki je vodio u Ligi nacija gdje je ostvario odličan rezultat i završio kao prvoplasirani u grupi s Austrijom i Sjevernom Irskom. Protiv Sjeverne Irske u prvom duelu u Belfastu slavili smo 2:1, ali smo do trijumfa došli uz mnogo sreće i dobrih intervencija Ibrahima Šehića.

Potom smo u Zenici dočekali Austriju i slavili rezultatom 1:0, a između dva meča Lige nacija odigrali smo prijateljski duel s Turskom (0:0). Na Grbavici smo sredinom desetog mjeseca 2018. godine slavili i u drugom susretu sa Sjevernom Irskom (2:0), iako su gosti u dva navrata pogodili stativu. U Beču smo odigrali odlično i upisali remi s Austrijom (0:0) za prvo mjesto u grupi. Iako smo rezultatski odlično odradili Ligu nacija, dalo se naslutiti da postoje određeni problemi u igri naše reprezentacije.