Promovisana fotomonografija „Sanski Most nekad i sad“

0
383

U izdanju „Kalema“ izišla je sadržajna fotomonografija na 323 strane „Sanski Most nekad i sad“, sa preko 1500 fotografija. Grad cvijeća, naive, kulture i sporta bogatiji je za kultnu knjigu koja odslikava historiju jednog od najljepših gradova u BiH.

Piše: Fikret TUFEK

Na ljetnoj pozornici na prostoru Malog parka na rijeci Zdeni, 13. avgusta 2021. godine, u prisustvu velikog broja posjetilaca, promovisana je knjiga „Sanski Most, nekad i sad“, čiji je autor prof. Jasmin Zukanović (61).

Izdavač fotomonografije je „Kalem“ doo, Sanski Most, suizdavač ONK „Sloboda“ Sanski Most (Kalem, 2021 – 323 strane, 29 cm, ISBN 978-9926-415-15-0).

Prije promocije publiku je uveseljavao virtuoz na harmonici mladi Alen Huskić, inače učenik Hrisa Kaltaka, prve harmonike BiH. Huskić je svirao muziku divnih sevdalinki koje su se razlijegale i odzvanjale na ušću rijeke Zdene u Sanu i tako najavile značajan kulturni događaj.

O fotomonografiji su govorili: novinar Zlatan Čekić, izdavač Semir Hasić, prof. Velid Selman, novinar i publicista prof. Fikret Tufek i autor prof. Jasmin Zukanović.

Moderator Zlatan Čekić, novinar

– Malo je entuzijasta kao što je prof. Jasmin Zukanović, koga čaršija pozna pod nadimkom „Šejtan“, kome damari ne daju mira, on je stalno u pokretu, istražuje, poredi, želi obogatiti grad tako što će o njemu objaviti ono što do sada nitko nije objavio! – u tome je dakako uspio i kroz svoje ranije knjige, sada je evo izišla najnovija fotomonografija zbog koje smo se okupili na ljetnoj pozornici Malog parka na Zdeni, da promoviramo zaista divnu knjigu…

Semir Hasić, Izdavač „Kalem“

– Pred nama je još jedno, najnovije izdanje izdavačke kuće „Kalem“ doo, čiji sam urednik s ponosom, jer štampanjem i izdavanjem knjiga o Sanskom Mostu, ali i šire, obogaćujemo kulturne sadržaje i doprinosimo da se čita i da knjiga bude naš prijatelj.

Prof. Velid Selman, rezenzent

– Posebnu vrijednost čine fotografije, zapravo one su svojevrstan fotoalbum Sanskog Mosta, od pojave fotografije do danas. Ako prihvatimo krilaticu da „slika govori više od riječi“, možemo zamisliti koliko će stranica ispisati svaki čitalac analizom fotografija kroz predodžbu o vremenu, kulturi, etnografiji, ljudima. Poznato je koliko je težak i zahtjevan posao na prikupljanju i obradi građe. U ovom slučaju to je zasluga autora, rof. Zukanovića, poznatog po upornosti i istrajnoti, ponekad do dosade, da bi posao koji prihvati uspješno završio.

 Fikret Tufek, novinar i publicista

– Nije lako napisati bilo koju knjigu, ponaosobice fotomonografiju, koja je ponajviše izložena sudu javnosti. Ogroman je trud uložen u izradu ove sadržajne fotomonografije, jer nije nimalo bilo jednostavno prikuptiti ogromnu hisorisku potku na kojoj počiva ova knjiga, još teže prikupiti prkeo hiljadu fotografija koje su ležale neobjavljene u seharama i albumima Sanjana i drugih ljubitelja grada na obalama Sane. U 23 poglavlja ove fotomonografije prof. Jasmin Zukanović, odslikava historiju Sanskog Mosta, od „Prahistorijskog i antičkog stanovništva u dolini Sane“ pa sve do „Sanskog Mosta danas“, potkrijepljujući to sve sa više od 1500 autentičnih fotografija, koje daju ne samo vrijednost, već i dušu ovoj značajnoj knjizi.

Prof. Jasmin Zukanović

– Uložio sam ogroman trud, napor i energiju, radeći preko šest godina na fotomonografiji, a velike napore uložio sam ovog ljeta, kako bi knjiga i izašla, dok su ovdje mnogi iz dijaspore. Inače sam veliki zaljubljenik u historiju i ljepote grada na Sani. Tokom dokumentarističkog rada prikupio sam preko 1500 fotografija, sve sa željom da od zaborava otrgnem prošlost i sjećanja, da se vidi kako je nekada izgledao grad na Sani. Stare fotografije  sam prikupljao najviše iz privatnih porodičnih arhiva, mnoge od njih nisu nikada viđene. Sada su pronašle svoje mjesto u knjizi koja je obogaćena tekstovima i prilozima o historiji Sanskog Mosta, pomoć su mi pružile eminentne ličnosti koje se bave historijom ovih prostora. Mislim da je ova, na neki način historijska monografija, pravo osvježenje kada se radi o lokalnoj publicistici i ona baca sasvim novo svjetlo na historiju grada i općine Sanski Most.

Pitoreskan grad

Sanski Most je pitoreskan grad sa neizmjernim prirodnim ljepotama, po čemu se nadaleko pročuo. Fotomonografija „Sanski Most  nekad i sad“ sadržajna je knjiga, najljepši poklon Sanjanima i svima onima koji dolaze u pohode gradu, posebno onima koji žive u dijaspori.

Prof. Fikret Kurtović, recenzent

– Ova knjiga je vaše i naše malo putovanje, kroz jedno veliko vrijeme i prostor našeg Sanskog Mosta, naše Sane. U njoj su naša čaršija i ulice, trgovi, zgrade, škole, džamije, crkve, kuće, parkovi, plaže, nasip, igrališta, livade, sela, šume, polja i gajevi. Sve se vrti oko njegove rijeke Sane, kao velike majke… i njenih mladih, živahnih kćeri, što joj novu mladost i snagu daju.

Prof. Kurtović je i kritičan: „Ova knjiga, na prvi pogled, nema jasan i vidljiv tematski cilj. Na neki način je „razbacana“ i „zgenđana“ po temi, pa i po stilu i kvaliteti. Fotografska je prije svega! Kroz prizmu nečije lične fotografija, ona ima za cilj da otvara putove istinitog pojedinačnog sjećanja na život, ljude, objekte, događaje u Sanskom Mostu… Fotografije ili

s-lik-e kako mi volimo reći… su svjedoci našeg, vašeg ali i vremena, onih prije i poslije vas i nas. Na budućnost će na neki način djelovati i to, što smo mi nekad bili tu. A vrijeme, vrijeme prolazi ubrzano, briše ljudske tragove. Ubrzo se možda niko više neće moći sjećati neke fotografije i objasniti… Gdje? Kada? Ko? Zašto? … na toj, nekoj, nečijoj fotografiji. Zato je trud autora Jasmina Zukanovića, profesora,  njegove neiscrpne energije za „skupljanjem“ i „objašnjavanjem“ stvari, fakata, podataka, činjenica – izuzetno vrijedan i nemjerljiv sa današnjeg gledišta, u našim posebnim, sanskim okvirima. Želja ove knjige je da fotografije, a mahom su iz privatnih kolekcija, otme zaboravu i izgubljenom vremenu.“

Vedad Biščević, recenzent

– Ovo djelo je nekonvencionalnog karaktera, što je sasvim razumljivo, jer je autor amater u oblasti historije kao nauke i literarne discipline. Zukanović je međutim amater u afirmativnom smislu te riječi, pošto pripada najaktivnijem dijelu hidrografske čitalačke publike. Odatle je njegovo djelo najbolja potvrda činjenica da je amatersko istraživanje i izdavaštvo neophodan sastavni dio histografske politike.

Sadržaj fotomonografije „Sanski Most nekad i Sad“

Sanski Most nekad i sad, Predgovor, Prahistorijsko i antičko stanovništvo u dolini Sane, Srednjovjekovne župe, Sana i Okolina u XVII i XVIII stoljeću, Sanski Most u doba Austrougarske Monarhije, Lađe na rijeci Sani, Popis stanovništva od 1879 do 2013. godine, Sanski Most između dva rat, Sanski Most u Drugom svjetskom ratu,  Borbe za vrijeme IV neprijateljske ofanzive Vajs, Osnivačka skupština NK „Podgrmeč“, ZAVNOBIH Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, Sanski Most u drugoj polovini četrdesetih XX stoljeća do početka devedesetih, Sanski Most u pedesetim, Sanski Most u šezdesetim, Sanski Most u sedamdesetim, Dolazak Josipa Broza Tita u Sanski Most, Sanski Most u osamdesetim, Prva galerija naivne umjetnosti Sanski Most, Agresija na Sanski Most, Sanski Most od 1997. do 2000. godine, Uništeni objekti od 2007. godine do 2018. godine, Poplava stoljeća, Ambasadori Sanskog Mosta i Sanski Most danas.

Video-zapis

Postoji i video, uz komentar, pod naslovom: „Sanski Most nekad i sad kroz video film i fotografiju“, koji je postavio autor, prof. Jasmin Zukanović, na Facebooku 03.03. 2019. godine u traju od 37 minuta:

Ovaj miks je dio projekta Sanski Most nekad i sad u video i foto filmu u trajanju preko pet sati. U pripremi je novi foto film sa preko 1.500 različitih fotografija o Sanskom Mostu.

Ni grad ni rijeka nisu uvijek isti …

Ator knjige „Sanski Most nekad i sad“ Jasmin Zukanović ima interesantno „tumačenje“:

– A ni grad, ni rijeka, nisu uvijek isti. Uvijek su i kao stari i kao novi. Ime grada, koji se zove po rijeci i mostu, čudno je, neuobičajeno. To nam govori da možda s nama nešto nije u redu“ „Kakvi su to ljudi, da im je rijeka toliko srcu prirasla pa daju imena djeci, šumskom, ugostiteljskom preduzeću, klubovima, udruženjima, kafanama i ko zna sve čemu po njoj i još zovu grad po rijeci – toj Sani“ – pitaju se neki. Neko će reći objašnjenje, „pa Sana / Zana je prastaro ime za grad / župu / pa je to razlog“. Istina je! Ali je istina i ovo!

– Posred srca svakog Sanjanina teče ta Sana. I ako brzo upitaš „Odakle si? – rećiće, naravno „Iz Sane“… Knjiga će vjerovatno, bolje rečeno, neka njena fotografija, mnogima otvoriti „male hodnike ličnih sjećanja“ pa ih širiti do ukupnosti „onog vremena“ za kojim svi mi žudimo, jer je naše! I svi bi htjeli da se to vrijeme vrati, ali nažalost ne može, osim kroz sjećanje – slikoviti besjedi u knjizi „Sanski Most nekad i sad“ pisac prof. Jasmin Zukanović.

Ovu najnoviju knjigu s preko 1.500 fotografija možete nabaviti po cijeni od 90,00 KM kod izdavača:

”Kalem” d.o.o, Prijedorska 65, 79260 Sanski Most
Tel/fax: 037-683 022, Mobil: 061-397 006 (Semir Hasić),
Web stranica: https://www.kalem.ba E-mail: info@kalem.ba
Autor Jasmin Zukanović: 061-871 908